Tratamentul pentru lichenul scleros și atrofic
Tratamentul nu vindecă lichenul scleros și atrofic, însă ameliorează simptomele (cum ar fi mâncărimile și aspectul pielii) și scade riscul de cicatrizare. Tratamentul diferă în funcție de severitatea afecțiunii. Deși manifestările se pot remite, este foarte probabil ca ele să reapară.
Principalul tratament pentru lichenul scleroatrofic este reprezentat de aplicarea topică a unguentelor pe bază de medicamente, cum ar fi corticosteroizi sau imunosupresoare. În cazurile de lichen scleros atrofic la femei, rejuvenarea vaginală cu PRP poate susține refacerea locală a mucoasei și reducerea disconfortului.
În cazul bărbaților necircumciși, medicul poate recomanda procedura de circumcizie, care presupune îndepărtarea chirurgicală a prepuțului. De asemenea, tratamentul chirurgical pentru hipospadias poate fi util pentru prevenirea lichenului scleros și atrofic, această afecțiune fiind un factor de risc.
Uretroplastia, intervenția chirurgicală de corectare a uretrei, este recomandată dacă lichenul scleroatrofic a produs stricturi uretrale care afectează micțiunea (procesul de eliminare a urinei).
Specialistul poate recomanda și alte proceduri pentru reducerea simptomelor, cum ar fi fototerapie (tratament care utilizează raze ultraviolete) și terapia cu laser, atunci când alte metode de tratament nu dau rezultate.
În orice caz, este necesară monitorizarea pe termen lung prin controale regulate, pentru a ține sub control leziunile. Consultațiile de rutină sunt, de asemenea, o măsură esențială de screening pentru carcinomul cu celule scumoase.
Sunt indicate metode speciale de îngrijire a pielii afectate:
- Înlocuirea săpunului obișnuit cu unul emolient, conform recomandării specialistului;
- Evitarea tuturor factorilor iritanți – cum ar fi produsele cosmetice parfumate, detergenții cu parfum, articolele de vestimentație strâmte, contactul urinei cu leziunile;
- Spălarea zonei afectate cu blândețe și uscarea prin tamponare, evitând frecarea;
- Folosirea hârtiei igienice neparfumate și necolorate;
- Băile calde, la temperaturi confortabile, sunt recomandate pentru a reduce senzația de arsură și durerea;
- Utilizarea lenjeriei intime din bumbac sau mătase naturală;
- În cazul pacienților activi sexual, se recomandă utilizarea lubrifiantului dacă este prezentă dispareunia;
- Evitarea frecării, scărpinării sau zgârierii zonelor afectate;
- Evitarea mersului pe bicicletă și echitației până la ameliorarea simptomelor;
- Aplicarea vaselinei cosmetice în mod regulat pe suprafața leziunilor.