Tratamentul leziunilor multiligamentare ale genunchiului
Nu există o metodă standard de tratament a leziunilor multiligamentare ale genunchiului. Fiecare tratament este adaptat tipului de afectare ligamentară. Alți factori ce influențează tratamentul sunt nivelul de activitate fizică desfășurat înaintea accidentării, comorbiditățile (precum obezitatea sau boli articulare) și nivelul de motivație al pacientului în procesul de vindecare.
Tratamentul nechirurgical presupune imobilizarea articulației genunchiului. Dezavantajul acestei metode constă în restricția ce apare ulterior în mișcarea acestei articulații. Această metodă este încă preferată pentru pacienții vârstnici, ce nu efectuează activitate fizică excesivă sau care au alte boli ce contraindică intervenția chirurgicală. Pentru a diminua disconfortul local, se recomandă repaus, gheață, compresie și ridicarea membrului inferior. Antiinflamatoarele non-steroidiene, precum ibuprofenul, reduc durerea. Stabilirea unui plan al ședințelor de kinetoterapie va ajuta pacientul să își seteze obiective reale și îl va motiva să își atingă așteptările.
Tratamentul chirurgical poate fi realizat prin tehnică deschisă sau prin artroscopie. Pentru a repara ligamentul afectat, se utilizează grefe de la nivelul tendonului cvadricepsului, tendonului lui Ahile și al altor tendoane. Operația constă în repararea sau reconstrucția ligamentelor. Decizia momentului potrivit pentru intervenția chirurgicală este controversată. La 10-14 zile de la accidentare, nivelul de inflamație local scade și pare a fi un moment ideal pentru operație. Înaintea intervenției chirurgicale, pentru a stabili anatomia exactă, se recomandă un examen RMN. Complicațiile postoperatorii posibile includ instabilitate articulară, rigiditate, reducerea mișcărilor articulare sau chiar afectarea vaselor și nervilor ce trec prin articulația genunchiului.
Kinetoterapia este esențială în reluarea activității post-operatorii. În termen de două săptămâni de la operație, ar trebui să fie posibilă flexia la 90 de grade și extensia genunchiului. Întărirea musculaturii adiacente stabilizează articulația și previne laxitatea post-operatorie. Procesul de recuperare prin kinetoterapie este recomandat pentru 9-12 luni.