Ce sunt leziunile de biceps?

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Leziunile de biceps sunt rupturi ale capetelor de origine și de inserție ale mușchiului biceps brahial. Bicepsul este un mușchi puternic situat pe fața anterioară a brațului. El se prinde prin 2 tendoane (capul scurt și capul lung al bicepsului) de osul scapular (omoplat) la un capăt și cu alt tendon de osul radius al antebrațului, la celălalt capăt. În total, mușchiul biceps traversează 2 articulații: cea a cotului și cea a umărului.  

Rolul principal al bicepsului este acela de a realiza flexia antebrațului pe braț (flexia în articulația cotului), iar secundar joacă un rol și în flexia la nivelul articulației umărului, în supinația antebrațului (rotirea externă) și în stabilizarea articulațiilor pe care le traversează. Leziunile bicepsului includ tendinita (inflamația) și ruptura de tendon, care poate fi completă sau parțială.

Watch on YouTube

Tipuri de leziuni ale bicepsului

Leziunile bicepsului se clasifică în:

  • Tendinită de biceps proximală (inflamația la nivelul umărului);
  • Tendinită de biceps distală (inflamație la nivelul cotului) ;
  • Ruptura tendonului bicepsului (la capătul distal sau proximal) – completă sau parțială.

Ruptura completă a tendonului bicepsului se mai numește și ruptură musculară de biceps.

Leziunile distale ale tendonului bicepsului sunt în general mai severe, tratamentul prezintă risc mai mare de complicații și pacienții nu au la fel de multe șanse de recăpătare completă a funcției precum după leziunile proximale (în special cele de capăt lung).

Cauze și factori de risc

Leziunile de biceps apar frecvent ca urmare a traumatismelor (ex: cădere cu mâna în extensie) sau a efectuării unor mișcări greșite ori din cauza utilizării repetitive și în exces. Exemple de activități ce duc la leziuni de biceps sunt ridicatul de greutăți și practicarea tenisului sportiv. Microleziuni la nivelul tendoanelor apar în mod natural cu înaintarea în vârstă, însă utilizarea și supraîncărcarea repetitivă a musculaturii accelerează procesul de degenerare.

Factorii de risc asociați frecvent cu apariția leziunilor de biceps sunt:

  • Vârsta înaintată;
  • Fumatul (afectează nutriția vasculară de la nivelul tendoanelor);
  • Terapia cu corticosteroizi;
  • Lucrul cu mâinile deasupra capului și supraîncărcarea cu greutăți (diverse sporturi precum înot, baschet sau tenis ori domenii de activitate de tipul alpinismului utilitar, construcțiile etc);
  • Sexul masculin este mai frecvent asociat cu leziunile de biceps precum și cu activitățile care predispun la acestea;
  • Istoric de leziuni de biceps ori ale musculaturii brațului;
  • Leziune SLAP,
  • Lipsa exercițiilor de încălzire înaintea inițierii unei activități intense.

Semne și simptome în leziunile de biceps

Semnele și simptomele variază în funcție de severitatea leziunii. Acestea pot merge de la durerea resimțită pe fața anterioară a brațului și accentuată la mobilizare, care apare în simpla întindere musculară la biceps după un efort intens, până la durere intensă și un zgomot de pocnitură sau sfâșiere dacă are loc dezinserția sau ruptura completă a tendonului.

Tendinita de biceps, fie la nivelul umărului ori la nivelul cotului, apare după utilizarea excesivă și repetitivă a bicepsului brahial, prin formarea de microfisuri la nivelul tendoanelor. Se manifestă în general prin durere și slăbiciune la nivelul articulației.

Ruptura tendonului bicepsului asociază frecvent simptome precum:

  • Durere intensă, brusc apărută, la nivelul umărului sau cotului;
  • Slăbiciune musculară și imposibilitatea de a efectua anumite mișcări;
  • Apariția crampelor musculare în timpul activității intense;
  • Slăbiciune musculară la nivelul umărului și cotului;
  • Dificultate în rotirea antebrațului.

Semne de ruptură musculară de biceps sunt: 

  • Apariția unui hematom (vânătaie) de la mijlocul brațului către cot;
  • Semnul “Popeye” – apariția unei umflături evidente la nivelul mușchiului, specifică rupturilor complete.

Investigații pentru diagnostic

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

După anamneza atentă și examinarea fizică completă, medicul poate pune clinic diagnosticul de leziune de biceps. Prezența semnelor și simptomelor caracteristice, precum semnul Popeye în ruptura completă de tendon, pot ghida rapid diagnosticul. Rupturile parțiale sunt mai puțin evidente și, pentru a le pune în evidență, medicul poate mobiliza brațul pacientului în anumite planuri pentru a observa dacă apare durerea.

Suplimentar, trebuie identificate posibilele leziuni asociate precum tendinita, tendinoza coafei rotatorilor sau impingementul subacromial (compresia structurilor neurovasculare sub tendon), care pot necesita măsuri adiționale de tratament.

Din punct de vedere imagistic, radiografiile nu sunt utile pentru a identifica leziuni de țesuturi moi, însă pot fi recomandate în anumite cazuri pentru a exclude alte cauze de durere la nivelul cotului sau a umărului.

Imagistica prin rezonanță magnetică este ideală pentru evaluarea anatomiei de țesuturi moi și poate identifica atât rupturile de tendon parțiale, cât și pe cele complete. Mai mult, RMN-ul oferă posibilitatea efectuării unui bilanț extins al structurii articulației și mușchilor și este foarte util în alegerea unui plan terapeutic.

Tratamentul pentru leziunile de biceps

În ceea ce privește leziunile mai puțin severe, precum întinderea musculară sau tendinita, repausul complet și evitarea mișcărilor sau activităților care produc durere este prima linie de tratament recomandată. Medicația antiinflamatoare este utilă pentru ameliorarea inflamației și remiterea durerii.

Fizioterapia poate fi utilizată pentru a recăpăta treptat forța musculară după perioada de repaus, iar specialiștii în acest domeniu oferă sfaturi cu privire la efectuarea corectă a exercițiilor, pentru a preveni leziuni ulterioare.

În cazul tendinitei, pot fi utilizate și injecțiile cu corticosteroizi la nivelul tendonului, pentru a micșora inflamația. Cu toate că acestea sunt foarte eficiente, utilizarea lor este rezervată doar pentru anumite cazuri la care măsurile inițiale nu au efect, deoarece corticoterapia poate slăbi suplimentar structura tendonului și astfel crește riscul de apariție a unei rupturi.

Terapia „vampir” este o metodă mai nouă de tratament, utilizată în leziunile ușoare. Această metodă presupune injectarea de plasmă bogată în trombocite, autologă (recoltată în prealabil de la pacient), la nivelul articulației afectate, pentru saturarea acesteia cu factori de creștere ce promovează regenerarea tendonului.

Dacă ruptura de tendon este completă sau semnificativă (peste 50% din tendon este detașat de la nivelul osului) ori dacă metodele non-invazive nu au dus la recăpătarea capacității de mobilitate, atunci metodele terapeutice chirurgicale sunt indicate.

Au fost dezvoltate mai multe tipuri de proceduri de reparare a leziunilor de tendon de-a lungul timpului. În ultimii ani, accentul a fost pus pe perfecționarea tehnicilor chirurgicale minim invazive, precum artroscopia de umăr sau tenodeza de biceps ce permit o recuperare mai rapidă și scad riscul de complicații postoperatorii. Recuperarea postoperatorie include, de asemenea, fizioterapie, ce poate fi necesară până la câteva luni după operație.

Măsuri de prevenție

Măsuri generale de prevenție pentru evitarea leziunilor de biceps cuprind:

  • Renunțarea la fumat – nicotina afectează negativ circulația de la nivelul țesutului muscular și predispune la slăbiciune.
  • Ridicarea greutăților cu atenție, în mod controlat, cu articulațiile ușor în flexie și evitarea mișcărilor bruște.
  • Efectuarea antrenamentelor sub ghidarea unui specialist în domeniu (antrenor profesionist, fizioterapeut) pentru a evita mișcările greșite ce pun stres excesiv pe tendoane și articulații.
  • Folosirea exercițiilor de încălzire anterior inițierii activității fizice dorite.
  • Evitarea suprasolicitării fizice. Acest lucru implică atât efectuarea exercițiilor adecvate nivelului de pregătire fizică individual, precum și repausul necesar după fiecare antrenament.

Tratament la SANADOR

Persoanele cu simptome specifice leziunilor de biceps găsesc la SANADOR o echipă medicală dedicată și foarte bine pregătită, care are la dispoziție cele mai noi echipamente diagnostice. Aparatele de rezonanță magnetică RMN Siemens Magnetom Vida 3T și Magnetom Skyra 3 Tesla sunt cele mai performante aparate imagistice de acest tip, capabile să scaneze corpul uman în detaliu, inclusiv la nivelul țesuturilor moi. Echipamentele RMN ultramoderne se folosesc la diagnosticarea unui număr mare de afecțiuni, inclusiv musculo-scheletale. Avantajele lor constau în furnizarea de imagini foarte detaliate, durata redusă de examinare și evidențierea tuturor leziunilor, inclusiv a celor de dimensiuni mici.

După investigații atente, medicii ortopezi ai SANADOR aleg metoda de tratament potrivită. Când este nevoie de intervenție chirurgicală, medicii utilizează, dacă este posibil, metode minim invazive, ca artroscopia de umăr, care se folosește cu succes pentru leziuni ale tendonului lung al bicepsului.

Pacienții care se recuperează după o leziune de biceps au la dispoziție Baza de recuperare SANADOR, unde beneficiază de proceduri moderne de fizioterapie, sub atenta supraveghere a unor profesioniști. De asemenea, au acces la kinoterapeuți experimentați, care îi pot ajuta să recupereze mobilitatea și forța bicepsului, precum și la specialiști în masaj terapeutic.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR