Leziunile superficiale ale pielii

Ce sunt leziunile superficiale ale pielii?

Leziunile superficiale ale pielii constau în orice zonă anormală a acesteia, cu caracteristici diferite față de pielea din jur, inclusiv culoarea, forma, dimensiunea și/sau textura. Pentru diagnosticarea și tratarea oricărei leziuni a epidermei, vino la SANADOR!

Pielea, cel mai mare organ din corpul uman, este alcătuită din trei straturi (epiderm, derm și hipoderm) și are rolul de a proteja corpul împotriva agenților externi. De asemenea, ajută la reglarea temperaturii corporale și este un organ de simț.

Leziunile de suprafață ale pielii, sau leziunile epidermei, sunt foarte frecvent întâlnite și apar adesea ca urmare a unei probleme localizate, cum ar fi tăieturile, arsurile solare sau dermatita de contact. Altele pot fi manifestări ale unor afecțiuni de bază, cum sunt infecțiile, diabetul zaharat sau tulburările autoimune. Leziunile superficiale cutanate pot apărea oriunde pe corp, iar majoritatea sunt benigne (necanceroase). Există însă situații în care leziunile superficiale cutanate pot fi un semn al unei afecțiuni mai grave, pot fi maligne (canceroase) sau premaligne, cu potențial de a evolua în cancer de piele.

  • 021 9699 Programează-te la SANADOR!

Tipuri de leziuni de suprafață ale pielii

Există multiple tipuri de leziuni de suprafață ale pielii, care pot fi clasificate în funcție de mai multe criterii. În funcție de caracterul celulelor prezente la nivelul leziunilor, acestea sunt clasificate în:

  • leziuni cutanate benigne – sunt creșteri anormale pe piele, necanceroase și adesea inofensive, care nu necesită tratament decât dacă provoacă disconfort fizic sau estetic; exemple: semnele din naștere, verucile seboreice, nevii (alunițele), angioamele, pistruii, acneea;
  • leziunile cutanate maligne – cancerul de piele, care se poate manifesta cu o rană care nu se vindecă, dezvoltarea unei excrescențe noi pe piele, modificarea aspectului unei formațiuni existente deja.

O altă modalitate de a clasifica leziunile cutanate constă în împărțirea în leziuni primare și secundare. Leziunile primare sunt modificări ale pielii care nu sunt asociate cu alte afecțiuni, au originea pe pielea anterior sănătoasă și la care poate fi direct determinată o cauză specifică. Exemple de leziuni primare ale pielii includ acneea, semnele din naștere, mușcăturile de insecte și arsurile solare. Din punct de vedere medical, aceste leziuni superficiale cutanate sunt descrise în funcție de aspect astfel:

  • macule și pete – leziuni plate, bine delimitate, de o culoare diferită de nuanța pielii din jur;
  • papule și plăci – leziuni proeminente (umflături) solide;
  • vezicule și bule – leziuni proeminente pline cu lichid;
  • pustule – leziuni proeminente umplute cu puroi sau lichid alb;
  • noduli – formațiuni proeminente, în general mai mari decât papulele, solide, bine delimitate;
  • scuame – acumulări de strat cornos (stratul cel mai exterior al pielii, constând din celule moarte) care devine uscat și se descuamează.

Leziunile secundare se dezvoltă prin evoluția unei leziuni cutanate primare, fie din cauza manipulării traumatice, precum zgârierea sau frecarea acesteia, fie din cauza tratamentului sau progresiei. Leziunile secundare includ:

  • atrofia – piele subțire, ridată și fragilă;
  • crusta – exsudat uscat, precum sebumul, puroiul sau sângele, în jurul unei plăgi;
  • eroziunea – pierdere circumscrisă de substanță din straturile superficiale ale pielii;
  • fisura – ruptură dureroasă a pielii;
  • ulcerația – pierdere de substanță care poate interesa mai multe straturi cutanate;
  • cicatrice – zonă formată prin procesul de vindecare al altor leziuni.
  • La SANADOR, beneficiezi de consultații dermatologice complete. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru leziunile superficiale cutanate

Leziunile cutanate superficiale afectează întreaga populație și pot fi cauzate de o multitudine de factori. Unele leziuni apar chiar de la naștere, fiind numite leziuni congenitale. Acestea nu reprezintă, de cele mai multe ori, o amenințare, și sunt sub formă de diverse pete pigmentare sau nevi. Deoarece există o mare varietate de leziuni ale pielii, există și foarte multe cauze posibile, inclusiv:

  • infecțiile virale – infecția cu virusul herpetic, infecția cu HPV (virusul papiloma uman) sau cu virusul imunodeficienței umane (HIV);
  • infecții bacteriene – infecția cu Staphylococcus sau Streptococcus;
  • infecții fungice – infecția cu diverse ciuperci, precum Candida albicans;
  • reacțiile alergice – contactul cu alergeni la care persoana este sensibilă, de exemplu mușcătura de insecte (precum înțepătura de purice), contactul cu diverse plante, precum iedera otrăvitoare;
  • efecte secundare ale unui medicament – reacțiile adverse ale corticosteroizilor sau chimioterapiei includ și diverse modificări cutanate;
  • traumatismele – arsuri, tăieturi, escoriații (julituri);
  • substanțe iritante – contactul cu diverse substanțe acide sau alcaline;
  • expunerea neprotejată la soare;
  • diverse afecțiuni medicale de bază – deficiențe de vitamine, cancer, boală hepatică sau renală, boli autoimune (de exemplu psoriazisul) determină diverse leziuni cutanate recurente de-a lungul vieții.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne și simptome de leziuni ale epidermei

Semnele și simptomele de leziuni ale epidermei pot varia în funcție de tipul de leziune prezentă, de localizarea și de cauza acesteia. Leziunile cutanate superficiale se pot prezenta într-o varietate de dimensiuni și forme, pot apărea izolate sau în grupuri și pot fi localizate într-o singură zonă sau răspândite pe tot corpul. Simptomele generale pot include:

  • creștere anormală pe piele;
  • prurit (mâncărime);
  • edem localizat (umflătură);
  • durere;
  • modificare a culorii în zona afectată, care poate fi roșie, gălbuie, albicioasă, maronie, neagră sau chiar albastră.

În cazul în care se observă o dezvoltare rapidă a unei noi leziuni sau dacă la nivelul unei leziuni preexistente există modificări de dimensiune, culoare sau formă, provoacă durere severă, sângerează, elimină puroi sau nu se vindecă, este recomandat imediat un consult la un medic specialist dermatolog. De asemenea, dacă apar alte simptome asociate, cum ar fi febra sau durerile articulare, este necesară vizita rapidă la medic.

Stabilirea diagnosticului de leziuni superficiale ale pielii

Un medic specialist dermatolog diagnostichează diverse leziuni superficiale ale pielii. Examinarea se efectuează atât cu ochiul liber, cât și prin dermatoscopie, procedură care folosește un instrument special, numit dermatoscop. Acesta are efect de lupă asupra leziunilor. Caracteristicile obișnuite urmărite de medic, care ajută la diagnosticarea unei leziuni superficiale cutanate includ: mărimea, forma, textura, culoarea, aspectul marginilor, dar și evoluția în timp a acestor leziunilor.

Pe lângă examinarea propriu-zisă a leziunilor, pentru un diagnostic corect, medicul va dori, de asemenea, să cunoască istoricul medical al pacientului, inclusiv alergiile, medicamentele utilizate, bolile cronice, expunerea la soare, dar și istoricul familial. Adesea, leziunile superficiale cutanate nu necesită investigații suplimentare de diagnostic, dar, dacă este necesar, se pot efectua teste de alergie, teste de sânge, investigații imagistice și se poate preleva o biopsie, dacă diagnosticul este incert sau se suspectează o malignitate.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru leziunile superficiale ale pielii

Tratamentul leziunilor superficiale ale pielii poate varia foarte mult, în funcție de tipul de leziune. În general, pentru leziunile benigne nu este necesar tratament, recomandându-se, în funcție de tip, controale regulate la un medic dermatolog. Pentru a reduce riscul de a dezvolta afecțiuni maligne și premaligne ale pielii, este recomandat tuturor persoanelor să utilizeze protecție solară. Leziunile superficiale cutanate primare pot fi tratate cu loțiuni topice, diverse creme sau unguente cum ar fi retinoizi, corticosteroizi sau agenți antimicrobieni, sau cu medicamente administrate pe cale orală, care vizează tipul specific de leziune.

În unele cazuri, pentru aceste leziuni se poate recomanda terapie cu laser, crioterapie, fototerapie sau chiar  îndepărtare chirurgicală. În cazul leziunilor cutanate secundare, atitudinea recomandată constă în tratamentul specific pentru afecțiunea medicală de bază. Leziunile maligne ale pielii sunt, în general, tratate prin îndepărtare chirurgicală, care poate fi urmată de radioterapie, chimioterapie sau tratamente biologice precum imunoterapia.

  • Medicii SANADOR au experiență în tratamentul leziunilor cutanate. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu leziuni ale epidermei au acces la consultații oferite de medici dermatologi experimentați, care folosesc echipamente de ultimă generație pentru un diagnostic precis. Tratamentul este întotdeauna individualizat, în funcție de tipul leziunii, cauză și simptome. Dacă leziunea se dovedește malignă, la Centrul Oncologic SANADOR, pacienții au la dispoziție toate procedurile oncologice indicate. Atunci când sunt necesare, la Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile chirurgicale se desfășoară într-un bloc operator modern, iar postoperator, pacienții beneficiază de îngrijiri avansate în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR