Ce trebuie făcut în cazul unei lovituri la cap

Lovitura la cap este un traumatism frecvent, cu urmări care pot varia de la leziuni minore, cum ar fi zgârieturile, până la afecțiuni severe, precum fractură de craniu, contuzie cerebrală sau comoție cerebrală.  La SANADOR, pacienții care au suferit diferite traumatisme craniene beneficiază de o evaluare medicală promptă și corectă și de tratamentul necesar, în funcție de severitatea leziunilor.

În cazul unei lovituri la cap, este esențială evaluarea rapidă și corectă a stării pacientului. Urmează evaluarea stării de conștiență, observarea semnelor vitale și a oricărei deformări sau sângerări. În cazurile severe sau când există dubii, este esențială cererea unui ajutor medical de urgență.

În cazul unei lovituri puternice la cap, vă puteți adresa Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, pentru evaluare medicală promptă.

Cum apar loviturile la cap

O lovitură la cap la frunte  este des catalogată ca fiind banală, având consecințe precum un simplu „cucui”, dar poate ascunde și o fisură sau fractură a craniului, cu implicații severe.

Există multiple cauze de lovitură la cap la copii și la adulți. Cele mai frecvente leziuni traumatice sunt rezultatul accidentelor rutiere (implicând automobile, motociclete sau lovituri ca pieton), al actelor de violență, al căderilor sau al abuzului asupra copiilor.

O lovitură la tâmplă survine din cauza unor forțe de impact sau accelerație care depășesc limitele de rezistență ale țesuturilor moi ale scalpului, structurilor osoase ale craniului și, cel mai critic, ale creierului. Un impact direct asupra capului, precum o lovitură puternică la cap cu un obiect contondent sau o cădere de la înălțime, determină oprirea bruscă a mișcării capului.

Cu toate acestea, din cauza inerției creierului, acesta continuă să se deplaseze înainte, lovind interiorul craniului. Acest impact poate duce la lezarea vaselor de sânge, provocând sângerări intracraniene. Dacă vasele de sânge care se sparg sunt situate sub piele, poate să apară un hematom sau un cucui după lovitură la cap, acestea fiind de puține ori periculoase, vindecând-se în general în câteva zile. Hematoamele epidurale și subdurale reprezintă acumulări de sânge între diferite straturi ale meningelui, membranele protectoare ale creierului. Pe lângă sângerări, forțele de forfecare intense pot cauza și leziuni axonale difuze. Axonii sunt fibrele nervoase lungi care transmit semnale electrice între neuroni. În timpul unui impact sever, aceste forțe pot întinde și rupe axonii, perturbând comunicarea neuronală.

În cazul loviturilor de cap care implică accelerație și decelerare rapidă, cum ar fi coliziunile cu vehicule, capul este forțat brusc înainte și înapoi. Similar impactului direct, creierul alunecă în interiorul craniului, determinând leziuni microscopice la nivelul celulelor nervoase și al axonilor ducând la o stare temporară de disfuncție cerebrală cunoscută sub numele de contuzie cerebrală. Cel mai frecvent, contuziile sunt asociate cu o lovitură la cap fără pierderea cunoștinței.

Semne și simptome după lovitura la cap

Capul prezintă o densitate vasculară mai mare decât orice altă parte a corpului, ceea ce face ca sângerarea pe suprafața creierului sau în interiorul acestuia să fie o preocupare majoră în cazul loviturilor la cap. Cu toate acestea, nu toate determină sângerare.

Pentru că multe simptome ale leziunilor cerebrale grave nu apar imediat, este esențială monitorizarea timp de câteva zile.

Semnele și simptomele unei leziuni minore la cap includ:

Simptomele unei leziuni severe la cap includ multe dintre simptomele leziunilor minore, cărora li se adaugă și:

Sugarii și copiii mici cu leziuni cerebrale s-ar putea să nu fie capabili să comunice durerea de cap, probleme senzoriale, confuzia sau simptomele similare. La un copil cu cap lovit, se pot observa în schimb: iritabilitate neobișnuită sau ușor de provocat, plâns persistent și imposibilitatea de a fi consolat, somnolență, schimbare în obiceiurile alimentare sau de alăptare, în rutina de somn sau pierderea interesului pentru jucăriile sau activitățile preferate.

Complicațiile loviturii la cap

Complicațiile în urma unei leziuni traumatice cerebrale pot apărea imediat sau la scurt timp după incident, iar leziunile severe cresc riscul și severitatea acestor complicații. Modificările conștiinței sunt una dintre cele mai frecvente consecințe ale loviturilor moderate sau severe.

Aceste modificări pot varia de la comă, în care persoana este inconștientă și nu răspunde la niciun stimul, până la stare vegetativă, unde persoana, deși conștientă, nu este receptivă la mediul înconjurător. În unele cazuri, aceste stări pot fi permanente.

Moartea cerebrală survine atunci când nu există nicio activitate măsurabilă în creier și trunchiul cerebral, iar întreruperea aparatelor de respirație duce la oprirea respirației și la insuficiență cardiacă. Alte complicații fizice includ convulsiile, care pot apărea imediat sau la ani după accident, acumularea de lichid în creier (hidrocefalie), infecțiile cauzate de fracturi de craniu sau răni penetrante, și deteriorarea vaselor de sânge, care poate duce la accidente vasculare cerebrale sau la cheaguri de sânge.

Loviturile puternice la cap pot cauza și deteriorări ale nervilor cranieni, ducând la paralizia mușchilor faciali, la pierderea senzației la nivelul feței, pierderea sau alterarea simțului mirosului sau gustului, probleme de vedere sau înghițire, amețeli, țiuit în urechi și pierderea auzului.

În plus, loviturile la cap pot afecta abilitățile cognitive, ducând la dificultăți de concentrare, memorie, învățare, raționament și luare a deciziilor. Problemele de comunicare pot include dificultăți în înțelegerea sau exprimarea vorbirii și scrisului, precum și la probleme în organizarea gândurilor și în participarea la conversații.

Schimbările comportamentale, cum ar fi lipsa de autocontrol, comportamentul riscant și izbucnirile verbale sau fizice, sunt de asemenea frecvente. Modificările emoționale pot include depresie, anxietate, schimbări de dispoziție, iritabilitate și insomnie. Problemele senzoriale pot afecta recunoașterea obiectelor, coordonarea mână-ochi și echilibrul. De asemenea, există o posibilă legătură între lovituri la cap repetate sau severe și bolile degenerative ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer și boala Parkinson.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Când este o lovitură la cap o urgență medicală

Există anumite semne și simptome care indică necesitatea unei intervenții medicale de urgență după o lovitură la cap:

  • Pierderea conștienței,
  • Cefalee severă,
  • Vărsături repetate,
  • Convulsii,
  • Anizocoria (pupile de dimensiuni diferite) sau lipsa reacției la lumină,
  • Confuzie sau somnolență severă.
  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Investigații recomandate după lovitura la cap

Gradul complet al leziunii craniene poate să nu fie evident imediat după lovitură, dar o evaluare medicală amănunțită și testele diagnostice sunt esențiale pentru a dezvălui toate efectele loviturii.

Diagnosticul se bazează pe un examen fizic detaliat și pe teste precum analize de sânge, radiografii, tomografie computerizată (CT), electroencefalografie (EEG) și imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), care ajută la identificarea leziunilor cerebrale și a posibilelor complicații neurologice. Aceste investigații sunt esențiale pentru stabilirea unui diagnostic precis, evaluarea severității leziunii și elaborarea unui plan de tratament adecvat pentru recuperarea pacientului.

Tratamentul pentru loviturile la cap

Tratamentul pentru o lovitură la cap depinde de gravitatea leziunii, cu opțiuni variate de la administrarea de analgezice pentru durerile minore, evitarea antiinflamatoarelor non-steroidiene care pot agrava sângerările, și monitorizarea stării de sănătate, prin trezirea periodică a pacientului.

În cazurile mai severe, poate fi necesară spitalizarea, cu tratamente ce includ medicație antiepileptică pentru prevenirea convulsiilor, diuretice pentru controlul presiunii intracraniene sau chiar inducerea unei come terapeutice, în situații critice.

Pentru loviturile puternice la cap, se poate recurge la îndepărtarea hematomelelor, la repararea craniului sau eliberarea presiunii din craniu, printr-o intervenție de neurochirurgie. După operație, recuperarea medicală este esențială pentru recâștigarea mobilității și abilităților de vorbire afectate, adaptată în funcție de pierderile funcționale cauzate de lovitură.

Prevenția loviturilor la cap

Măsurile preventive sunt esențiale pentru a reduce riscul loviturilor la cap:

  • Purtarea echipamentului de protecție prin utilizarea căștilor de protecție în timpul sporturilor de contact și al activităților riscante.
  • Instalarea dispozitivelor de siguranță, precum a barierelor de protecție pentru scări și a balustradelor.
  • Respectarea regulilor de circulație și utilizarea centurilor de siguranță în autovehicule.
  • Supravegherea copiilor, o lovitură la cap la bebeluși sau copii fiind foarte frecventă la aceste grupe de vârstă.
  • Menținerea unui mediu sigur prin eliminarea obiectelor periculoase din zonele frecventate de copii.
  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Evaluare medicală și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții care au suferit o lovitură la cap au acces la consultații de specialitate și la investigații imagistice avansate, precum CT 128 slice și RMN 3 Tesla, care ajută la evaluarea severității leziunii. În cazul unor leziuni cerebrale severe apărute după lovitura la cap, care necesită tratament chirurgical, la Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate cu succes intervenții de neurochirurgie, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din România, care dispune de echipamente de ultimă generație.

Pentru urgențele apărute în urma unei lovituri puternice la cap, pacienții beneficiază de evaluare medicală promptă în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din București. La Spitalul Clinic SANADFOR funcționează nonstop 26 de linii de gardă, inclusiv linie de gardă de neurochirurgie, astfel încât intervențiile neurochirurgicale, atunci când sunt necesare, pot fi efectuate inclusiv în regim de urgență.

Pentru asistență medicală prespitalicească avansată și transport specializat la spital în cazul unor traumatisme severe, pacienții pot să apeleze Serviciul de Ambulanță SANADOR, cu dispecerat propriu -telefon 021.9699.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR