Ce este lichenul plan?

Lichenul plan este o afecțiune cutanată care provoacă apariția unei erupții pe una sau mai multe părți ale corpului în același timp. Aceasta poate afecta tegumentul, mucoasa bucală, scalpul, unghiile și aparatul genital. De obicei, lichenul plan nu necesită tratament, însă în cazul apariției simptomelor precum mâncărime intensă sau durere, poate fi necesară administrarea de medicamente. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultație de dermatologie și de investigațiile indicate, pentru diagnosticarea afecțiunilor pielii și stabilirea tratamentului necesar.

Lichenul plan este cunoscut și sub denumirea de dermatoză lichenoidă, datorită prezenței unor noduli, protuberanțe și excrescențe pe piele, care pot fi înălțate, proeminente și depigmentate.

Tipuri de lichen plan

Există mai multe tipuri de lichen plan și anume lichenul plan bucal sau oral, lichenul plan hipertrofic, lichenul plan eroziv și lichenul plan pigmentar.

  • Lichenul plan oral afectează mucoasa gurii și poate provoca ulcerații, pete sau umflături în mucoasa bucală, gingivală și pe limbă;
  • Lichenul plan hipertrofic se caracterizează prin apariția de leziuni care provoacă o senzație intensă de mâncărime. Aceste leziuni apar mai des pe picioare;
  • Lichenul plan eroziv se caracterizează prin apariția unor leziuni pe mucoase, cum ar fi cele din gură sau zona genitală, care prezintă eroziuni;
  • Lichenul plan pilar determină o pierdere progresivă a părului de pe scalp, sprâncene și uneori, chiar și de pe axile.

Lichenul plan pigmentar este o formă rară de lichen plan, în care apar pete cu nuanțe de gri sau maro.

Cauze și factori de risc pentru apariția lichenului plan

Cauza lichenului plan este asociată cu o reacție imunitară anormală, care atacă celulele cutanate sau mucoase. Motivele pentru această reacție nu sunt încă pe deplin înțelese.

Lichenul plan poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau de sex, însă este mai probabil să apară la persoanele între a treia și a șasea decadă de viață și este mai frecvent întâlnit la femei. Persoanele care au lichen plan cutanat pot să dezvolte și lichen plan în cavitatea bucală.

Episoadele de lichen plan pot fi declanșate de diverși factori, printre care se numără prezența infecției cu virusului care provoacă hepatita C, administrarea unor vaccinuri, utilizarea anumitor medicamente antiinflamatoare, precum și anumite medicamente prescrise pentru tratarea artritei sau a bolilor cardiovasculare. De asemenea, expunerea la anumite substanțe toxice, precum metale sau vopsele, poate contribui la apariția lichenului plan.

Lichenul plan nu se transmite de la o persoană la alta, deci nu se poate răspândi această afecțiune prin contactul direct al pielii sau prin contact sexual neprotejat.

Cum se manifestă dermatoza lichenoidă?

Simptomele lichenului plan variază în funcție de zona corpului afectată. Pot apărea puncte mici și proeminente pe piele, inclusiv în zona genitală, care pot crește în dimensiuni și pot deveni ulcere.

Lichenul plan oral se manifestă prin apariția unor puncte mici și albe pe mucoasa bucală, pe suprafața limbii sau pe partea interioară a buzelor.

Unghiile ar putea prezenta modificări în aspect, fisuri sau rupturi, pot să nu mai crească în mod obișnuit sau pot să cadă complet. Scalpul poate prezenta, de asemenea, zone cu eritem, senzație de mâncărime sau umflături minore. În unele cazuri, poate apărea subțierea firului de păr și căderea acestuia în anumite zone.

De obicei, lichenul plan nu provoacă durere, dar zgârierea zonei afectate poate cauza leziuni care pot deveni dureroase în timp, din cauza unei posibile infecții.

Diagnosticul de lichen plan

Primul pas în diagnosticarea lichenului plan este evaluarea simptomelor și efectuarea unui examen fizic, pentru observarea erupției cutanate.

Dacă există incertitudini, medicul poate recomanda efectuarea unor teste suplimentare. De exemplu, poate recomanda un test alergologic, pentru a identifica eventualele alergii care ar putea fi implicate în apariția erupției specifică lichenului plan. De asemenea, ar putea fi necesară o biopsie cutanată, pentru a preleva o mică mostră de piele din zona afectată, care să fie examinată sub microscop. În unele cazuri, poate fi indicat și un test pentru hepatita C, deoarece lichenul plan poate fi asociat cu această infecție virală.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Complicațiile provocate de lichenul plan

Complicațiile lichenului plan pot include dificultăți în tratarea zonelor afectate de pe vulvă și din vagin, care pot duce la cicatrici și dureri. Lichenul plan genital poate cauza dureri în timpul actului sexual. Chiar și după vindecare, pielea afectată poate să păstreze o nuanță mai întunecată.

Leziunile din cavitatea bucală pot complica procesul de înghițire a alimentelor. Pacienții cu lichen plan oral prezintă un risc crescut de cancer oral, iar cei cu lichen plan eroziv sunt expuși riscului de infecții cutanate.

În cazuri rare, lichenul plan poate afecta canalul urechii, ceea ce poate duce la deteriorarea auzului, dacă nu este tratat.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tratamentul pentru lichen plan

De obicei, lichenul plan cutanat poate să dispară de la sine în câteva luni până la câțiva ani, fără a necesita tratament medical. Cu toate acestea, medicamentele pot fi utile pentru a calma mâncărimea, pentru a reduce durerea și a accelera procesul de vindecare.

Dacă lichenul plan afectează mucoasele și unghiile, tratamentul poate fi mai complicat. Chiar și atunci când tratamentul este eficient, este posibil ca simptomele să reapară periodic. Este recomandat un consult medical regulat, pentru monitorizare.

Tratamentul pentru lichenul plan poate include corticosteroizi, medicamente antifungice, terapie cu lumină și retinoizi. Corticosteroizii sub formă de creme sau unguente pot ajuta la ameliorarea simptomelor, în timp ce medicamentele orale precum hidroxiclorochina și metronidazolul pot fi folosite în cazuri mai severe. Terapia cu lumină poate fi benefică pentru pielea afectată, iar retinoizii pot fi prescriși pentru administrare orală sau aplicare pe piele.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, medicii dermatologi oferă o abordare completă și personalizată în tratarea afecțiunilor cutanate, colaborând cu experți din diverse domenii, pentru o abordare multidisciplinară. Tratamentul pentru lichen plan este stabilit în funcție de severitatea și de extinderea leziunilor. Un consult dermatologic timpuriu este esențial pentru prevenirea evoluției imprevizibile a bolii și a complicațiilor.

Abordarea terapeutică este întotdeauna personalizată, pentru a controla inflamația și simptomele asociate și pentru a preveni recidivele. În acest fel, pacienții beneficiază de cele mai bune rezultate, pentru îmbunătățirea calității vieții.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR