Ce este luxația de umăr?
Luxația de umăr apare în urma unui traumatism care provoacă dislocarea oaselor de la nivelul articulației umărului. Afecțiunea necesită îngrijiri medicale imediate, însă recuperarea completă a funcției brațului durează câteva săptămâni. Căzăturile, accidentele de mașină sau cele sportive sunt cele mai frecvente cauze ale luxației de umăr. Aceasta poate fi parțială sau completă și poate fi tratată prin multiple metode, în funcție de severitate.
Articulația scapulo-humerală sau a umărului conectează trei oase: humerusul (osul de la nivelul brațului), clavicula și scapula (osul plat situat în partea din spate a umărului). Capul humeral (capătul humerusului) se articulează cu glena sau cavitatea glenoidă, concavitate din scapulă, formând articulația gleno-humerală. Luxația de umăr, cunoscută și sub denumirea de luxație scapulo-humerală, apare atunci când capătul humerusului iese din cavitatea glenoidă, separându-se astfel de articulație.
În funcție de severitatea dislocării, luxația umărului poate fi:
- Completă – oasele sunt complet separate de articulație;
- Parțială (subluxație) – humerusul este puțin deplasat din cavitatea glenoidă.
Pe lângă deplasarea oaselor, pot fi afectate și alte țesuturi din jurul articulației umărului, cum ar fi vase de sânge, mușchi, tendoane, ligamente sau nervi.
-
Pentru investigații și tratamente moderne, alege SANADOR!