Leucodermia (depigmentarea pielii)

Ce este leucodermia

Leucodermia sau depigmentarea pielii este un semn clinic care apare la nivelul tegumentului sau al mucoaselor (orală sau genitală) și care este provocat de pierderea melaninei. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de dermatologie, de investigații avansate și de tratamente personalizate pentru diverse afecțiuni ale pielii.

Consultul dermatologic este esențial pentru evaluarea corectă a afecțiunii și stabilirea unui plan de tratament eficient.

Deși nu este periculoasă, leucodermia are numeroase cauze, se întâlnește atât la copii, cât și la adulți și afectează ambele sexe. Această afecțiune poate fi de origine autoimună, congenitală sau poate apărea ca urmare a unor factori externi, precum arsuri, infecții sau expunerea la substanțe chimice.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauzele și factorii de risc pentru leucodermie

Pielea este alcătuită din 3 straturi: epiderm, derm și hipoderm (țesut subcutanat cu grăsime). La nivelul epidermului se găsesc celule specializate în sinteza de melanină, denumite melanocite. Dacă acestea lipsesc (de exemplu, în afecțiunile congenitale) sau sinteza lor este scăzută și nu mai produc suficient pigment, atunci apare decolorarea pielii.

În prezent se cunosc numeroase cauze care duc la leucodermie printre care:

  • tulburările congenitale;
  • afecțiunile autoimune ale pielii;
  • arsurile vindecate sau cicatricile apărute în urma unor traumatisme;
  • post-proceduri dermatologice (crioterapie, peeling chimic, laser).

Un tip particular de depigmentare a pielii este leucodermia chimică, considerată o boală profesională, care apare în urma contactului prelungit cu fenoli, hidrochinonă sau detergenți, mai ales pe mâinile lucrătorilor din vopsitorii și tăbăcării.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Afecțiuni care pot duce la depigmentarea pielii

Tulburările care determină depigmentare tegumentară se împart în 2 mari categorii: congenitale (din naștere) sau dobândite (apar pe parcursul vieții). Din categoria bolilor congenitale fac parte:

  • albinismul oculo-cutanat;
  • scleroza tuberoasă Bourneville (cu leziuni de tip confetti-like sau hipopigmentări în „frunză de arțar”);
  • xeroderma pigmentosum;
  • incontinentia pigmenti;
  • nevii depigmentați (naevus anaemicus).

Cele mai frecvente tulburări dobândite care determină leucodermie sunt:

  • vitiligo (boală autoimună cu etiologie incomplet elucidată);
  • morfee și lichen sclero-atrofic;
  • pitiriazis versicolor (infecție fungică superficială a pielii);
  • pitiriazis alb (o formă de eczemă);
  • lepra (prezentă doar în zonele endemice din India și Africa).

O formă rară de leucodermie corespunde fazei de regresie a melanomului, asociată cu un prognostic rezervat, în care țesutul fibros înlocuiește parțial leziunea tumorală primară.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cum se manifestă leucodermia

Pierderea pigmentației pielii apare sub forma unor macule (˂5 mm) sau pete (>5 mm) de culoare albă, bine delimitate, uneori simetrice, cu suprafață netedă și plană, care în general nu determină simptome. În anumite situații, ele pot fi semn de atrofie cutanată (subțierea straturilor pielii), iar uneori pot determina prurit sever cu senzație de arsură ori înțepătură în lichenul sclero-atrofic genital.

În general, leucodermia deranjează din punct de vedere estetic, mai ales dacă apare pe zone expuse precum fața sau mâinile și determină și albirea părului (piebaldism), motiv pentru care pacientul se prezintă la medic încă de la apariția primelor semne.

Tulburările congenitale, precum scleroza tuberoasă, determină, pe lângă modificări cutanate, și manifestări neurologice (convulsii, epilepsie) alături de grade diferite de retard mintal care se manifestă de la naștere.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Posibile complicații ale depigmentării pielii

De regulă, leucodermia nu determină complicații, fiind o afecțiune localizată strict la nivelul pielii. Cu toate acestea, zonele afectate au un risc mai ridicat de apariție a carcinomului cutanat și au o sensibiltiate mai crescută la radiații ultraviolete și la arsuri.

Dacă depigmentarea este cauzată de vitiligo, atunci ea poate fi asociată și cu alte boli autoimune (sindrom autoimun multiplu de tip III din care fac parte tiroidita Hashimoto, boala Addison, diabetul zaharat de tip I, alopecia areata).

Dacă leucodermia este cauzată de morfee, în timp poate determina contracturi vicioase, iar leucodermia asociată lichenului scleros genital se poate asocia cu fuziunea labilor la femei și creșterea riscului de carcinom spinocelular. Leucodermia asociată regresiei melanomului indică diseminarea bolii cu prognostic negativ.

Diagnosticul de leucodermie

Anamneza detaliată și examinarea clinică sunt etape esențiale și de multe ori suficiente în stabilirea diagnosticului de leucodermie. Cu toate acestea, biopsia punch a pielii cu examinarea histopatologică pot fi indicate în caz de suspiciune de morfee sau alte boli mai rare precum lepra.

Examinarea cu lampa Wood este o analiză neinvazivă, simplă și eficientă efectuată de medicul dermatolog în cabinet, care diferențiază pitiriazisul versicolor (pielea afectată are o nuanță verzuie la lumina UV) de vitiligo (alb-lăptos) sau alte depigmentări.

Topografia leziunilor poate fi sugestivă pentru etiologie, astfel că o leucodermie punctată care apare pe gambe sau decolteu la femei este sugestivă pentru hipomelanoza idiopatică gutată (afecțiune benignă cauzată de distrugerea directă a melanocitelor din cauza expunerii excesive la razele ultraviolete). Depigmentarea pielii în zona genitală poate indica un vitiligo (dacă este asimptomatică) sau un lichen scleros (dacă este însoțită de disurie și prurit).

Depigmentarea pielii pe față, mai ales la copii, este semn de pitiriazis alb (care poate face parte din tabloul dermatitei atopice), iar la femei poate indica folosirea unor creme sau seruri depigmentare (post-medicamentos). Depigmentarea pielii pe mâini indică mai degrabă o expunere chimică, profesională la substanțe toxice.

Diagnosticul diferențial pentru leucodermie

Principala afecțiune depigmentară care trebuie identificată din timp și diferențiată de restul tulburărilor este vitiligo. În funcție de vârsta pacientului, de evoluția și aspectul leziunilor, medicul dermatolog poate exclude sau infirma vitiligo ce necesită un tratament specific. Astfel, depigmentarea pielii la copii poate indica mai degrabă un pitiriazis alb, care este un criteriu minor de dermatită atopică (clasificarea Hanifin și Rajka).

Depigmentarea pielii de la soare (leucodermia gutată), care este inofensivă, trebuie diferențiată de o hipopigmentare post-inflamatorie, inclusiv de plăcile de psoriazis vindecate, ori de lupus discoid (placă poikilodermică).

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Tratamentul pentru leucodermie

Tratamentul depigmentării tegumentare depinde de afecțiunea dermatologică ce determină distrugerea melanocitelor sau scăderea sintezei lor. Astfel, în vitiligo și hipopigmentări post-inflamatorii medicii recomandă fototerapie (PUVA sau UVBnb) câte 2-3 ședințe pe săptămână până la apariția pigmentului.

Pe de altă parte, în hipomelanoza idiopatică gutată cauzată de expunerea excesivă la soare, fototerapia este contraindicată, medicii recomandând mai mult folosirea de camuflaj cosmetic și protecție prin ecrane solare cu SPF 50. Cremele pentru leucodermie conțin, în general, substanțe antioxidante (vitaminele C, E) și extracte din plante cu proprietăți repigmentante, fiind folosite pentru a stopa evoluția bolilor autoimune și pentru camuflaj cosmetic (fond de ten).

Pitiriazisul versicolor necesită tratament antifungic specific (sub formă de creme, geluri de duș sau șampoane), iar pitiriazisul alb se tratează ca o eczemă prin aplicare de dermatocorticoizi.

În morfee și lichen scleros tratamentul este bazat pe medicație antifibrozantă și antiinflamatoare (dermatocorticoizi de potență ridicată), iar în tulburările congenitale tratamentul este strict simptomatic.

Măsuri de prevenție pentru depigmentarea pielii

Profilaxia leucodermiei include:

  • folosirea cremelor de fotoprotecție cu SPF 50 în cazul afecțiunilor cauzate și/sau agravate de soare;
  • evitarea stresului și a șocurilor psiho-emoționale;
  • renunțarea la fumat;
  • evitarea traumatismelor pielii;
  • controlul bolilor autoimune și a dereglărilor hormonale dacă există antecedente personale patologice;
  • evitarea expunerii la substanțe depigmentante (precum hidrochinona).
  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la o gamă completă de servicii medicale pentru diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor pielii, prin consult dermatologic, recomandări necesare pentru fotoprotecție și investigații avansate, în funcție de indicația stabilită pentru fiecare în parte.

Pentru tratamentul leucodermiei, la SANADOR pacienții au acces la metode moderne, pentru obținerea celor mai bune rezultate. Medicii dedicați și experimentați folosesc echipamente de ultimă generație, pentru o abordare adaptată nevoilor fiecărui pacient în parte.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR