Ce este luxația de umăr?

Luxația de umăr apare în urma unui traumatism care provoacă dislocarea oaselor de la nivelul articulației umărului. Afecțiunea necesită îngrijiri medicale imediate, însă recuperarea completă a funcției brațului durează câteva săptămâni. Căzăturile, accidentele de mașină sau cele sportive sunt cele mai frecvente cauze ale luxației de umăr. Aceasta poate fi parțială sau completă și poate fi tratată prin multiple metode, în funcție de severitate.

Articulația scapulo-humerală sau a umărului conectează trei oase: humerusul (osul de la nivelul brațului), clavicula și scapula (osul plat situat în partea din spate a umărului). Capul humeral (capătul humerusului) se articulează cu glena sau cavitatea glenoidă, concavitate din scapulă, formând articulația gleno-humerală. Luxația de umăr, cunoscută și sub denumirea de luxație scapulo-humerală, apare atunci când capătul humerusului iese din cavitatea glenoidă, separându-se astfel de articulație.

Watch on YouTube

În funcție de severitatea dislocării, luxația umărului poate fi:

  • Completă – oasele sunt complet separate de articulație;
  • Parțială (subluxație) – humerusul este puțin deplasat din cavitatea glenoidă.

Pe lângă deplasarea oaselor, pot fi afectate și alte țesuturi din jurul articulației umărului, cum ar fi vase de sânge, mușchi, tendoane, ligamente sau nervi.

Cauze și factori de risc

Articulația umărului este cea mai mobilă dintre articulațiile corpului. Acest lucru înseamnă că este și cea mai ușor de dislocat. Este nevoie, însă, de o forță puternică pentru a deplasa oasele din cavitatea lor, cum ar fi o lovitură bruscă și violentă. Principalele cauze ale luxației de umăr sunt:

  • Accidentele rutiere;
  • Accidentările sportive;
  • Căzăturile.

Deși oricine poate suferi o luxație de umăr în caz de traumatism, există o serie de factori de risc care cresc predispoziția:

  • Sporturile de contact (de exemplu, fotbal, baschet sau hochei) sau cele care sunt asociate cu o frecvență ridicată a căzăturilor (gimnastică sau schi);
  • Vârsta – luxația de umăr este mai des întâlnită la tineri cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani;
  • Istoric medical personal de luxație de umăr – dacă ai mai suferit de această afecțiune în trecut, ai un risc ridicat de a o dezvolta din nou, în cazul unui nou traumatism;
  • Sexul masculin.

Semnele și simptomele luxației de umăr

Manifestările luxației de umăr apar imediat ce umărul a fost accidentat și includ:

  • Durere severă de umăr;
  • Inabilitatea de a mișca brațul și umărul;
  • Umflarea zonei afectate;
  • Învinețirea umărului;
  • Leziuni ale nervului axilar,
  • Senzație de amorțeală, furnicături și slăbiciune la nivelul gâtului, brațului, antebrațului și degetelor;
  • Deformarea umărului – acesta este vizibil deplasat;
  • Spasme musculare la nivelul umărului.

Primul ajutor pentru luxația de umăr

Dacă tocmai ai suferit un traumatism la nivelul umărului și recunoști semnele și simptomele luxației scapulo-humerale, este important să soliciți îngrijiri medicale de urgență. Este recomandat să ții brațul apropiat de corp, cât mai nemișcat, în timp ce te deplasezi către compartimentul de primiri urgențe al unui spital.

Pentru a imobiliza brațul, poți utiliza un prosop prins în jurul gâtului. Totodată, poți aplica o compresă cu gheață pe articulație, pentru a reduce inflamația și durerea. Cheamă ambulanța, dacă prezinți și alte traumatisme din cauza cărora nu te poți deplasa pe cont propriu la spital!

În lipsa tratamentului adecvat, luxația de umăr poate duce la unele complicații, precum leziunile de nerv median.

Investigații pentru diagnostic

Medicul ortoped va realiza anamneza și un examen clinic, care înseamnă examinarea articulației și a brațului, pentru depistarea semnelor de inflamație, sensibilității și eventualelor diformități. Ulterior, poate recomanda investigații imagistice, pentru evaluarea detaliată a leziunilor traumatice. De cele mai multe ori, o radiografie este suficientă pentru a confirma diagnosticul luxației de umăr. Totuși, în unele cazuri poate fi necesar examenul RMN de umăr sau ecografia musculo-scheletală, pentru a investiga leziunile la nivelul tendoanelor și ligamentelor.

Tratamentul recomandat

În general, tratamentul constă în reducerea luxației. Această procedură implică manipularea oaselor prin manevre specifice, pentru a le reașeza în poziția normală. În funcție de severitatea leziunilor, medicul îți poate administra un sedativ sau un miorelaxant (medicament care relaxează mușchii), înainte de procedură. Imediat după ce oasele sunt plasate din nou la locul lor, apare o ameliorare a durerii.

Medicul va prescrie, ulterior, medicamente analgezice, pentru a ține sub control disconfortul care apare pe parcursul procesului de vindecare. De asemenea, este recomandată purtarea unui suport ortopedic pentru imobilizarea umărului și brațului, pentru ca umărul să rămână nemișcat. În următoarea perioadă, este indicată aplicarea de comprese cu gheață timp de 15-20 de minute, de mai multe ori pe zi. Medicul poate indica și unele exerciții fizice ușoare, pentru a preveni rigiditatea articulară. În urma tratamentului, este recomandat un program de reabilitare fizică, pentru a restabili funcția brațului și articulației.

Mai rar, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Aceasta este recomandată pacienților care au suferit luxații de umăr repetate, în ciuda ședințelor de recuperare, dar și celor care prezintă leziuni inclusiv la nivelul vaselor de sânge sau nervilor. În acest caz, medicul poate indica operația Bankart sau operația Latarjet.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Recuperarea medicală

După o luxație de umăr, articulația scapulo-humerală devine instabilă și predispusă la o nouă luxație, chiar și în cazul unui traumatism ușor. De aceea, înainte de a reveni la activitățile normale, cum ar fi cele sportive, este necesară recăpătarea amplitudinii de mișcare a articulației și a forței musculare.

Un program personalizat de reabilitare fizică, coordonat de un kinetoterapeut, are scopul de a întări musculatura de la nivelul brațului, a îmbunătăți stabilitatea articulației și a preveni recurența luxației de umăr. Programul presupune ședințe de exerciții fizice speciale, elaborate de specialist, în concordanță cu nevoile specifice ale pacientului.

Watch on YouTube

De obicei, după o luxație, durează aproximativ 12 săptămâni până la recuperarea completă a umărului. Pot fi necesare până la 16 săptămâni pentru a putea reveni la practicarea sportului de performanță, însă acest aspect este stabilit de către medic.

Diagnosticul și tratamentul luxației de umăr la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu luxații de umăr au acces la toate investigațiile necesare pentru stabilirea diagnosticului și la toate procedurile de tratament necesare, pe Secția de Ortopedie-Traumatologie.

Medicii ortopezi cu experiență îndelungată efectuează atât procedura de reducere a luxației, cât și intervenții chirurgicale complexe, clasice sau minim invazive, cum este artroscopia de umăr, pentru o recuperare rapidă, cu risc redus de complicații. În plus, specialiștii departamentului de Medicină fizică și de reabilitare asigură programe de recuperare personalizate, care vin în completarea tratamentului.

În cazul unui traumatism sever, pacienții se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe SANADOR, singurul din sistemul medical privat din țară, sau pot apela Serviciul de Ambulanță SANADOR, la tel. 021.9699, disponibil nonstop, care deține flotă proprie de autospeciale complet echipate pentru îngrijiri prespitalicești performante.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR