Leziunile mușchiului iliopsoas

Ce sunt leziunile mușchiului iliopsoas

Leziunile mușchiului iliopsoas, denumite și sindrom psoas, reprezintă o afecțiune caracterizată prin iritarea sau deteriorarea acestui mușchi, care are un rol esențial în mobilitatea coapsei și a șoldului, fiind implicată stabilitatea bazinului și a coloanei vertebrale. La SANADOR, persoanele cu afecțiuni musculo-scheletice au acces la consultații de ortopedie și traumatologie realizate de medici experimentați.

Mușchiul iliopsoas este principalul flexor al coapsei și șoldului, fiind alcătuit din două părți: mușchiul psoas major, cu originea la nivelul vertebrelor lombare și vertebrelor toracale inferioare, și mușchiul iliac, cu originea în fosa iliacă. Aceste leziuni pot provoca dureri în zona inferioară a spatelui, șolduri, fese sau regiunea inghinală, manifestările variind de la un disconfort moderat până la dureri severe, care limitează mișcarea.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de leziuni ale mușchiului iliopsoas

Tipurile de leziuni ale mușchiului iliopsoas includ:

  • întinderea acestui mușchi, una dintre cele mai frecvente leziuni, poate varia de la o întindere ușoară, la o ruptură parțială sau completă a fibrelor musculare, cauzată de suprasolicitare sau traumatism;
  • tendinita care se referă la inflamația tendonului ce atașează mușchiul iliopsoas de femur este cauzată, de obicei, de suprasolicitare și provoacă durere, mai ales în timpul flexiei șoldului;
  • tendinopatia iliopsoas, o afecțiune cronică rezultată din stres repetitiv și microleziuni ale tendonului mușchiului iliopsoas, duce la degenerare;
  • bursita ori inflamația bursei iliopsoasului (bursa are rol de amortizare, fiind un sac plin cu lichid care reduce fricțiunea între mușchi, oase, tendoane și piele) – aceasta provoacă durere în zona inghinală sau în partea frontală a șoldului, mai ales în timpul mișcării;
  • sindromul de impingement care apare când tendonul iliopsoas se freacă de diverse structuri osoase din jur, cum ar fi capul femural sau alte proeminențe osoase ale pelvisului, dând durere și inflamație;
  • fractura de metatarsian sau „fractura jucătorului de tenis” , care apare atunci când o porțiune de os este smulsă de tendonul iliopsoas în urma unei contracții bruște și puternice, întâlnită frecvent la sportivi;
  • miozita sau inflamația acestui mușchi, care poate fi cauzată de infecție, boli autoimune sau de un traumatism;
  • hematomul, adică o colecție de sânge în interiorul mușchiului iliopsoas, rezultat în urma unui traumatism direct sau a unei leziuni, duce la edem, durere și limitarea mișcărilor.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauze și factori de risc pentru leziunile mușchiului iliopsoas

Suprasolicitarea șoldurilor și leziunile sportive reprezintă cauzele cele mai frecvente ale sindromului psoas. În unele cazuri, acesta poate apărea fără o cauză evidentă, fiind denumit sindrom psoas idiopatic. Rareori, sindromul psoas poate fi provocat de răspândirea unor infecții sau cancer la nivelul mușchiului iliopsoas.

Deși oricine poate dezvolta acest sindrom, sportivii prezintă un risc mai crescut. Activitățile care solicită intens și repetat șoldurile, precum dansul, alergarea, atletismul (în special săritura în înălțime și săriturile garduri) sau hocheiul, pot crește probabilitatea de apariție a leziunilor mușchiului iliopsoas.

Adolescenții și copiii care practică sporturi sunt deosebit de vulnerabili, deoarece au corpul într-o fază de dezvoltare rapidă, ceea ce face ca mușchii să fie mai predispuși la leziuni sau iritații. Persoanele care au suferit intervenții chirurgicale recente la nivelul șoldului, precum proteza de șold, pot experimenta temporar sindromul psoas, ca efect secundar al operației.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum se manifestă o leziune la mușchiul iliopsoas

O leziune la mușchiul iliopsoas poate afecta atât mușchiul iliac, cât și psoasul major, care contribuie la flexia și la stabilizarea șoldului.

Simptomatologia sindromului iliopsoas se manifestă prin durere articulară și rigiditate articulară în zona șoldului și a coapsei, accentuate de activitățile care implică flexia șoldului, precum mersul, urcarea scărilor, ghemuirea, statul pe scaun sau alergarea.

De asemenea, poate apărea senzația de trosnitură sau pocnitură la nivelul șoldului sau zonei inghinale, resimțită în timpul acestor mișcări. În cazuri mai severe, pacientul poate întâmpina dificultăți în a sta în picioare sau a merge.

Tensiunea musculară, inflamația și chiar rupturile parțiale ale fibrelor musculare pot determina rigiditate, sensibilitate la palpare și limitarea mișcărilor.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Complicații provocate de leziuni ale mușchiului iliopsoas

Leziunile mușchiului iliopsoas nu provoacă, în general, complicații. În cazurile severe, dacă sindromul iliopsoas nu este tratat corespunzător, pot apărea:

  • dureri cronice la mișcare sau dificultate în menținerea poziției verticale, cu scăderea performanței atletice;
  • tendinită recurentă;
  • deteriorarea structurilor neurovasculare, care poate să apară atunci când injecțiile cu corticosteroizi sunt efectuate în acest tendon fără ghidaj imagistic.

Diagnosticul afecțiunilor mușchiului iliopsoas

Diagnosticul de sindrom psoas este stabilit în urma unui examen medical general amănunțit, completat de investigații imagistice.

Evaluarea clinică presupune examinarea șoldurilor, a membrelor inferioare și a coloanei vertebrale, medicul solicitând pacientului adoptarea anumitor poziții sau efectuarea unor mișcări specifice. Este foarte importantă colectarea informațiilor precise privind debutul simptomatologiei și modul în care anumite activități sau momente ale zilei au influențat intensitatea manifestărilor clinice. De obicei, diagnosticul sindromului mușchiului iliopsoas este obținut prin excludere, eliminându-se alte boli sau leziuni mai frecvente care pot provoca simptome similare.

Printre afecțiunile musculo-scheletice care pot prezenta simptome asemănătoare se află întinderea musculară a mușchilor aductori, herniile, bursita trohanteriană, rupturile de labrum ale șoldului și fracturile cartilajului de creștere ale șoldului la copii și adolescenți.

În plus, unele afecțiuni non-traumatice, precum artrita reumatoidă, litiaza renală, prostatita sau, mai rar, unele tipuri de cancer sau infecțiile musculare, precum abcesul mușchiului iliopsoas, pot da simptome similare.

Pentru confirmarea diagnosticului pot fi utilizate investigații imagistice variate, cum ar fi radiografia coloanei vertebrale sau ale șoldurilor (pentru detectarea artritei), ecografia de părți moi, imagistica prin rezonanță magnetică, precum și analizele de sânge, pentru a evidenția eventualele infecții.

Tratamentul leziunilor la mușchiul iliopsoas

Tratamentul standard pentru sindromul mușchiului iliopsoas constă în kinetoterapie axată pe exerciții de întindere și întărire a coloanei vertebrale și a articulației șoldului, alături de antrenarea mușchiului iliopsoas.

Programele de exerciții cu accent deosebit pe rotația șoldului au demonstrat eficacitate în ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcționalității la pacienții cu dureri severe. De asemenea, poate fi indicată administrarea de analgezice.

Alte metode terapeutice includ terapia manipulativă osteopatică, terapia cu ultrasunete și injecțiile cu corticosteroizi. Injecțiile ghidate ecografic pot îndeplini atât un rol diagnostic, cât și terapeutic în cazul durerilor de șold de etiologie incertă.

În cazurile refractare, care necesită intervenție chirurgicală, poate fi abordată alungirea artroscopică a tendonului iliopsoas sau eliberarea acestuia de la locul de inserție.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Cum poate fi prevenită o leziune a mușchiului iliopsoas

Întinderea și încălzirea înainte de exerciții sau activități fizice reprezintă cele mai eficiente modalități de prevenire a tuturor tipurilor de leziuni musculare. Creșterea flexibilității generale contribuie, de asemenea, la protejarea mușchilor împotriva traumatismelor. Kinetoterapeutul poate oferi recomandări privind ajustarea posturii în timpul șederii, exercițiilor fizice sau altor activități, pentru a evita iritarea și inflamația mușchiului iliopsoas.

De asemenea, este important ca nivelul de activitate fizică să fie crescut treptat, evitând intensificarea bruscă a antrenamentului sau o frecvență mult mai mare decât cea obișnuită. În anumite cazuri de leziuni la mușchiului iliopsoas, poate fi necesară ajustarea temporară a modului de desfășurare a exercițiilor. De exemplu, pot fi recomandate poziții de ridicare de greutăți mai mici sau intervale reduse între mișcări. De asemenea, unii pacienți trebuie să evite alergarea pe suprafețe înclinate.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții care se confruntă cu afecțiuni musculo-scheletice beneficiază de evaluare medicală de specialitate și de acces la investigații imagistice avansate, cu ajutorul echipamentelor moderne, care asigură rezultate rapide și precise. Pentru confirmarea diagnosticului, medicul poate recomanda analize de laborator și examinări suplimentare, precum radiografie digitală, ecografie de părți moi și examen RMN 3 Tesla.

Tratamentul este adaptat fiecărui caz în parte, pentru ameliorarea durerii, consolidarea musculară și îmbunătățirea mobilității și a rezistenței, precum și pentru prevenirea recidivelor. Astfel, pacienții pot să apeleze la serviciile de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie, disponibile la Spitalul Clinic SANADOR. Procedurile de fizioterapie și kinetoterapie sunt stabilite de medici experimentați și sunt efectuate sunt supravegherea atentă a personalului calificat.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație! 

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR