Leziunile pigmentare ale pielii

Ce sunt leziunile pigmentare ale pielii?

Leziunile pigmentare ale pielii sunt foarte frecvente și apar la orice vârstă, majoritatea fiind benigne. O parte din ele pot fi congenitale (semne din naștere), dar restul sunt rezultatul expunerii la radiații ultraviolete în combinație cu predispoziția genetică și schimbările hormonale (mai ales la femei). La SANADOR beneficiezi de consultații dermatologice efectuate de medici experimentați. Programează-te!

  • 021 9699 Programează-te acum!

Tipuri de leziuni pigmentare ale pielii

În prezent se cunosc o multitudine de leziuni pigmentare cutanate, printre care cele mai frecvente includ:

  • efelidele (pistruii), care reprezintă exces de pigment melanic (melanină) în celulele stratului bazal al epidermei, fiind frecvente la persoanele cu pielea deschisă la culoare;
  • lentigo (dacă este prezentă o singură leziune) sau lentigine (mai multe leziuni în aceeași arie cutanată, denumite și pete de bătrânețe), care reprezintă aglomerare a melanocitelor în derm/joncțiunea dermo-epidermică;
  • melasma („masca din sarcină”) care apare la femeile însărcinate sau la cele care iau anticoncepționale orale pe termen lung, fiind expresia unei supraproducții de melanocite stimulate de hormonii sexuali;
  • nevii (alunițele) care reprezintă un tip particular de leziuni pigmentare, mai exact cuiburi de celule nevice (peste 4 melanocite) aflate în contact strâns cu stratul bazal al epidermului și cu prelungiri în derm.
  • La SANADOR, beneficiezi de consultații dermatologice complete. Programează-te!

De ce apar petele pigmentare?

Pielea este alcătuită din trei straturi: epiderm (cel mai superficial), derm (stratul de mijloc) și țesutul subcutanat (în profunzime, cu lobi de grăsime). Stratul bazal al epidermului care intră în contact cu dermul conține mai multe tipuri de celule, printre care și melanocitele ce secretă melanină responsabilă de culoarea pielii și de apariția petelor hiperpigmentare. Expunerea excesivă, cumulativă la radiații ultraviolete (lumina soarelui sau solar) stimulează secreția de melanină și uneori duce la înmulțirea melanocitelor. Prin urmare, în timp, pe zonele fotoexpuse (mâini, față) ale adulților apar pete maronii, denumite și pete de la soare. În plus, creșterea concentrației de hormoni din anumite perioade ale vieții poate stimula suplimentar producția de melanocite, cu apariția petelor pigmentare pe față.

Spre deosebire de acestea, petele pigmentare la copii reprezintă aglomerări congenitale ale melanocitelor în derm, ca urmare a unor mutații somatice, fapt care duce la apariția melanocitozelor dermice, precum nevul sau melanoza Becker, nevul Ota, nevul Ito etc.

Orice tip de pată pigmentară trebuie diferențiată de leziuni maligne (cancere ale pielii) precum melanomul, lentigo malign sau carcinomul bazocelular pigmentat.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum se manifestă leziunile pigmentare cutanate?

Majoritatea petelor maro de pe piele sunt asimptomatice și sunt observate accidental de către persoană. În general, apar papule (leziuni supradenivelate) sau macule (leziuni plane) cu margini bine delimitate și culori diferite, care pot varia de la maro-deschis cu zone rozalii până la maro-închis cu tentă albăstruie (de exemplu, nevul albastru). Unele pete maronii de pe piele sunt însoțite de mâncărime dacă sunt iritate ori rupte ca urmare a traumatismelor repetate (de exemplu, leziunile din zona lombară sau toracică care se freacă de cureaua pantalonilor ori de breteaua sutienului).

Keratozele seboreice sunt un tip particular de pete pigmentare pe corp, care reprezintă tumori benigne uneori cu aspect alarmant (suprafață verucoasă, aspră la atingere cu aspect cerebriform), specifice înaintării în vârsta și expunerii excesive la soare. Frecvent, prezența acestora sau creșterea lor în dimensiune este observată de pacient, care se prezintă la medic  pentru examinări suplimentare.

Pentru orice pată pigmentară suspectă, pacientul se poate autoexamina folosind regula „ABCDE” care reprezintă acronimul în limba engleză:

  • A-asimetrie (leziune neuniformă);
  • B (borders) – margini neregulate;
  • C (culoare) neuniformă;
  • D (dimensiune) peste 6 mm;
  • E (evoluție) care, dacă este rapidă, poate fi un semnal de alarmă.

Orice pată maro de pe piele care întrunește 2 sau mai multe criterii din regula ABCDE trebuie examinată de medicul dermatolog pentru a exclude un cancer cutanat.

Complicații ale leziunilor pigmentare ale pielii

În general, petele pigmentare de la soare și melasma pe față nu sunt periculoase și au doar impact estetic negativ, mai ales la femeile tinere. Nevii traumatizați (rupți) pot degenera malign într-o minoritate de cazuri.

Trebuie reținut faptul că lentiginele se înmulțesc în timp și pot fi însoțite de zone de hipopigmentare (tip confetti) sau hipomelanoză idiopatică gutată (zone cu melanocite „moarte” din cauza radiațiilor ultraviolete).

La vârstnici, petele pe frunte pot fi confundate cu lentigo malign (o formă particulară de cancer de piele) care se dezvoltă lent, poate ulcera și poate duce la apariția melanomului.

Petele pigmentare de pe picioare trebuie diferențiate de alte afecțiuni precum lichenul plan, sarcomul Kaposi sau erupțiile lichenoide care au tratament și evoluție diferite. În plus, în anumite situații, petele hiperpigmentare pot fi post-inflamatorii (după înțepături de insecte, arsuri sau lovituri).

Investigații pentru hiperpigmentarea pielii

În general, primul pas în investigarea petelor pigmentare de pe corp include examinarea clinică efectuată de medicul dermatolog, mai exact inspecția vizuală a pielii care se bazează pe semnul „ugly ducking” – identificarea leziunii pigmentare care sare în evidență prin caracteristicile sale atipice față de restul petelor.

Următorul pas include examinarea folosind dermatoscopul clasic sau tehnologii mai avansate ce fotografiază leziunile și stochează imaginile pentru a permite compararea lor în timp (dermatoscopul digital FotoFinder). Dacă medicul descoperă o leziune suspectă, atunci se recomandă fie biopsierea acesteia, fie excizia completă cu examinare histopatologică ulterioară.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul leziunilor pigmentare ale pielii

Leziunile displazice sau canceroase se excizează chirurgical cu margini de siguranță. Același tratament se aplică și leziunilor care sunt rupte ori traumatizate frecvent și incomodează din cauza localizării lor.

Pentru petele de pe frunte sau față se pot folosi seruri ori creme cu niacinamidă, retinol, vitamina C și diferiți acizi (tranexamic, glicolic, mandelic), însă tratamentul trebuie urmat cu rigurozitate (1-2 aplicații zilnic, minim 3 luni), iar rezultatele se observă în timp. Pentru a obține un efect mai rapid, se recomandă mai multe ședințe de peelinguri chimice (efectuate iarna) sau terapia cu laser (rejuvenare facială). În plus, laserul și lumina intens pulsată (IPL) se folosesc cu succes și pentru petele pigmentare de pe mâini și picioare.

  • Medicii SANADOR au experiență în tratamentul leziunilor pigmentare. Programează-te!

Prevenirea leziunilor pigmentare cutanate

Profilaxia petelor pigmentare include:

  • evitarea expunerii la soare mai ales în sezonul cald și al arsurilor solare;
  • purtarea de haine deschide la culoare care acoperă pielea, ori a pălăriilor cu boruri largi vara, atunci când soarele este puternic;
  • aplicarea cremelor cu SPF 50 (o dată la două ore și de fiecare dată după udarea pielii cu apă);
  • evitarea bronzării la solar.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, medicii dermatologi realizează consultații amănunțite, inclusiv cu dermatoscopul ultraperformant FotoFinder, care permite analizarea a numeroase tipuri de leziuni cutanate. În cazurile care necesită biopsiere și analiză histopatologică, SANADOR asigură rezultate precise, datorită Laboratorului de Anatomie Patologică, unde echipa medicală experimentată are la dispoziție tehnologie de ultimă generație.

Tratamentul este întotdeauna personalizat, în funcție de natura leziunii și manifestările asociate. Medicii SANADOR au experiență în excizia leziunilor pigmentare, iar în cazurile în care acestea se dovedesc maligne, pacienții beneficiază de toate procedurile indicate, la Centrul Oncologic SANADOR.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR