Ce sunt leziunile nervului median?

Leziunile nervului median pot fi cauzate de traumatisme, precum fracturi sau luxații în zona încheieturii mâinii sau a antebrațului, ori pot apărea din cauza presiunii cronice exercitate asupra acestui nerv. La SANADOR, pacienții au acces la investigații avansate și la tratament modern.

Leziunile nervului median pot apărea în diferite zone de-a lungul traseului său anatomic, care se întinde de la coloana vertebrală cervicală, parcurgând brațul și antebrațul, până la încheietura mâinii. Nervii sunt structuri fragile și pot fi afectați de presiune, întindere sau tăiere. Odată ce nervul este lezat, semnalele către și dinspre creier pot fi întrerupte, ceea ce poate duce la disfuncționalități musculare și la pierderea senzației în zona afectată.

Nervul median are un rol esențial în furnizarea funcțiilor motorii pentru antebraț, încheietura mâinii și mână, facilitând mișcările fine și coordonate ale acestor zone. În plus, este „canal de comunicare” pentru senzațiile de atingere, durere și temperatură din antebraț și mână spre creier.

Tipuri de leziuni ale nervului median

În mod frecvent, nervul median este lezat în zona cotului și la încheietura mâinii, locurile în care poate suferi compresie sau deteriorare, din diverse cauze. Între cele mai întâlnite afecțiuni se numără sindromul tunelului carpian, dar nu este singura leziune care poate afecta acest nerv.

Tipurile de leziuni ale nervului median includ:

  • leziuni la încheietura mâinii;
  • sindroame de compresie a nervului median;
  • leziuni la nivelul cotului și brațului, ca luxația de cot.

Leziunile nervului median la încheietura mâinii sunt destul de frecvente, în special în cazul fracturilor în această zonă. Aceste leziuni pot varia de la simpla presiune exercitată de osul fracturat asupra nervului, la vânătăi sau chiar la ruperea acestuia (mai rar). De asemenea, nervul median poate fi afectat de tăieturi sau de obiecte care pătrund în mână, putând provoca secționarea parțială sau totală a nervului.

Cele mai frecvente sindroame de compresie a nervului median sunt sindromul de tunel carpian, sindromul pronator și sindromul nervului interosos anterior. Aceste afecțiuni apar atunci când nervul median este presat sau strâns într-un anumit punct de-a lungul traseului său. Sindromul de tunel carpian apare atunci când țesuturile din tunelul carpian se umflă, punând presiune asupra nervului median. Sindromul nervului interosos anterior afectează o ramură motorie a nervului median, ce duce la diminuarea puterii sau chiar la paralizia degetului mare și degetului arătător. Sindromul pronator apare atunci când mușchiul rotund pronator comprimă nervul median.

Leziunile la nivelul cotului pot afecta nervul median în mai multe moduri. Bucățile de os fracturat pot deteriora direct nervul median, provocând leziuni grave. De asemenea, în cazul unor intervenții chirurgicale, precum artroscopia sau corecția fracturilor, poate apărea riscul de leziuni nervoase.

Traumatismele de la nivelul brațului, cum ar fi fracturile humerusului, rareori determină paralizia nervului median. Înțepăturile, accidentele rutiere sau leziunile mai complexe ale plexului brahial pot, de asemenea, să provoace leziuni nervoase în axilă sau la nivelul superior al brațului. Aceste leziuni duc la paralizia musculaturii inervate de nervul median și la afectarea senzației în acea zonă.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru leziunile nervului median

Leziunile frecvente ale nervului median pot surveni în urma unor diverse traumatisme, precum luxația umărului, luxația cotului, fractura humerusului sau fracturile radiusului mijlociu. De asemenea, înțepăturile, ori aplicarea prelungită a unui garou pot contribui la deteriorarea nervului median. Nervul median poate fi afectat în diverse alte moduri, inclusiv în timpul unor proceduri chirurgicale sau în cazul unor tulburări degenerative și demielinizante generalizate.

Factorii care cresc riscul unor leziuni ale nervului median includ retenția de lichide în timpul sarcinii, tulburările metabolice, cum ar fi hipotiroidismul sau artrita reumatoidă, infecțiile și consumul de alcool. De asemenea, activitățile repetitive care presupun flexia și extensia repetată a încheieturii mâinii pot spori riscul de a dezvolta aceste leziuni.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Semne și simptome de leziuni ale nervului median

Semele și simptomele unei compresii a nervului median includ durere în mână sau încheietură, senzații de furnicături, scăderea forței musculare sau amorțeală. Durerea nocturnă în mână poate fi o manifestare obișnuită a acestui tip de afecțiune. De asemenea, pot apărea disconfort, senzație de arsură sau furnicături în partea inferioară a brațului. Dificultatea în prinderea sau folosirea obiectelor, precum și tendinita sau disconfortul în cot, sunt alte semne ale leziunilor de nerv median. În cazuri rare, se poate observa și atrofia mușchilor degetului mare. Compresia nervului median de către mușchiul rotund pronator poate cauza chiar paralizie la nivelul degetului mare și al celorlalte degete.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnosticul de leziuni ale nervului median

Diagnosticul leziunilor nervului median implică mai multe etape, pentru determinarea cauzei și gravității afecțiunii. Testele Tinel și Phalen sunt metode importante pentru depistarea sindromului de tunel carpian, fiind folosite pentru a evalua sensibilitatea și durerea la nivelul încheieturii mâinii.

Se pot folosi metode mai avansate, precum electromiografia și studiile de conducție nervoasă, atunci când istoricul medical și examinarea fizică nu sunt suficiente pentru a confirma diagnosticul sau pentru a oferi detalii relevante. Examinarea EMG poate identifica eventualele anomalii musculare, iar studiile de conducție nervoasă sunt specifice pentru diagnosticarea sindromului de tunel carpian.

De asemenea, ecografia musculoscheletală poate fi utilă pentru evaluarea structurilor anatomice și a eventualelor leziuni. În unele cazuri, imagistica prin rezonanță magnetică sau radiografia pot fi indicate pentru a investiga în profunzime leziunile nervului median și pentru a exclude alte afecțiuni asociate.

  • Diagnosticul leziunilor de nerv median implică mai multe etape. Vino la SANADOR!

Tratamentul pentru leziunile nervului median

Tratamentul pentru leziunile nervului median variază în funcție de cauza care stă la baza acesteia. În general, prima opțiune de tratament este imobilizarea. În plus, terapiile conservatoare, cum ar fi exercițiile de medicină fizică și de reabilitare, yoga și ultrasunetele terapeutice, sunt adesea recomandate.

Injecțiile cu corticosteroizi și utilizarea imobilizării pe timp de noapte sunt, de asemenea, strategii frecvente pentru gestionarea simptomelor. Pentru a reduce tensiunile musculare asociate, pot fi utile tehnici precum masajul, acupunctura sau electroterapia. În cazul în care este necesară intervenția chirurgicală, o injecție locală de corticosteroizi poate întârzia această decizie.

Cu toate acestea, trebuie luate în considerare riscurile asociate cu acest tratament, inclusiv posibilitatea de a afecta nervul median sau de a provoca ruptura tendoanelor. Pentru a minimiza aceste riscuri și a asigura o precizie mai mare, este recomandă efectuarea injecției sub ghidaj ecografic. Dacă simptomele persistă după tratamentul conservator, intervenția chirurgicală poate fi luată în considerare ca opțiune terapeutică.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cum pot fi prevenite leziunile de nerv median?

Leziunile de nerv median pot fi prevenite prin adoptarea unor practici care protejează sănătatea generală a sistemului nervos și care reduc riscul de traumatisme.

Este indicată evitarea situațiilor care implică mișcări repetitive sau poziții tensionate ale încheieturii mâinii și adoptarea unei posturi corecte, pentru prevenirea presiunii excesive asupra nervului median.

Exercițiile regulate de întindere și întărire a mușchilor încheieturii mâinii pot contribui la menținerea flexibilității și forței, iar adoptarea unui stil de viață sănătos, inclusiv o alimentație echilibrată și evitarea obiceiurilor nocive, poate contribui la prevenirea leziunilor nervului median.

Protejarea încheieturii mâinii și antebrațului prin purtarea echipamentului adecvat și respectarea măsurilor de siguranță la locul de muncă sau în activitățile sportive poate reduce, de asemenea, riscul de leziuni.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu leziuni ale nervului median beneficiază de investigații amănunțite, inclusiv de studii de conducere. În funcție de rezultatele consultației și investigațiilor, specialistul recomandă tratamentul potrivit.

Atunci când există indicație pentru tratament chirurgical, intervenția de neurochirurgie este realizată în blocul operator modern al Spitalului Clinic SANADOR, în condiții de maximă siguranță. Pacienții sunt îngrijiți la cele mai înalte standarde și sunt monitorizați în permanență, pe toată durata tratamentului.

Pentru recuperare în cele mai bune condiții, la SANADOR pacienții beneficiază de un plan individualizat de reabilitare medicală, la recomandarea unui medic. În timpul procedurilor, aceștia sunt permanent monitorizați și îndrumați de specialiști cu pregătire la cel mai înalt nivel.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR