Limfodisecția retroperitoneală

Ce este limfodisecția retroperitoneală?

Limfodisecția retroperitoneală, cunoscută și sub denumirea de limfadenectomie retroperitoneală, este o intervenție chirurgicală prin care se îndepărtează ganglionii limfatici din retroperitoneu. La SANADOR, aceasta este realizată într-un bloc operator modern, de medici foarte bine pregătiți.

Ganglionii limfatici retroperitoneali sunt localizați în jurul principalelor vase de sânge situate în retroperitoneu, un spațiu situat în spatele organelor abdominale. Acești ganglioni sunt parte a sistemului limfatic și au rol în apărarea organismului împotriva infecțiilor. Limfodisecția retroperitoneală poate ajuta și la determinarea stadiului cancerului. Stadializarea cancerului reflectă severitatea afecțiunii și gradul de răspândire în organism. După ce ganglionii limfatici sunt îndepărtați în timpul unei limfoadenectomii retroperitoneale, aceștia sunt trimiși la laborator pentru examinarea histopatologică.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Când este indicată limfadenectomia retroperitoneală?

Limfadenectomia retroperitoneală este indicată pentru a împiedica răspândirea cancerului, fiind o opțiune frecventă de tratament pentru cancerul testicular. Tratamentele mai puțin invazive, cum ar fi chimioterapia, pot fi folosite în cazurile mai ușoare, dar, în cazurile severe, cancerul poate migra către alte zone ale corpului prin ganglionii limfatici retroperitoneali. Prin urmare, eliminarea chirurgicală a acestor ganglioni poate opri progresia bolii. Limfadenectomia retroperitoneală este recomandată pentru evaluarea extinderii cancerului în acești ganglioni, îndepărtarea celulelor canceroase, reducerea riscului de recurență și tratarea cancerului recurent.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Pregătirea pentru limfodisecție retroperitoneală

Înainte de intervenția de limfodisecție retroperitoneală, pacienții trebuie să informeze medicul despre medicamentele pe care le utilizează, inclusiv despre plantele și suplimentele pe care le iau fără prescripție medicală. Este posibil să li se ceară să oprească administrarea anumitor medicamente înainte de intervenție. În plus, ei ar trebui să primească indicații despre cum să se pregătească pentru anestezia generală, cum ar fi să nu consume alimente sau lichide în ziua operației.

Având în vedere riscul de complicații la nivelul plămânilor în timpul și după intervenție, este esențială evaluarea preoperatorie a stării lor. Astfel, medicul se va asigura că pacientul poate tolera anestezia și ventilația mecanică asociată operației. Pentru aceasta, se evaluează atât numărul de celule sanguine, cât și funcția plămânilor. În unele cazuri, limfodisecția retroperitoneală poate fi amânată până când starea plămânilor și numărul de celule sanguine sunt în parametri normali pentru a minimiza riscul de complicații pulmonare.

  • La SANADOR, limfodisecția retroperitoneală este realizată de medici experimentați. Programează-te!

Cum este realizată limfodisecția retroperitoneală?

Operația de limfodisecție retroperitoneală este efectuată sub anestezie generală. Aceasta poate fi realizată fie prin metoda deschisă, adică printr-o tăietură mare în mijlocul abdomenului, fie prin intermediul laparoscopiei. Limfodisecția retroperitoneală este o intervenție chirurgicală complexă, în care medicul va încerca să evite să îndepărteze sau să deterioreze nervii din spatele abdomenului. Uneori, îndepărtarea sau deteriorarea nervilor este necesară și poate duce la efecte secundare precum ejacularea retrogradă la bărbați.

În timpul intervenției chirurgicale, medicul va efectua o tăietură în abdomen pentru a elimina ganglionii limfatici de pe aceeași parte cu testicul afectat. Obiectivul principal al acestei intervenții este de a eradica complet cancerul, pentru a preveni extinderea acestuia. În situația în care cancerul s-a răspândit și în partea opusă a corpului, ganglionii limfatici de acolo vor fi, de asemenea, îndepărtați. După ce ganglionii limfatici sunt îndepărtați de chirurg, el introduce un tub mic pentru a permite drenarea și apoi închide incizia. Tubul are o pungă pentru a colecta lichidul care se elimină.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Recuperarea după limfadenectomia retroperitoneală

Recuperarea după limfadenectomia retroperitoneală implică o monitorizare în spital timp de aproximativ o săptămână. Dacă operația s-a efectuat prin metoda deschisă, pacientul va trebui să evite alimentele solide în primele zile, reintroducându-le treptat în dietă. De asemenea, va primi tratament cu antibiotice pentru prevenirea infecțiilor, medicamente pentru gestionarea durerii și instrucțiuni privind îngrijirea și bandajarea rănii. Activitățile fizice trebuie limitate timp de 4-6 săptămâni pentru a evita suprasolicitarea sau ridicarea obiectelor grele.

După externare, pacientul trebuie să revină pentru un control în 7-14 zile. Ganglionii îndepărtați sunt trimiși la laborator pentru examinare. După examinarea rezultatelor de laborator ale ganglionilor limfatici îndepărtați, medicul poate decide să inițieze alte terapii, cum ar fi chimioterapia, pentru a continua tratamentul împotriva cancerului testicular.

  • Pacienții SANADOR beneficiază de servicii medicale la cel mai înalt nivel. Programează-te!

Riscurile operației de limfodisecție retroperitoneală

Complicațiile unei limfadenectomii retroperitoneale pot apărea în diverse momente: în timpul operației, imediat după sau la câteva săptămâni. Uneori, aceste complicații pot să se manifeste chiar și după luni sau ani de la intervenție. De obicei, majoritatea se rezolvă de la sine sau pot fi tratate, dar unele pot persista pe termen lung sau chiar să devină permanente. Riscurile includ sângerarea din vasele de sânge înconjurătoare, ejacularea retrogradă, formarea de limfocel și alte complicații postoperatorii precum infecția, dificultăți respiratorii, leziuni la alte structuri interne, secreție purulentă la locul inciziei, durerea în abdomenul inferior și constipația. Deoarece chirurgul operează în apropierea unor vase de sânge importante, există riscul de sângerare.

Ejacularea retrogradă se întâmplă atunci când lichidul ejaculat se deplasează înapoi în vezica urinară în loc să fie eliminat din corp. Bărbații pot avea în continuare relații sexuale, dar nu pot concepe copii, deoarece sperma nu este expulzată din corp. În astfel de cazuri, fertilizarea in vitro poate fi o opțiune pentru a obține o sarcină.

Limfocelul este o afecțiune în care lichidul se acumulează în spațiul de unde au fost îndepărtați ganglionii limfatici. Pentru a elimina acest exces de lichid din corp, se plasează un dren în abdomen.

  • Chirurgii SANADOR realizează operații complexe, într-un bloc operator bine dotat. Programează-te!

Limfodisecția retroperitoneală la SANADOR

La SANADOR, limfodisecția retroperitoneală este efectuată de chirurgi cu experiență vastă în operațiile de mare finețe, într-un bloc operator bine dotat. Atunci când este posibil, aceștia realizează laparoscopic limfodisecția, intervenția minim invazivă având avantaje semnificative: reducerea riscului de complicații, limitarea sângerării și recuperarea rapidă. Secția ATI are competențe extinse și asigură îngrijirile necesare și monitorizare permanentă pe durata tratamentului chirurgical și postoperator.

Pentru tratamentul cancerului care determină necesitatea efectuării limfodisecției, pacienții Centrului Oncologic SANADOR beneficiază de tratament multimodal, efectuat cu echipamente performante.

În cazul în care bărbații se confruntă cu infertilitate din cauza afectării nervilor din regiunea retroperitoneală, pot apela la Centrul FIV SANADOR, unde beneficiază de proceduri moderne de reproducere umană asistată.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR