Leziunea SLAP (leziunile de labrum superior)

Ce este leziunea SLAP?

Leziunea SLAP (Superior Labrum Anterior to Posterior) implică leziuni ale labrumului superior al articulației umărului. Labrumul este un inel de țesut cartilaginos situat în jurul marginii cotilului umărului, oferind stabilitate și susținere articulației, fiind un punct de inserție pentru ligamente ale umărului și pentru unul dintre tendoanele mușchiului biceps.

Leziunea de labrum superior apare în principal în zona antero-superioară a acestuia, afectând adesea tendonul capului lung al mușchilor bicepsului. Această leziune poate implica diferite grade de afectare a țesutului cartilaginos și a tendonului bicepsului. Leziunile SLAP pot varia de la fisuri minore până la rupturi complete, afectând funcționalitatea articulației umărului.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de leziuni SLAP

Există mai multe tipuri de leziuni SLAP, clasificate în funcție de extinderea și severitatea deteriorării. Cele mai frecvente categorii includ:

  • Tipul I: Fisuri mici sau leziuni superficiale ale labrumului, fără o detaşare evidentă a acestuia; apare prin degenerescenţă, la vârstnici.
  • Tipul II: Ruptura posttraumatică francă a labrumului. Aceasta este cea mai întâlnită formă de leziune de labrum superior.
  • Tipul III: Rupturi complexe ale labrumului, care este luxat intraarticular și poate implica și leziuni ale tendonului bicepsului.
  • Tipul IV: Leziuni care se extind din labrum până în tendonul bicepsului, cu potențial de afectare a întregului sistem de ancorare al tendonului.

Cauze și factori de risc

Leziunile SLAP pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv traumatisme acute sau activități repetitive, care implică mișcări frecvente ale umărului. Factorii de risc includ:

  • Traumatismele: căderile, loviturile puternice asupra umărului sau tragerea bruscă de braț pot duce la apariția unor astfel de leziuni.
  • Activități repetitive: mișcările repetitive ale umărului, cum ar fi aruncarea de mingi sau ridicarea frecventă a greutăților, pot crește riscul de leziuni SLAP.
  • Suprasolicitarea: participarea excesivă în activități sportive sau profesionale care pun o presiune constantă asupra umărului poate contribui la apariția leziunilor SLAP.
  • Îmbătrânirea: apare deteriorarea progresivă a țesuturilor, incluzând labrumul articulației umărului. La persoanele cu vârstă de peste 40 de ani, slăbirea labrumului superior poate fi considerată ca făcând parte din procesul normal de îmbătrânire.

Semnele și simptomele unei leziuni de labrum superior

Semnele și simptomele leziunilor SLAP pot varia în funcție de gravitatea leziunii. Acestea pot include:

  • Durere de umăr, mai ales la ridicarea sau la mișcările laterale ale acestuia.
  • Scăderea forței: dificultate în menținerea sau ridicarea obiectelor grele.
  • Click-uri sau cracmente la nivelul umărului în timpul mișcărilor.
  • Senzația de instabilitate a umărului sau de slăbiciune.
  • Reducerea mobilității.

Investigații pentru diagnostic

Diagnosticul leziunilor SLAP implică de obicei un examen fizic, completat de anamneză și imagistică medicală. Astfel, pentru stabilirea diagnosticului, sunt necesare:

  • Anamneza: pacientul menționează condițiile în care a debutat inițial simptomatologia, un anumit incident sau activitate care a declanșat inițial durerea. Dacă există, trebuie amintite orice activități (sportive, acasă sau la locul de muncă) care agravează simptomatologia și eventualele tratamente administrate până în prezent.
  • Examinarea fizică: medicul ortoped poate evalua mișcările umărului, forța musculară și starea generală a articulației, pentru a identifica semnele leziunilor SLAP. În urma examenului fizic obiectiv, medicul va decide dacă sunt necesare și alte examinări.
  • Radiografia de umăr: deși labrumul umărului este format din țesut moale, care nu este vizibil pe imaginile cu raze X, o astfel de investigație poate fi solicitată de către medic, pentru a exclude alte afecțiuni cu simptomatologie similară, precum fractura sau artrita.
  • RMN de umăr (rezonanță magnetică): o tehnică de imagistică care oferă imagini detaliate ale structurilor articulației umărului, inclusiv labrumul. Pentru a evidenția mai bine o ruptură de labrum glenoid superior, poate fi injectată la nivelul umărului o substanță de contrast.

Complicațiile unei rupturi de labrum superior

Prin neglijarea leziunilor SLAP sau prin tratament inadecvat, pacientul poate ajunge la complicații:

  • Instabilitate cronică a umărului,
  • Degenerare articulară,
  • Limitarea funcției umărului.

Metode de tratament pentru leziunile SLAP

Tratamentul leziunilor SLAP poate varia în funcție de tipul și de severitatea leziunii, precum și de nevoile individuale ale pacientului. Opțiunile de tratament includ:

  • Fizioterapia: exercițiile fizice specializate pot ajuta la întărirea mușchilor din jurul umărului, îmbunătățind stabilitatea și funcția articulației.
  • Medicație: medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot ajuta la reducerea durerii și a inflamației asociate cu această leziune.
  • Injecții cu corticosteroizi: injecțiile directe în articulația umărului pot oferi alinare temporară pentru dureri moderate până la severe.

Tratamentul conservator este indicat, de obicei, pentru leziunile SLAP de tip I. Tipurile II-IV și cele de tip I care nu răspund la tratamentul medicamentos, necesită tratament chirurgical.

Artroscopia de umăr este adesea utilizată pentru repararea de labrum sau pentru a fixa labrumul deteriorat. Această procedură minim invazivă constă în introducerea la nivelul articulației umărului a unui tub subțire (artroscop), prevăzut cu o cameră video, care permite medicului să vizualizeze pe un ecran interiorul articulației și să ghideze instrumentele chirurgicale mici, în vederea efectuării intervenției reparatorii.

În funcție de tipul rupturii, de vârsta și de nivelul de activitate fizică ale pacientului, medicul va alege abordarea chirurgicală cea mai potrivită. Artroscopic, specialistul poate practica reatașarea labrumului rupt și a ligamentelor interesate.

Atunci când rupturii de labrum i se asociază și inflamarea tendonului mușchiului biceps, în cadrul unei intervenții chirurgicale deschise, ortopedul poate practica detașarea acestuia de la nivelul labrumului și reinserarea lui inferior, pe humerus (osul brațului), pentru a îi menține funcția.

Postoperator, articulația trebuie să fie imobilizată în primele 2-6 săptămâni, ca să aibă timp să se vindece. După intervenția chirurgicală, pacienții trec printr-un program de reabilitare medicală, pentru a-și recăpăta treptat forța și mobilitatea umărului.

Un diagnostic precoce și un tratament adecvat, fie prin terapie fizică, medicamente sau intervenție chirurgicală, pot contribui la recuperarea completă a funcției articulației umărului și la prevenirea complicațiilor pe termen lung. Este esențial ca pacienții să caute îngrijire medicală promptă și să colaboreze cu medicii, pentru a gestiona eficient leziunile SLAP și pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură servicii medicale complete pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor articulare. Consultațiile sunt asigurate de medici cu experiență îndelungată, care stabilesc diagnosticul rapid și corect, în urma consultului de specialitate, completat cu investigații imagistice performante.

Atunci când este indicat tratamentul chirurgical pentru leziunea SLAP, procedura poate fi efectuată în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator dotat cu aparatură de ultimă generație. În funcție de indicația stabilită de chirurgul ortoped, operația poate fi realizată minim invaziv, prin artroscopie, sau prin intervenție chirurgicală clasică, deschis.

La SANADOR, pacienții beneficiază și de un program personalizat de recuperare medicală, stabilit de un medic specialist, pentru reabilitare postoperatorie sau indicat ca tratament conservator.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR