Ce este luxația de claviculă?
-
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!
Luxația de claviculă constă în ruperea ligamentelor care susțin articulația pe care aceasta o formează cu acromionul. Articulația umărului este cea mai mobilă articulație din organism. La structura anatomică a umărului participă trei oase – claviculă, scapulă (omoplat) și humerus, care se articulează între ele și sunt consolidate de anumiți mușchi și ligamente.
Clavicula formează cu acromionul (o prelungire osoasă a scapulei) articulația acromio-claviculară, ce permite o gamă de mișcări fine în timpul mobilizării umărului. Această articulație este consolidată de trei structuri ligamentare:
- Ligamentul acromio-clavicular – cu direcție orizontală;
- Două ligamente coraco-claviculare – cu direcție verticală:
- Ligamentul trapezoid – între procesul coracoid al scapulei și linia trapezoidă claviculară;
- Ligamentul conoid – între procesul coracoid al scapulei și tuberculul conoid al claviculei.
Luxația de claviculă sau disjuncția acromio-claviculară apare atunci când, din cauza unor forțe externe, aceste ligamente se rup, determinând pierderea contactului dintre claviculă și acromion. Deși articulația acromio-claviculară este o articulație puternică, localizarea sa superficială o predispune la luxații. Cea mai frecventă cauză pentru luxația de claviculă este cea traumatică, determinată de căderea directă pe umăr.