Tratamente pentru creșterea libidoului
Apetitul sexual scăzut poate fi gestionat prin mai multe metode și poate fi necesară implicarea mai multor specialiști, cum ar fi medicul ginecolog, urolog, psihiatru, endocrinolog, neurolog, cardiolog și psihologul.
În primul rând, este importantă tratarea afecțiunilor cronice decelate. Dacă problema a apărut ca efect advers la un anumit medicament, specialistul poate modifica schema de tratament. Creșterea libidoului la femei implică tratarea afecțiunilor genitale, cum ar fi infecțiile vaginale și dispareunia. Un lubrifiant intim poate ajuta la gestionarea uscăciunii vaginale.
În cazul tulburărilor hormonale, cum ar fi cele de la menopauză, medicul poate prescrie tratament de substituție hormonală. De asemenea, creșterea libidoului la bărbați poate implica administrarea de testosteron, dacă a fost depistat un nivel redus. În cazul disfuncției erectile, medicul poate prescrie medicamente care îmbunătățesc erecția.
Comunicarea eficientă între parteneri este un aspect important când vine vorba despre împărtășirea nevoilor și îngrijorărilor, iar acest lucru poate contribui la reluarea vieții intime obișnuite.
În cazul tulburărilor de ordin psiho-emoțional, problemelor de cuplu, comunicării deficitare între parteneri, stresului excesiv, anxietății și depresiei, psihoterapia individuală și de cuplu reprezintă soluții optime. Acestea contribuie la recăpătarea echilibrului emoțional și, implicit, la îmbunătățirea relațiilor intime.
De asemenea, este esențială adoptarea unui stil de viață sănătos, care implică alimentație echilibrată, mișcare efectuată regulat, limitarea consumului de alcool și evitarea substanțelor psihoactive. Totodată, hobby-urile, meditația, odihna suficientă reprezintă câteva măsuri pentru a ține stresul sub control.