Tratamentul pentru leziunile de biceps
În ceea ce privește leziunile mai puțin severe, precum întinderea musculară sau tendinita, repausul complet și evitarea mișcărilor sau activităților care produc durere este prima linie de tratament recomandată. Medicația antiinflamatoare este utilă pentru ameliorarea inflamației și remiterea durerii.
Fizioterapia poate fi utilizată pentru a recăpăta treptat forța musculară după perioada de repaus, iar specialiștii în acest domeniu oferă sfaturi cu privire la efectuarea corectă a exercițiilor, pentru a preveni leziuni ulterioare.
În cazul tendinitei, pot fi utilizate și injecțiile cu corticosteroizi la nivelul tendonului, pentru a micșora inflamația. Cu toate că acestea sunt foarte eficiente, utilizarea lor este rezervată doar pentru anumite cazuri la care măsurile inițiale nu au efect, deoarece corticoterapia poate slăbi suplimentar structura tendonului și astfel crește riscul de apariție a unei rupturi.
Terapia „vampir” este o metodă mai nouă de tratament, utilizată în leziunile ușoare. Această metodă presupune injectarea de plasmă bogată în trombocite, autologă (recoltată în prealabil de la pacient), la nivelul articulației afectate, pentru saturarea acesteia cu factori de creștere ce promovează regenerarea tendonului.
Dacă ruptura de tendon este completă sau semnificativă (peste 50% din tendon este detașat de la nivelul osului) ori dacă metodele non-invazive nu au dus la recăpătarea capacității de mobilitate, atunci metodele terapeutice chirurgicale sunt indicate.
Au fost dezvoltate mai multe tipuri de proceduri de reparare a leziunilor de tendon de-a lungul timpului. În ultimii ani, accentul a fost pus pe perfecționarea tehnicilor chirurgicale minim invazive, precum artroscopia de umăr sau tenodeza de biceps ce permit o recuperare mai rapidă și scad riscul de complicații postoperatorii. Recuperarea postoperatorie include, de asemenea, fizioterapie, ce poate fi necesară până la câteva luni după operație.