Tratament
Alegerea tipului de tratament potrivit pentru fiecare pacient în parte depinde foarte mult de tipul limfomului și de stadiul în care s-a diagnosticat. De asemenea, sunt de luat în calcul și starea generală de sănătate și preferințele terapeutice ale pacientului. Ținta terapeutică vizează distrugerea cât mai multor celule canceroase și obținerea remisiunii bolii.
Chimioterapia – constă în administrarea unui tratament medicamentos cu scopul de a distruge celulele canceroase. Acest tip de medicație este administrat sistemic astfel că ajunge peste tot în corp. Poate fi utilizată în asociere cu radioterapia la pacienți aflăți în stadii incipiente de limfom Hodgkin clasic. Radioterapia urmează chimioterapiei în mod uzual, însă în stadii avansate ale bolii, chimioterapia poate fi terapie singulară sau în asociere cu radioterapia.
Medicamentele chimioterapice pot fi administrate pe cale orală, intravenoasă sau ambele. Există anumite combinațîi de chimioterapice utilizate în tratamentul limfomului Hodgkin.
Efectele adverse ale chimioterapiei depind de medicamentele administrate. Cele mai frecvente sunt: greața și pierderea părului. Pot apărea complicațîi grave pe termen lung, cum ar fi afectarea cardiacă, pulmonară, tulburări de fertilitate, alte cancere (leucemie).
Radioterapia – constă în utilizarea razelor X pentru a distruge celulele canceroase. În cazul limfomului Hodgkin clasic, radioterapia este des utilizată după chimioterapie.
Durata radioterapiei poate varia, în funcție de stadiul bolii. Este organizată în ședințe de 30 minute, în funcție de recomandarea medicului curant.
Radioterapia poate avea reacții adverse precum înroșirea pielii și căderea părului din regiunile iradiate. De asemenea, paciențîi resimt oboseală importantă pe parcursul acestor ședințe. Alte efecte adverse mai severe ar putea fi: boală cardiacă, infarct, afecțiuni tiroidiene, infertilitate, alte cancere (cancer mamar, pulmonar).
Transplantul medular – numit și transplantul de celule stem este o metodă de tratament prin care celulele medulare canceroase sunt înlocuite cu celule stem sănătoase din care vor prolifera limfocite sănătoase. Transplantul medular poate fi o alternativă de tratament pentru cazurile în care limfomul recidivează în ciuda terapiei.