Ce sunt leziunile de coafă rotatorie?
Leziunile de coafă rotatorie sunt o cauză frecventă a durerii de umăr. Articulația umărului (gleno-humerală) este cea mai mobilă articulație din organism. La structura anatomică a umărului participă 3 oase – claviculă, scapulă și humerus, care se articulează între ele și sunt consolidate de anumiți mușchi și ligamente. Coafa rotatorilor este un grup format din 4 mușchi – subscapular, supraspinos, infraspinos și rotund mic – ce își au originea pe scapulă și ale căror tendoane se inseră pe humerus printr-un tendon comun, lateral de capul humeral.
-
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!
Acești mușchi au rol de stabilizare a articulației, prin efectul de tracționare a capului humeral către concavitatea fosei glenoide a scapulei, cu care se articulează. Pe lângă efectul stabilizator, acționarea acestor mușchi permite anumite mișcări ale brațului, precum ridicarea la orizontală (mișcarea de abducție) și mișcarea de rotație.
Între tendoanele mușchilor din coafa rotatorie (inferior) și ligamentul coraco-acromial (superior) se inseră un sac lubrifiant plin cu lichid, numit bursă subacromială, ce permite tendoanelor musculare să gliseze ușor atunci când brațul este mișcat. Această bursă, fiind situată imediat deasupra tendoanelor, se poate inflama în condiții de fricțiune, determinând dureri la nivelul umărului.
Durerea de umăr, ca urmare a leziunilor de coafă rotatorie, poate rezulta din:
- Tendinită – reprezintă inflamația tendonului comun al celor 4 mușchi din coafa rotatorie;
- Tendinita calcificantă a umărului - apare din cauza depunerilor de calciu;
- Ruptura tendoanelor (ruptura de coafă rotatorie) – poate fi parțială, când tendonul este subțiat, însă rămâne atașat de osul humeral sau totală, atunci când tendonul se detașează complet de os;
- Bursita subacromială – inflamația bursei subacromiale;
- Impingementul subacromial – odată cu abducția umărului, mușchii coafei rotatorilor, în special cel supraspinos, se contractă sub arcul coraco-acromial (format între procesul coracoid și acromion, două proeminențe osoase din structura scapulei); pe măsură ce brațul este menținut în această poziție ridicată, arcul se îngustează, comprimă și irită tendonul comun al mușchilor totatori și bursa subacromială.
În oricare dintre aceste situații, este dificil de precizat dacă sursa durerii este reprezentată de inflamația sau ruperea tendoanelor sau de inflamația bursei subacromiale.