Ce este lipomul?

Lipomul este o formațiune benignă nodulară, apărută prin acumularea de celule adipoase, adică de grăsime. Lipoamele se formează, de obicei, imediat sub piele, oriunde există țesut adipos, de aceea, cele mai frecvente localizări ale acestora sunt la nivelul trunchiului, cefei, pieptului, gâtului, umerilor, brațelor și coapselor.

Acești noduli de grăsime sub piele se pot forma, mai rar, la nivelul organelor interne (esofag, stomac, intestin subțire, spațiul retroperitoneal - tumori retroperitoneale) sau în planuri subtegumentare, putând implica uneori și fasciile musculare sau musculatura. Aceste tipuri de tumori de țesut conjunctiv pot apărea la orice vârstă, însă cel mai des afectează persoanele între 40 și 60 de ani.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Odată descoperiți, acești noduli nu impun tratament, atâta timp cât nu cresc foarte mult în dimensiuni și nu prezintă efect de compresie asupra anumitor structuri, cum sunt vasele sau nervii. Deoarece sunt învelite de o capsulă formată din țesut fibros, lipoamele nu pot invada țesuturile învecinate și, prin urmare, acestea nu prezintă risc malign.

Tipuri de lipom

Există multiple subtipuri de lipoame, însă toate au o caracteristică în comun și anume prezența de țesut adipos în interior. Cel mai comun este lipomul convențional, format exclusiv din țesut adipos alb. Pe lângă celulele adipoase, acestea mai pot conține și vase sanguine, țesut fibros sau chiar măduvă roșie, producătoare de celule sanguine.

Alte tipuri comune de lipoame sunt:

  • Angiolipoamele – acestea conțin în structura lor și vase de sânge, pe lângă țesut adipos;
  • Fibrolipoamele – conțin în plus țesut fibros;
  • Hibernoamele – sunt formate din țesut adipos alb și brun, cel din urmă fiind un tip de țesut ce poate fi utilizat ca sursă de energie, putând fi transformat rapid în căldură;
  • Mielolipoamele – conțin în plus măduvă roșie, producătoare de celule sanguine;
  • Lipoamele pleomorfe – conțin celule adipoase de diferite forme și dimensiuni;
  • Miolipoamele – formate din țesut adipos și țesut muscular;
  • Lipoamele cu celule fusiforme – prezintă în plus un tip particular de celule, cu aspect de „fus”.

Cauze și factori de risc pentru apariția lipomului

Cauzele care determină apariția lipoamelor nu sunt pe deplin înțelese. Se consideră că factorul genetic ar putea fi implicat în dezvoltarea acestora (de exemplu boala Gardner), întrucât unele studii au demonstrat anomalii genetice la nivelul celulor adipoase ce constituie lipoamele. Prin urmare, poate fi indicat un sfat genetic pentru pacienții care au rude apropiate diagnosticare cu această problemă de sănătate.

Alte studii susțin că apariția unui astfel de nodul de grăsime este o formă de răspuns la traumatisme asupra zonei de tegument implicate, inflamația rezultată furnizând molecule care determină diferențierea și transformarea grăsoasă a celulelor.

Alți factori de risc pentru apariția lipoamelor sunt:

Există anumite afecțiuni care se asociază cu prezența lipoamelor multiple, pe mai multe zone ale corpului, precum:

  • Boala Dercum (Adiposis Dolorosa sau sindromul Anders) – este o boală rară, ce implică formarea lipoamelor multiple pe zone precum brațe, picioare și trunchi;
  • Lipomatoza multiplă ereditară (lipomatoza multiplă familială) – este o afecțiune moștenită în familie;
  • Erupția nodulară eritematoasă;
  • Boala Madelung – caracterizată prin formarea de lipoame multiple la bărbații consumatori de alcool; lipoamele apar, de obicei, în zona gâtului și umerilor.
  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Semnele și simptomele unui lipom

Lipoamele sunt cel mai frecvent nedureroase, însă pot deranja pacientul din punct de vedere estetic. La palpare, acestea se pot mobiliza și glisează ușor sub piele la atingerea cu degetul. Ele pot fi însă dureroase atunci când cresc în dimensiuni și determină un efect de compresie asupra unor nervi, vase sanguine sau articulații. Un exemplu sunt lipoamele care determină leziuni ale nervului ulnar.

Lipoamele nu schimbă culoarea tegumentelui de deasupra acestora și, la inspecția pielii, acestea pot fi observate ca niște formațiuni nodulare simetrice, de obicei de dimensiuni de sub 5 centimetri.

Stabilirea diagnosticului

Examenul clinic realizat de un medic dermatolog, prin inspecția și palparea tegumentului, este, în general, suficient pentru diagnosticul lipoamelor. În cazul lipoamelor suspecte, care sunt foarte mari sau care cresc prea rapid în dimensiuni, respectiv în cazul celor care determină efect de compresie asupra structurilor învecinate, medicul va recomanda examinări imagistice, precum ecografia de țesuturi moi, tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), pentru o descriere mai detaliată a formațiunii și a profunzimii acesteia la nivelul țesutului.

O problemă aparte o reprezintă diferențierea între lipom și liposarcom. Cel din urmă reprezintă cancerul celulelor adipoase, în contrast cu lipoamele simple, care sunt formațiuni de tip benign, fără risc cancerigen. În general, diferențierea dintre cele două se poate realiza și în cadrul examenului clinic, liposarcoamele fiind aderente la planurile profunde subtegumentare (nu se mobilizează la palpare), cresc rapid în dimensiuni și sunt de la început dureroase. Diagnosticul definitiv poate fi realizat, în cazurile de incertitudine, doar cu ajutorul biopsiei, care va arăta, în urma examenului microscopic, caracterul benign sau malign al formațiunii.

Metodele de tratament

Tratamentul se efectuează, în majoritatea situațiilor, din considerente estetice, mai ales pentru lipoamele prezente în zonele extremitaților, precum față sau mână. Majoritatea lipoamelor vor fi tratate chirurgical de un medic specializat în chirurgie plastică, estetică și reconstructivă.

Tratamentul este indicat pentru următoarele tipuri de lipoame:

  • de dimensiuni mari, de peste 5 centimetri;
  • care determină simptomatologie dureroasă și compresii vasculare sau nervoase;
  • la care există suspiciunea de liposarcom.

Variantele comune de tratament implică:

  • Excizie chirurgicală – un principiu important al acestei intervenții este îndepărtarea capsulei lipomului odată cu excizia acestuia; dacă excizia este efectuată corespunzător, acestea nu prezintă risc de reapariție; de obicei se realizează sub anestezie locală;
  • Liposucție – presupune extracția țesutului adipos cu ajutorul unui dispozitiv sub formă de tub, care aspiră grăsimea de la acel nivel; această intervenție implică, de asemenea, efectuarea unei mici incizii și anestezie locală;
  • Injecții cu corticosteroizi – acestea substanțe, odată injectate, reușesc să dizolve grăsimea acumulată, fiind indicate pentru lipoamele mici, de dimensiuni sub 2-3 centimetri.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații și investigații performante pentru diagnosticul lipomului, inclusiv la ecografie de părți moi efectuată cu aparatură performantă și la biopsie.

Probele recoltate în timpul biopsiei sunt analizate în Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR de specialiști care folosesc echipamente de ultimă generație, pentru un diagnostic rapid, de mare acuratețe. Laboratorul SANADOR este acreditat RENAR, în urma controalelor externe de calitate, iar examenul histopatologic poate fi completat cu examen imunohistochimic, de precizie.

Tratamentul chirurgical pentru lipom, atunci când este necesar, se poate realiza în cele mai bune condiții de siguranță, cu ajutorul echipei specializate în chirurgie plastică, estetică și reconstructivă.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR