Ce sunt leziunile nervului axilar?

Leziunile nervului axilar sunt cauzate de traumatisme la nivelul nervului circumflex sau axilar, unul dintre nervii periferici care controlează mișcarea și senzația în membrele superioare. Aceste nerv care traversează umărul este frecvent afectat, pentru că este situat anatomic într-o zonă fragilă, în spatele scapulei. La SANADOR, pacienții au acces la diagnostic corect și tratament eficace.

Traumatismele care lezează nervul axilar pot fi rezultatul aplicării unei presiuni, a unei tracțiuni care duce la dislocarea anterioară a umărului (luxație de umăr) sau a unei mișcări forțate de abducție a articulației umărului.

Tipuri de leziuni ale nervului axilar

Leziunile de nerv axilar pot fi cauzate de diverși factori, inclusiv de compresiunea nervului, de întinderea excesivă sau deteriorarea axonilor nervului.

Compresiunea nervului axilar poate apărea atunci când acesta este supus unei presiuni excesive, care poate duce la blocarea sau comprimarea sa fizică. Întinderea nervului axilar apare atunci când este întins în mod excesiv, cauzând deteriorarea sa.

Axonotmezisul este o formă de leziune care apare atunci când axonul nervului suferă un impact fizic. În astfel de situații, țesutul cicatricial poate interfera cu axonii din țesutul nervos, perturbând transmiterea semnalelor între nerv și zonele pe care le inervează.

În cazuri severe, cum ar fi neurotmezisul, care implică o deteriorare completă a axonilor nervului axilar și a țesutului înconjurător, poate fi necesară intervenția chirurgicală, pentru a restabili funcționarea nervului.

Cauze și factori de risc pentru leziuni ale nervului circumflex

Leziunile de nerv circumflex pot avea multiple cauze, printre care se numără accidentele care implică mișcări bruște ale capului și umărului în direcții opuse, utilizarea inadecvată a cârjelor sau a altor dispozitive de sprijin, care pot exercita presiune excesivă asupra nervului axilar, dislocarea umărului ca urmare a unor căderi sau accidente, precum și fracturi de humerus, care pot afecta integritatea nervului axilar.

De asemenea, intervențiile chirurgicale la umăr, ca artroscopia de umăr, pot leza nervul circumflex. La fel, nașterea poate fi o cauză de leziuni nervoase, când bebelușul este prins de braț sau de umăr, pentru a se naște sau când umărul său este blocat în pelvisul mamei, exercitând presiune pe nervul axilar.

Alte afecțiuni care pot afecta nervul axilar includ radiculopatia cervicală, o afecțiune în care nervii din zona gâtului sunt comprimați, cauzând durere la nivelul umărului. Paralizia Erb-Duchenne și Dejerine-Klumpke sunt forme de paralizie a brațului, rezultate din leziuni la plexul brahial. Sindromul Parsonage-Turner este o afecțiune rară, caracterizată prin inflamația țesutului, declanșată de un atac al sistemului imunitar. Herpesul zoster este o infecție virală ce poate afecta nervii, provocând senzație de arsură sau durere în zona umărului. Sindromul spațiului patrulater apare atunci când inflamația în mușchii acestei zone pune presiune pe nervul axilar, determinând simptome precum durere și slăbiciune la nivelul umărului.

Semne și simptome de leziuni ale nervului axilar

Nervii axilari lezați pot produce diverse simptome și semne, în funcție de gravitatea leziunii și de modul în care aceasta evoluează. Aceste simptome pot apărea brusc sau progresiv și pot fi ușoare sau severe, în funcție de natura leziunii.

Simptomele comune includ slăbiciunea musculară la nivelul umărului sau al brațului, dezvoltarea musculară redusă a umărului sau a brațului, senzația de amorțeală și furnicăturile în braț, lipsa senzației în braț sau mână, probleme în ridicarea brațului și durere la nivelul umărului sau al brațului.

Diagnosticul de leziuni ale nervului circumflex

Pentru a diagnostica leziunile nervului circumflex procedura începe cu o anamneză și un examen obiectiv. Dacă există suspiciuni cu privire la o posibilă leziune nervoasă, medicul neurolog va realiza o evaluare neurologică amănunțită. În unele situații, poate opta pentru efectuarea unui studiu de conducere nervoasă și electromiografie (EMG), o tehnică electrofiziologică utilizată pentru a evalua activitatea nervilor și a mușchilor.

Următorul pas poate implica efectuarea unor radiografii, care sunt folosite pentru a examina integritatea structurilor osoase și articulare din regiunea umărului. Pentru informații mai detaliate despre starea nervilor și a altor structuri adânci, poate fi necesară o imagistică prin rezonanță magnetică (RMN).

În plus față de aceste metode de diagnostic, medicul poate recomanda și o ecografie de părți moi, o tehnică tot mai utilizată pentru evaluarea problemelor neurologice ale membrelor superioare. Prin intermediul ultrasunetelor, se pot obține imagini detaliate ale nervilor și mușchilor.

Complicațiile provocate de leziuni ale nervului axilar

Lezarea nervului axilar poate duce la diverse complicații, cum ar fi alterarea formei brațului, înțepenirea sau rigiditatea umărului. Este mai puțin frecventă reducerea parțială a senzației în braț, la fel ca și paralizia parțială a umărului. De asemenea, traumatismele repetate la nivelul brațului pot agrava starea nervului axilar și pot complica procesul de vindecare.

Tratamentul pentru leziunile nervului axilar

În general, leziunile nervului axilar se remediază spontan în cele mai multe situații. Este important ca pacientul să evite activitățile intense și sporturile solicitante. Chiar dacă nu este necesar un repaus complet, trebuie să fie precaut în privința ridicării obiectelor grele.

Există diverse alternative de tratament pentru leziunile nervului axilar. Acestea includ administrarea de corticosteroizi pentru a reduce inflamația și utilizarea de antiinflamatoare nesteroidiene, pentru a reduce inflamația și ameliora durerea. De asemenea, se pot folosi analgezice pentru a ameliora simptomele. Recuperarea medicală prin fizioterapie este adesea recomandată pentru a dezvolta forța și flexibilitatea musculară. Exercițiile de rotire a umărului sunt utile pentru a îmbunătăți mobilitatea acestuia, în timp ce întinderile pentru umăr și braț ajută la menținerea flexibilității și prevenirea rigidității.

În anumite situații, poate fi necesară o intervenție de neurochirurgie pentru a repara nervul axilar, mai ales atunci când slăbiciunea musculară nu se ameliorează. Totuși, această procedură este rară și implică prelevarea unui segment de nerv din mușchiul tricepsului și conectarea acestuia la nervul axilar afectat. În timp, acest segment de nerv transplantat se integrează în mușchiul umărului, contribuind la restabilirea funcționării normale a acestuia.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, leziunile nervului axilar sunt diagnosticate rapid și corect prin investigații performante, precum electromiografie, ecografie de părți moi sau RMN 3 Tesla. Consultațiile realizate de medici neurologi cu o vastă experiență includ o evaluare medicală amănunțită, astfel încât tratamentul este stabilit individualizat, în funcție de tipul leziunii și de severitatea manifestărilor clinice.

În funcție de indicația medicală stabilită, pacienții beneficiază de un program personalizat de recuperare medicală indicat de un medic specialist, care include ședințe de fizioterapie și de kinetoterapie. În acest fel, sunt ameliorare rapid simptomele și sunt prevenite complicațiile. Atunci când este necesar tratament chirurgical, operația se desfășoară în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator dotat cu echipamente de ultimă generație.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR