Ce este litiaza renală?

Pietre la rinichi? Litiaza renală este o afecțiune a aparatului urinar care se manifestă prin formarea și închegarea de material cristalin și săruri la nivelul rinichilor, sub forma unor calculi sau „pietre”. Calculii renali sau „pietrele la rinichi” se formează atunci când urina este prea concentrată, ceea ce conduce la acumularea materialelor cristaline. Descoperiți la timp, calculii nu cauzează leziuni permanente, dar pot să apară complicații dacă aceștia încep să se deplaseze.

În cele mai multe cazuri, dacă sunt descoperiți în stadiu incipient, calculii pot fi tratați prin administrarea de medicamente, alături de consumul unei cantități mai mari de apă.

Există însă și cazuri în care litiaza renală poate cauza infecții urinare , calculi uretrali sau retenție urinară, iar în cazurile severe, spre exemplu, atunci când apare pionefroza, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Afecțiunea are o incidența ridicată, estimându-se că 1 din 20 de persoane manifestă această afecțiune.

Watch on YouTube
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semnele și simptomele de litiază renală

Pietrele la rinichi de mici dimensiuni nu prezintă de regulă simptome, însă în cazul calculilor de dimensiuni mai mari pot apărea numeroase manifestări. De exemplu, calculii acumulați la nivelul ureterului (un canal de legătură între rinichi și vezica urinară) pot rămâne blocați, oprind fluxul urinar.

Simptomul prevalent este durerea puternică în zona lombară (lumbago), debutând acut și crescând în intensitate (colica renală). Alte simptome includ tulburarea aspectului urinei, durere la urinare, miros diferit al urinei, senzație permanentă de urinare, durere abdominală sau durere pelvină.

În unele cazuri, urina poate fi de o culoare brun-roșiatică, atunci când calculii cauzează sângerări de-a lungul tractului. Se recomandă vizită de urgență la medic atunci când persoană prezintă febră, frisoane, greață sau vărsături, sânge în urină (hematurie), dificultăți la urinare. În lipsa tratamentului, litiaza renală poate provoca unele complicații, precum abcesul renal sau hidroureter.

Factorii de risc pentru formarea de pietre la rinichi

De regulă, litiaza renală nu are o singură cauză, ci este o manifestare a unui cumul de factori, care duc la un dezechilibru al componenței chimice a urinei. Hipercalcemia, o creștere a nivelului de calciu în sânge, poate duce la apariția litiazei renale. Astfel, aceasta poate conține substanțe care conduc la formare de pietre la rinichi, precum calciul în cantități mari, acidul uric, oxalatul etc. Dintre alți factori de risc putem aminti:

  • Deshidratarea - cauzată fie de un aport insuficient de lichide, de exerciții fizice în exces, fără un consum adecvat de lichide, fie de temperaturi ridicate;
  • Istoricul familial și individual;
  • Alimentația - sarea este o substanță care încetinește filtrarea calciului la nivelul renal; consumul excesiv de zahăr și proteinele sunt alți factori care pot conduce la formarea calculilor;
  • Obezitatea;
  • Dezechilibrul metabolic, care poate schimbă componentă urinei;
  • Infecții ale tractului urinar;
  • Traumatismele renale;
  • Malformații urinare, ca ureterocelul;
  • Tratament cu anumite diuretice.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Investigații pentru diagnosticul litiazei renale

Pentru un diagnostic corect, se folosesc atât metode imagistice, cât și metode paraclinice, precum analize de uirnă și de sânge, care poate evidenția un nivel crescut de calciu sau de acid uric.

Investigațiile imagistice indicate de medicul specialist pot include:

Tratamentul pentru pietre la rinichi

Un tratament corect al litiazei renale necesită identificarea calculilor (dimensiuni, compozitie), precum și frecvența recidivelor sau a infecțiilor urinare. În cazul durerilor, se vor prescrie medicamente analgezice, iar pentru dureri de mare intensitate, medicul poate prescrie și medicamente opioide.

La Spitalul Clinic SANADOR, eliminarea calculilor renali se poate realiza inclusiv prin proceduri non-invazive, cum este ESWL - litrotriția extracorporală cu unde de șoc.

Tratamentul poate consta într-o serie de proceduri, precum:

Diagnosticul și tratamentul litiazei renale la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la toate procedurile de tratament disponibile pentru eliminarea pietrelor la rinichi, în funcție de indicația medicală. Tratamentul se poate realiza atât clasic, prin intervenție chirurgicală deschisă, cât și minim invaziv - prin proceduri de endourologie sau complet non-invaziv, prin litotriție extracorporală cu unde de șoc.

Watch on YouTube

De asemenea, la SANADOR pacienții beneficiază de consultații asigurate de medici urologi cu multă experiență, care vor recomanda toate analizele și investigațiile necesare pentru diagnosticul rapid și precis al litiazei renale.

Programează-te!

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR