Ce este ligatura trompelor uterine?

Ligatura trompelor uterine sau sterilizarea tubară este o metodă permanentă de contracepție. Pentru că procedura nu este reversibilă, ea este indicată doar femeilor care sunt sigure că nu mai doresc să conceapă un copil în viitor. La SANADOR, pacientele beneficiază de servicii de planificare familială asigurate de ginecologi empatici și experimentați, care stabilesc împreună cu acestea cea mai potrivită metodă de contracepție.

Ligatura tubară este metoda contraceptivă cea mai utilizată la nivel mondial. Este realizată adesea prin laparoscopie, în afara sarcinii, însă poate fi efectuată și în cadrul procedurii de cezariană sau imediat după o naștere vaginală.

Ligatura tubară implică tăierea trompelor uterine și sigilarea acestora prin suturare sau obstrucționarea lor folosind electrocauterizarea, benzi, cleme sau clipuri chirurgicale. Chiar dacă ovarele continuă să elibereze ovule, traseul ovulului este blocat permanent, iar acesta nu se mai poate întâlni cu spermatozoidul, ceea ce împiedică sarcina. O procedură similară, numită salpingectomie bilaterală, presupune îndepărtarea chirurgicală a trompelor uterine.

Când este indicată legarea trompelor?

Sterilizarea tubară este indicată numai acelor femei care sunt sigure că nu își mai doresc niciodată o sarcină. În unele cazuri, legarea trompelor sau îndepărtarea acestora pot fi recomandate femeilor cu mutații genetice ale genelor BRCA, care prezintă un risc ridicat de a dezvolta cancer ovarian.

Procedura poate fi realizată în ziua următoare nașterii, în timpul operației de cezariană, după o întrerupere de sarcină sau oricând în afara sarcinii, în orice moment al ciclului menstrual.

Avantajele ligaturii trompelor uterine

Legarea trompelor uterine are ca avantaje:

  • Asigurarea contracepției permanente, ceea ce elimină nevoia de a utiliza alte metode contraceptive, costurile pe termen lung și stresul legat de acestea;
  • Eficacitate ridicată – ligatura tubară are o eficacitate de 99% în prevenirea sarcinilor nedorite;
  • Scăderea riscului de a dezvolta cancer ovarian – sterilizarea tubară poate scădea cu aproximativ 40% riscul de a dezvolta cancer ovarian. Dacă trompele sunt îndepărtate complet, riscul poate scădea chiar mai mult;
  • Fără impact asupra sistemului hormonal – spre deosebire de alte metode contraceptive, cum ar fi anticoncepționalele și steriletul, ligaturarea trompelor nu afectează nivelurile hormonale, deci nu produce efecte adverse legate de fluctuațiile hormonilor (cum ar fi creștere în greutate, tulburări de dispoziție, crampe, spotting sau menstruații abundente).

Pregătirea pentru legarea trompelor uterine

Înainte de ligaturarea trompelor uterine, este indicat un test de sarcină. De asemenea, este recomandată o discuție cu medicul ginecolog despre alte metode de contracepție, reversibile, înainte de a lua o decizie.

Este necesar apoi examenul ginecologic, precum și o serie de analize de laborator și investigații uzuale, pentru evaluarea stării de sănătate. Medicul trebuie să știe toate medicamentele și suplimentele alimentare administrate de pacientă, pentru că poate fi necesară oprirea administrării lor înainte de intervenție. Trebuie utilizate în continuare metode contraceptive, până în ziua intervenției! Cu o seară înainte de procedură, trebuie întrerupt consumul de alimente și lichide.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum este realizată legarea trompelor?

Ligatura tubară se realizează sub anestezie generală. În cele mai multe cazuri, este utilizată tehnica laparoscopică, care are o durată de doar 20-30 de minute. La început, medicul introduce gaz în abdomen, pentru a crește vizibilitatea organelor. Apoi, inseră un tub subțire, prevăzut cu o cameră video (laparoscop) în abdomen, printr-o incizie fină în zona ombilicului. Printr-o altă incizie, specialistul utilizează instrumente subțiri pentru tăierea, sigilarea cu fire chirurgicale, arderea prin electrocauterizare sau legarea trompelor uterine, folosind clipuri sau cleme chirurgicale. La final, inciziile sunt închise cu fire chirurgicale resorbabile.

Mai rar utilizată în prezent este tehnica laparotomiei, care presupune realizarea unei operații deschise la nivel abdominal (intervenție chirurgicală clasică). Pe de altă parte, ligatura trompelor uterine poate fi realizată în cadrul operației de cezariană, folosind aceeași incizie de la nivel abdominal. În primele 24 de ore după nașterea pe cale vaginală, se optează, în general, pentru mini-laparotomie, care presupune o incizie abdominală clasică, de mici dimensiuni. Aceasta este asociată cu o recuperare mai dificilă decât în cazul laparoscopiei.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Ce se întâmplă după ligatura tubară?

După legarea de trompe, pacienta este transportată în salon, pentru monitorizare. Dacă intervenția a fost realizată prin laparoscopie, pacienta merge acasă după câteva ore. Laparotomia și mini-laparotomia necesită spitalizare de 1-2 zile.

Este posibil ca după procedură să apară crampe abdominale, balonare, gaze intestinale, durere sau disconfort, amețeli, oboseală. Multe dintre aceste simptome sunt legate de prezența gazului în abdomen (inserat în timpul procedurii), care se resoarbe de la sine în câteva zile. Medicul va prescrie medicamente pentru controlul durerii.

În general, pacienta poate reveni la activitățile de zi cu zi și la locul de muncă în câteva zile, până la o săptămână, dacă acestea nu implică eforturi fizice intense. Echipa medicală va oferi instrucțiunile necesare pentru îngrijirea inciziei acasă.

Trebuie evitat consumul de alcool și conducerea unui autovehicul pentru cel puțin 24 de ore. De asemenea, trebuie evitată ridicarea de greutăți pentru minimum 1-2 săptămâni. Pot să apară sângerări vaginale până la o lună după intervenție. Revenirea la un ciclu menstrual normal poate dura între 4 și 6 săptămâni.

Activitatea sexuală poate fi reluată atunci când pacienta se simte pregătită fizic. De obicei, este suficientă o săptămână de recuperare.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Poți rămâne însărcinată cu trompele legate?

Trompele legate împiedică întâlnirea ovulului cu spermatozoidul, astfel încât procesul de concepție este imposibil. Riscul de a rămâne însărcinată după ligatura trompelor uterine este foarte mic. Mai puțin de una din 100 de femei rămâne însărcinată în primul an după procedură. În funcție de modul în care au fost legate trompele, rata sarcinii în următorii 10 ani este de 0,4-1%.

Posibile riscuri și complicații ale ligaturii trompelor uterine

Chiar dacă ligatura tuburilor lui Falloppio previne o sarcină nedorită, aceasta nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Deoarece teama de o sarcină nedorită dispare, pacientele cu trompele legate tind să evite utilizarea prezervativului, care reprezintă principala metodă de prevenire a acestor afecțiuni. Astfel, riscul de a dezvolta o astfel de infecție este mai ridicat.

Printre riscurile și complicațiile legate de procedură se numără:

  • Reacție alergică la anestezie;
  • Post intervenție: infecția și inflamația inciziei chirurgicale, sângerări excesive, scurgeri vaginale urât mirositoare;
  • Deteriorarea vaselor de sânge majore și a organelor vecine, cum ar fi intestinul, uterul sau vezica urinară;
  • Sindromul post ligatură tubară – durere de pelvis și durere de spate, dureri în timpul actului sexual, dureri de cap, crampe menstruale, menstruații neregulate, manifestări specifice sindromului premenstrual și menopauzei. Manifestările pot apărea după luni sau ani de la procedură;
  • Sarcină nedorită (extrem de rar);
  • Sarcină ectopică (dezvoltată în trompa uterină), dacă ligatura se desface – aceasta trebuie tratată de urgență.

Riscul de complicații este mai crescut la pacientele cu diabet zaharat, endometrioză, obezitate și istoric de intervenții chirurgicale abdominale sau pelvine.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Ligatura trompelor uterine la Spitalul Clinic SANADOR

La SANADOR, pacientele beneficiază de consultații de ginecologie realizate de medici implicați și comunicativi, pentru alegerea celei mai potrivite metode de contracepție. Atunci când pacienta optează pentru ligatura trompelor uterine, operația se desfășoară în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator bine dotat. Procedura este realizată prin abord minim invaziv, dacă nu există alte indicații.

De asemenea, la SANADOR pacientele au acces la servicii medicale complete pentru screeningul, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor ginecologice. Consultațiile și analizele de laborator sunt completate de investigații imagistice și proceduri medicale performante, realizate cu echipamente de ultimă generație.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR