Leziunile multiligamentare ale genunchiului

Ce sunt leziunile multiligamentare ale genunchiului?

Leziunile multiligamentare ale genunchiului afectează semnificativ capacitatea de mișcare a unei persoane. Acestea necesită o lungă perioadă de recuperare și consecvență din partea pacienților în efectuarea ședințelor de kinetoterapie. Calea chirurgicală este preferată în special în cazul sportivilor, pentru a facilita revenirea la activitatea fizică anterioară. Vino la SANADOR pentru investigații avansate și tratament modern!

Leziunile multiligamentare ale genunchiului constau în rupturi ce afectează cel puțin două din cele patru ligamente mari ale genunchiului – ligamentul încrucișat anterior, încrucișat posterior, colateral medial sau colateral lateral. Cele mai frecvente leziuni sunt cele ale ligamentelor încrucișate. Leziunile ligamentelor de la nivelul genunchiului se asociază cu afectarea meniscului. Nu există o metodă standard de tratare a leziunilor multiple de genunchi, fiecare caz fiind adaptat persoanei și nivelului de activitate fizică de dinainte de accidentare.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Cauze și factori de risc pentru leziunile multiple de genunchi

Cauza leziunilor multiple de genunchi este reprezentată de traumatisme cu energie mare. Practicarea de performanță a diferitelor sporturi precum fotbal, tenis sau ski reprezintă factori de risc pentru afectarea genunchiului. Într-un studiu ce a inclus 85 de pacienți cu leziuni multiple de genunchi, un procent de 51% dintre acestea au rezultat în urma traumatismelor cu energie mare, iar 47% din cauza leziunilor sportive. Un factor de risc important pentru leziunile multiligamentare ale genunchiului este efectuarea sportului fără exerciții de încălzire anterior sau suprasolicitarea. De asemenea, obezitatea predispune la leziuni ligamentare la nivelul genunchiului, din cauza presiunii mari exercitate constant asupra articulației.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Semne și simptome de leziuni multiligamentare ale genunchiului

Pacienții cu leziuni multiple ale genunchiului resimt durere importantă în articulație. Instabilitatea articulară, limitarea mișcării și imposibilitatea de a susține greutatea proprie reprezintă alte motive importante ce aduc pacientul la camera de gardă. Genunchiul este inflamat, fiind deformat din cauza edemului (umflăturii). Pe tegument poate să apară o echimoză (vânătaie), din cauza acumulării de sânge intraarticular. Dacă gamba sau piciorul sunt amorțite, poate exista o atingere a nervilor la acest nivel și se recomandă prezentarea imediată la spital.

Stabilirea diagnosticului

Primul pas în cabinetul medicului ortoped este efectuarea anamnezei. Pacientul va descrie modul de producere al accidentării, mișcarea pe care o efectua, nivelul uzual de activitate fizică realizat sau alte leziuni anterioare la acest nivel. Medicul ortoped va efectua apoi un examen neuro-vascular al membrului inferior afectat, pentru a identifica leziuni vasculare sau neurologice asociate. Se va evalua pulsul distal, timpul de umplere capilară și funcția nervului peronier si tibial. Când ambele ligamente încrucișate sunt rupte, riscul de leziune neuro-vasculară este crescut.

Examenul RMN (rezonanță magnetică de genunchi) este cea mai importantă metodă de diagnostic. În anumite situații, medicul ortoped poate solicita și o artrografie RMN. Radiografiile au utilitate limitată, fiind folosite pentru diagnosticul afectării osoase adiacente. Dacă există deplasare în articulație, leziunea va fi redusă prin aducerea segmentelor în poziție anatomică.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul leziunilor multiligamentare ale genunchiului

Nu există o metodă standard de tratament a leziunilor multiligamentare ale genunchiului. Fiecare tratament este adaptat tipului de afectare ligamentară. Alți factori ce influențează tratamentul sunt nivelul de activitate fizică desfășurat înaintea accidentării, comorbiditățile (precum obezitatea sau boli articulare) și nivelul de motivație al pacientului în procesul de vindecare.

Tratamentul nechirurgical presupune imobilizarea articulației genunchiului. Dezavantajul acestei metode constă în restricția ce apare ulterior în mișcarea acestei articulații. Această metodă este încă preferată pentru pacienții vârstnici, ce nu efectuează activitate fizică excesivă sau care au alte boli ce contraindică intervenția chirurgicală. Pentru a diminua  disconfortul local, se recomandă repaus, gheață, compresie și ridicarea membrului inferior. Antiinflamatoarele non-steroidiene, precum ibuprofenul, reduc durerea. Stabilirea unui plan al ședințelor de kinetoterapie va ajuta pacientul să își seteze obiective reale și îl va motiva să își atingă așteptările.

Tratamentul chirurgical poate fi realizat prin tehnică deschisă sau prin artroscopie. Pentru a repara ligamentul afectat, se utilizează grefe de la nivelul tendonului cvadricepsului, tendonului lui Ahile și al altor tendoane. Operația constă în repararea sau reconstrucția ligamentelor. Decizia momentului potrivit pentru intervenția chirurgicală este controversată. La 10-14 zile de la accidentare, nivelul de inflamație local scade și pare a fi un moment ideal pentru operație. Înaintea intervenției chirurgicale, pentru a stabili anatomia exactă, se recomandă un examen RMN. Complicațiile postoperatorii posibile includ instabilitate articulară, rigiditate, reducerea mișcărilor articulare sau chiar afectarea vaselor și nervilor ce trec prin articulația genunchiului.

Kinetoterapia este esențială în reluarea activității post-operatorii. În termen de două săptămâni de la operație, ar trebui să fie posibilă flexia la 90 de grade și extensia genunchiului. Întărirea musculaturii adiacente stabilizează articulația și previne laxitatea post-operatorie. Procesul de recuperare prin kinetoterapie este recomandat pentru 9-12 luni.

Măsuri de prevenție

Pentru a preveni leziunile multiligamentare de genunchi se recomandă  exercițiile de încălzire, înainte de începerea antrenamentului. De asemenea, întărirea musculaturii cvadricepsului ajută la stabilizarea articulației și implicit la reducerea riscului de accidentări. Exercițiile de streching pot ajuta la evitarea accidentărilor dacă sunt efectuate consecvent, întrucât cresc flexibilitatea ligamentelor. Utilizarea unei perechi de încălțăminte adecvate sportului practicat stabilizează piciorul în timpul alergării sau aterizării din sărituri.

Diagnostic și tratament la SANADOR

Leziunile multiligamentare ale genunchiului sunt investigate la Spitalul Clinic SANADOR de medici experimentați, care utilizează cele mai noi metode și tehnologii de diagnostic. Echipamentele RMN ale spitalului sunt foarte avansate, fiind dotate cu magneți cu putere 3 Tesla și funcții care permit obținerea de imagini de mare claritate, într-un interval de examinare redus, cu posibilitatea obținerii de detalii ale diferitelor zone anatomice fără repoziționarea pacientului. Pentru stabilirea gradului de afectare a articulației și evaluarea leziunilor multiligamentare ale genunchiului, aceste detalii sunt deosebit de utile. Medicul poate stabili exact ce tratament este necesar pentru fiecare caz.

Atunci când este necesară intervenția chirurgicală, chirurgii ortopezi aleg, dacă specificul cazului permite, tratamentul minim invaziv, prin artroscopie, ceea ce reduce riscul de complicații și facilitează recuperarea pacientului. La Spitalul Clinic SANADOR este realizată și repararea ligamentelor prin tehnica InternalBrace, o metodă inovativă de tratament, care permite păstrarea țesutului ligamentar natural.

Terapeuții bine pregătiți ai Departamentului de Medicină Fizică și de Reabilitare SANADOR realizează programe de kinetoterapie personalizate, pentru o recuperare optimă și completă.  

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR