Ce este libidoul scăzut

Libidoul scăzut este o tulburare caracterizată de scăderea dorinței sexuale, care poate afecta atât femeile, cât și bărbații, fiind o problemă reală de cuplu, cu impact psihologic asupra partenerilor. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de psihologie acordate de practicieni profesioniști.

În mod normal, apetitul sexual diferă de la o persoană la alta. De aceea, un nivel optim nu poate fi stabilit. Totuși, poți observa că libidoul a scăzut prin comparație cu ceea ce ai experimentat înainte. Lipsa dorinței sexuale poate fi cauzată de numeroși factori, de la stres cotidian până la afecțiuni cronice. Există mai multe metode pentru a gestiona lipsa apetitului sexual, însă tratamentul diferă în funcție de cauze.

La SANADOR, cuplurile beneficiază de consiliere de specialitate, pentru o viață sexuală sănătoasă.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauze și factori de risc pentru scăderea dorinței sexuale

Scăderea libidoului poate fi determinată de numeroși factori, cum ar fi:

  • Oboseala cronică și stresul;
  • Anxietatea și depresia;
  • Lipsa încrederii de sine;
  • Problemele de cuplu și situațiile conflictuale, lipsa de comunicare între parteneri și lipsa de intimitate;
  • Îmbătrânirea;
  • Experiențele sexuale traumatizante anterioare;
  • Consumul excesiv de alcool;
  • Utilizarea de droguri recreaționale;
  • Fumatul, prin suprimarea nivelului de testosteron și reducerea fluxului de sânge;
  • Sedentarismul sau, la polul opus, efortul fizic excesiv.

De asemenea, numeroase afecțiuni pot cauza pierderea libidoului:

Pe de altă parte, și unele medicamente pot fi răspunzătoare de libidoul redus:

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Libido scăzut la femei

Scăderea libidoului la femei poate apărea din următoarele cauze:

  • Perimenopauza și menopauza – scăderea producției de estrogen are ca rezultat pierderea dorinței sexuale;
  • Dispareunia (durerea la contact sexual) – poate apărea în contextul uscăciunii vaginale, vaginismului sau infecțiilor genitale (cum ar fi candidoza);
  • Sarcina, nașterea și alăptarea – acestea produc modificări hormonale, iar nașterea vaginală poate cauza traumatizarea țesutului din zona intimă. De asemenea, stresul legat de îngrijirea unui bebeluș poate fi un alt factor răspunzător de lipsa libidoului;
  • Depresia postnatală;
  • Alte afecțiuni ale tractului genital feminin – sindromul ovarelor polichistice, endometrioza și sindromul premenstrual;
  • Unele metode de contracepție – cum ar fi contraceptivele orale combinate sau cele pe bază de progesteron;
  • Intervențiile chirurgicale la nivelul sânilor sau tractului genital.
  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Libido scăzut la bărbați

Scăderea libidoului la bărbați poate apărea din cauza:

  • Nivelului scăzut de testosteron – producția acestui hormon scade odată cu înaintarea în vârstă, dar și în prezența cancerului de prostată;
  • Disfuncția erectilă – incapacitatea de a obține sau a menține erecția;
  • Ejacularea prematură și ejacularea întârziată;
  • Tulburările de somn (insomnia, apneea obstructivă de somn);
  • Consumul excesiv de alcool.
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Cum se manifestă un libido redus

Pierderea apetitului sexual se manifestă prin:

  • Scăderea interesului pentru activități sexuale de orice tip;
  • Diminuarea fanteziilor și gândurilor sexuale;
  • Senzație de tristețe, stres, anxietate și îngrijorare în legătură cu sexul;
  • Lipsa răspunsului la stimulare sexuală, cum ar fi atingerea;
  • Lipsa plăcerii în timpul actului sexual.

Investigații și analize recomandate în caz de apetit sexual redus

Specialistul îți va adresa întrebări cu privire la simptome, istoric medical, stil de viață și nivel de stres, apoi va realiza un examen medical general, pentru a verifica dacă există semnele unor afecțiuni. În funcție de cauzele suspectate, poate recomanda o serie de investigații suplimentare.

Pentru a evalua libidoul scăzut la bărbați, poate fi necesară măsurarea testosteronului. Analiza hormonilor tiroidieni, a markerilor hepatici, analize pentru nivelul de colesterol, glucoză serică sau alți parametri poate fi, de asemenea, indicată. În continuare, după caz, pot fi necesare investigații imagistice, precum ecografia cardiacă.

În cazul libidoului scăzut la femei, medicul poate recomanda o consultație de ginecologie, pentru a exclude cauzele de la nivel vaginal. Aceasta poate include atât examen vaginal bimanual, cât și recoltarea de secreție vaginală și realizarea unei ecografii endovaginale.

Dacă tulburarea este cauzată de stres sau probleme de ordin psiho-emoțional, este necesară evaluarea psihologică individuală sau de cuplu.

Tratamente pentru creșterea libidoului

Apetitul sexual scăzut poate fi gestionat prin mai multe metode și poate fi necesară implicarea mai multor specialiști, cum ar fi medicul ginecolog, urolog, psihiatru, endocrinolog, neurolog, cardiolog și psihologul.

În primul rând, este importantă tratarea afecțiunilor cronice decelate. Dacă problema a apărut ca efect advers la un anumit medicament, specialistul poate modifica schema de tratament. Creșterea libidoului la femei implică tratarea afecțiunilor genitale, cum ar fi infecțiile vaginale și dispareunia. Un lubrifiant intim poate ajuta la gestionarea uscăciunii vaginale.

În cazul tulburărilor hormonale, cum ar fi cele de la menopauză, medicul poate prescrie tratament de substituție hormonală. De asemenea, creșterea libidoului la bărbați poate implica administrarea de testosteron, dacă a fost depistat un nivel redus. În cazul disfuncției erectile, medicul poate prescrie medicamente care îmbunătățesc erecția.

Comunicarea eficientă între parteneri este un aspect important când vine vorba despre împărtășirea nevoilor și îngrijorărilor, iar acest lucru poate contribui la reluarea vieții intime obișnuite.

În cazul tulburărilor de ordin psiho-emoțional, problemelor de cuplu, comunicării deficitare între parteneri, stresului excesiv, anxietății și depresiei, psihoterapia individuală și de cuplu reprezintă soluții optime. Acestea contribuie la recăpătarea echilibrului emoțional și, implicit, la îmbunătățirea relațiilor intime.

De asemenea, este esențială adoptarea unui stil de viață sănătos, care implică alimentație echilibrată, mișcare efectuată regulat, limitarea consumului de alcool și evitarea substanțelor psihoactive. Totodată, hobby-urile, meditația, odihna suficientă reprezintă câteva măsuri pentru a ține stresul sub control.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consulturi multidisciplinare pentru tratarea problemelor de natură sexuală. Pentru obținerea celor mai bune rezultate, abordarea terapeutică implică servicii medicale complete, integrate, astfel încât pacienții au acces la consultații efectuate de medici cu experiență în urologie, ginecologie, andrologie, cardiologie și endocrinologie, în funcție de indicație, pentru un diagnostic corect. Analizele recomandate de medic sunt efectuate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu tehnologie modernă, pentru rezultate precise și rapide.

Numeroși factori pot fi responsabili de libidoul scăzut. De aceea, este esențială consultația de specialitate, pentru stabilirea cu certitudine a cauzei și alegerea celui mai potrivit tratament. Atunci când este indicat, la SANADOR pacienții au acces și la consiliere psihologică, atât individuală, cât și de cuplu, într-un mediu empatic, prietenos și profesionist.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR