Stabilirea diagnosticului de leziune a ureterului
-
La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă.
Programează-te!
Stabilirea diagnosticului de leziune ureterală se face prin examen clinic și investigații paraclinice.
Analize de laborator
La toți pacienții la care se suspectează leziunea ureterului, trebuie să se efectueze:
- hemoleucogramă completă pentru a pune în evidență o eventuală infecție;
- sumar de urină pentru a depista prezența globulelor roșii în urină;
- urocultură pentru a identifica microorganismul responsabil de infecție;
- determinarea ureei și creatininei pentru a diagnostica insuficiența renală.
Explorări imagistice
Explorările imagistice sunt cele mai importante instrumente de diagnosticare a leziunilor de ureter.
Ecografia abdominală este o investigație neinvazivă, bazată pe ultrasunete, care poate evidenția ureterohidronefroza (dilatarea ureterului și bazinetului din cauza unei obstrucții care împiedică scurgerea urinii din rinichi spre vezica urinară) sau un urinom, însă nu poate furniza informații cu privire la sediul leziunii.
Urografia intravenoasă constă în administrarea pe cale venoasă a substanței de contrast și efectuarea de radiografii la diferite intervale de timp după injectare (5, 15 și 25 de minute de la injectare). Această investigație poate pune în evidență scurgerea substanței de contrast în afara căilor urinare în cazul pacienților cu leziune de ureter. Dezavantajul investigației este acela că nu poate preciza întotdeauna locul leziunii. În astfel de situații este necesară ureteropielografia retrogradă.
Ureteropielografia retrogradă este cea mai precisă investigație imagistică pentru a confirma leziunea ureterului și pentru a stabili localizarea exactă și extinderea leziunii. Investigația constă în introducerea unui tub subțire (cateter) prin uretră, în vezica urinară și apoi în ureter. Prin acest cateter, medicul injectează o substanță de contrast care colorează căile urinare pentru a fi mai ușor de vizualizat, apoi cu ajutorul razelor X se obțin imagini ale tractului urinar.
Tomografia computerizată (CT) este investigația standard pentru evaluarea leziunilor abdominale cauzate de traumatismele prin lovire. Examenul CT cu administrare de substanță de contrast este o investigație excelentă pentru a pune în evidență scurgerea de urină în afara căilor urinare la pacienții stabili. De asemenea, examenul CT poate evidenția o colecție de sânge (hematom) sau de urină (urinom) formată în spațiul situat în jurul rinichilor.
Urografia prin rezonanță magnetică este o explorare imagistică prin care se poate pune în evidență o leziune de ureter. Este recomandată mai ales în cazul femeilor însărcinate și copiilor la care trebuie evitată expunerea la raze X și în cazul pacienților cu alergie la substanța de contrast iodată.
Explorarea chirurgicală
Explorarea chirurgicală a retroperitoneului și vizualizarea directă a ureterului este cea mai precisă metodă de identificare a unei leziuni de ureter. Inspecția ureterului ar trebui să implice mobilizarea ureterului și vizualizarea întregului perete pentru a vedea dacă există semne de contuzie, hemoragie sau ruptură. Prezența unei scurgeri de urină în afara ureterului confirmă lezarea acestuia. Uneori vizualizarea ureterului este dificilă, iar pentru a face o leziune de ureter mai ușor de identificat, se poate injecta intravenos sau la nivelul bazinetului renal un colorant (albastru de metilen sau carmin indigo).