Recuperarea după ligamentoplastie
În general, pacienții rămân spitalizați timp de câteva ore după procedură, apoi pot pleca acasă, unde trebuie să rămână în repaus. Unii pacienți pot avea nevoie de o spitalizare mai lungă, de câteva zile. Este normal ca genunchiul să fie umflat după ligamentoplastie și resimtă durere la nivelul articulației.
Îngrijirea post-intervenție presupune:
- Aplicarea de comprese reci;
- Menținerea piciorului ridicat pe o pernă, mai sus decât trunchiul;
- Utilizarea unei atele sau unei cârje;
- Administrarea medicamentelor prescrise de medic, pentru a reduce inflamația și durerea;
- Schimbarea compreselor sterile, conform recomandărilor medicului.
Pacientul poate mișca piciorul imediat după procedură și poate merge încă din primele zile, cu ajutorul unei cârje. Totuși, perioada de recuperare după ligamentoplastie durează în jur de 6 săptămâni sau mai mult, fiind diferită de la un pacient la altul. De asemenea, recuperarea după operația de ligament încrucișat presupune un program riguros de reabilitare fizică (exerciții de kinetoterapie), pentru a restabili funcția genunchiului.
Dacă pacientul este sportiv de performanță, medicul va decide când este momentul potrivit pentru reluarea antrenamentelor, în funcție de evoluție – în general, este nevoie de 1 an de repaus sau mai mult.
Este importantă respectarea perioadei de recuperare recomandată de către specialist, deoarece sportivii cu ruptură de ligament încrucișat au un risc ridicat de recurență. O treime dintre aceștia experimentează o nouă ruptură de ligament, la același genunchi sau la cel opus, în următorii 2 ani după tratament. Cu cât perioada de recuperare este mai lungă, cu atât riscul unei noi leziuni este mai mic.