Ce este lupusul eritematos sistemic?
Lupusul eritematos sistemic (LES) este o boală autoimună, provocată de reacția anormală a sistemului imunitar, care atacă țesuturile sănătoase, pe care le consideră, în mod eronat, ca fiind străine corpului.
-
Pentru stabilirea diagnosticului, este necesară o abordare multidisciplinară. Programează-te la SANADOR!
Există mai multe tipuri de lupus, dar cel mai des întâlnit este lupusul eritematos sistemic (LES). Boala are numeroase forme de manifestare, pentru că poate să afecteze aproape orice organ din corp (pielea, rinichii, articulațiile, creierul etc.), iar în lipsa tratamentului adecvat poate duce la complicații grave, inclusiv la deces. Acest tip de lupus este mai întâlnit la femei decât la bărbați, în special la persoanele tinere, între 15 și 44 de ani.
De cele mai multe ori, pentru un diagnostic corect sunt necesare consulturi în diferite specialități medicale, urmate de numeroase analize și proceduri imagistice, în funcție de simptomatologie.
Pacientul cu lupus se poate confrunta cu erupții pe piele, adenopatii, dureri articulare, dureri de cap sau febră. Manifestările bolii nu se opresc însă aici, multe dintre acestea fiind ușor de confundat cu simptomele altor afecțiuni. De aceea, diagnosticarea necesită o abordare complexă, multidisciplinară, cu efectuarea de investigații amănunțite, pentru a exclude alte probleme medicale. Un diagnostic incorect și un tratament greșit vor agrava nu doar simptomele, ci și evoluția bolii, putând duce la complicații severe, cum este infarctul miocardic acut.
Din păcate, lupusul eritematos sistemic este incurabil, dar, printr-o strategie terapeutică potrivită și prin schimbarea stilului de viață, manifestările clinice ale bolii pot fi ținute sub control, iar complicațiile pot fi prevenite.