De ce apar petele pigmentare?
Pielea este alcătuită din trei straturi: epiderm (cel mai superficial), derm (stratul de mijloc) și țesutul subcutanat (în profunzime, cu lobi de grăsime). Stratul bazal al epidermului care intră în contact cu dermul conține mai multe tipuri de celule, printre care și melanocitele ce secretă melanină responsabilă de culoarea pielii și de apariția petelor hiperpigmentare. Expunerea excesivă, cumulativă la radiații ultraviolete (lumina soarelui sau solar) stimulează secreția de melanină și uneori duce la înmulțirea melanocitelor. Prin urmare, în timp, pe zonele fotoexpuse (mâini, față) ale adulților apar pete maronii, denumite și pete de la soare. În plus, creșterea concentrației de hormoni din anumite perioade ale vieții poate stimula suplimentar producția de melanocite, cu apariția petelor pigmentare pe față.
Spre deosebire de acestea, petele pigmentare la copii reprezintă aglomerări congenitale ale melanocitelor în derm, ca urmare a unor mutații somatice, fapt care duce la apariția melanocitozelor dermice, precum nevul sau melanoza Becker, nevul Ota, nevul Ito etc.
Orice tip de pată pigmentară trebuie diferențiată de leziuni maligne (cancere ale pielii) precum melanomul, lentigo malign sau carcinomul bazocelular pigmentat.
-
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!