Complicațiile loviturii la cap
Complicațiile în urma unei leziuni traumatice cerebrale pot apărea imediat sau la scurt timp după incident, iar leziunile severe cresc riscul și severitatea acestor complicații. Modificările conștiinței sunt una dintre cele mai frecvente consecințe ale loviturilor moderate sau severe.
Aceste modificări pot varia de la comă, în care persoana este inconștientă și nu răspunde la niciun stimul, până la stare vegetativă, unde persoana, deși conștientă, nu este receptivă la mediul înconjurător. În unele cazuri, aceste stări pot fi permanente.
Moartea cerebrală survine atunci când nu există nicio activitate măsurabilă în creier și trunchiul cerebral, iar întreruperea aparatelor de respirație duce la oprirea respirației și la insuficiență cardiacă. Alte complicații fizice includ convulsiile, care pot apărea imediat sau la ani după accident, acumularea de lichid în creier (hidrocefalie), infecțiile cauzate de fracturi de craniu sau răni penetrante, și deteriorarea vaselor de sânge, care poate duce la accidente vasculare cerebrale sau la cheaguri de sânge.
Loviturile puternice la cap pot cauza și deteriorări ale nervilor cranieni, ducând la paralizia mușchilor faciali, la pierderea senzației la nivelul feței, pierderea sau alterarea simțului mirosului sau gustului, probleme de vedere sau înghițire, amețeli, țiuit în urechi și pierderea auzului.
În plus, loviturile la cap pot afecta abilitățile cognitive, ducând la dificultăți de concentrare, memorie, învățare, raționament și luare a deciziilor. Problemele de comunicare pot include dificultăți în înțelegerea sau exprimarea vorbirii și scrisului, precum și la probleme în organizarea gândurilor și în participarea la conversații.
Schimbările comportamentale, cum ar fi lipsa de autocontrol, comportamentul riscant și izbucnirile verbale sau fizice, sunt de asemenea frecvente. Modificările emoționale pot include depresie, anxietate, schimbări de dispoziție, iritabilitate și insomnie. Problemele senzoriale pot afecta recunoașterea obiectelor, coordonarea mână-ochi și echilibrul. De asemenea, există o posibilă legătură între lovituri la cap repetate sau severe și bolile degenerative ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer și boala Parkinson.
-
La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect.
Programează-te!