Utilizarea laserului în chirurgia metastazelor pulmonare

Cancerul pulmonar a fost, în 2018, principalul tip de cancer întâlnit în populația României (cu excepția cancerului de piele de tip non-melanom), cu 11.340 de cazuri noi, reprezentând 13,6% din totalul cazurilor de cancer (19,1% la bărbații români). Mai mult, cancerul pulmonar a fost cauză de deces pentru unul din cinci români care au murit de cancer în 2018.

Watch on YouTube

Tipuri de cancer pulmonar

Principalele tipuri de cancer pulmonar primar (neoplasm bronhopulmonar) sunt carcinomul pulmonar cu celule mici (SCLC) și carcinomul pulmonar cu celule non-mici (NSCLC). Acestora li se adaugă cancerul pulmonar secundarmetastaze pulmonare ale unor tumori cu localizare primară în alt organ (cancer de vezică urinară, sân, colon, rinichi, prostată etc.).

Chirurgia metastazelor de la nivelul plămânului ale carcinoamelor pulmonare sau a cancerului pulmonar secundar se poate face toracoscopic, video-asistat, sau cu toracotomie (deschiderea toracelui), pe cale clasică sau cu ajutorul laserului.

  • 021.9699 Call Center disponibil nonstop ce vă stă la dispoziție pentru programări

Chirurgia toracică asistată laser

Chirurgia toracică asistată de laser folosește o rază de lumină amplificată prin emisia stimulată a radiației, un fascicul monocromatic paralel, coerent și foarte intens. Chirurgia laser oferă posibilitatea de a exciza leziunile care apar în plămân, atunci când acestea sunt numeroase, fără pierdere importantă de parenchim (țesut) pulmonar. Avantajul principal al acestei chirurgii este că nu distruge termic foarte mult dincolo de marginea de tăiere și poate fi manipulată foarte ușor în jurul unei formațiuni tumorale, cu minimum de pierdere de parenchim pulmonar. Cu cât raza de laser este mai puternică, cu atât viteza de extirpare a unei metastaze este mai mare (se apropie de viteza unui cauter), iar sigilarea pe care o generează în plămân reduce pierderile aeriene și micșorează volumul de țesut normal care va fi înlocuit. Laserul permite și efectuarea unor rezecții foarte fine în jurul arterelor și bronșiilor, în cazul unor metastaze situate în jurul hilului pulmonar.

Chirurgia laser nu constituie un tratament „universal” pentru cancerul de plămân și nici nu modifică stadializarea în cancer, doar îndepărtează niște leziuni. Plămânul care suferă aceasta operație rămâne un plămân sensibil: având multiple incizii, va dezvolta micropneumonii în jurul fiecărei rezecții. De aceea, abordarea cancerului pulmonar cu ajutorului laserului este o decizie bine documentată de medicul chirurg. Sunt și cazuri în care necesitatea unei metastazectomii este analizată inclusiv cu ajutorul medicului oncolog curant, al medicului radiolog sau al specialistului în medicină nucleară (în întruniri de tipul Tumor Board). Frecvent, chirurgia laser pentru metastaze se desfășoară pe ambii plămâni, în condițiile în care, în creier sau în abdomen, nu mai sunt alte leziuni, ceea ce implică operații secvențiale.

Beneficiile chirurgiei laser

Beneficiile utilizării laserului în chirurgia metastazelor vin din afectarea redusă a parenchimului pulmonar, care pierde mai puțin din funcția respiratorie și se recuperează mai rapid. Pentru supraviețuire, beneficiile unei metastazectomii complete sunt legate de corectitudinea indicațiilor, de gradul de diferențiere al celulelor neoplazice (cu cât acestea sunt mai puțin diferențiate, cu atât tumora este mai agresivă și capacitatea de recidivă mai mare) și de corectitudinea rezecției (trebuie să existe o limită de siguranță de 0,5–1 cm în jurul formațiunii pentru a preveni recidiva).

Ca în orice intervenție chirurgicală toracică, pot apărea complicații infecțioase, insuficiență respiratorie, complicații cardiace (acestea pot apărea indiferent de metoda folosită). Din acest punct de vedere, chirurgia video-asistată, care se adresează metastazelor unice sau puține la număr și cât mai periferice, deși pierde un volum de parenchim pulmonar în plus față de laser, are câteva indicații în plus datorită faptului că recuperarea este mai rapidă și durerile postoperatorii mai mici decât în toracotomii.

  • Completați formularul și vă vom contacta în cel mai scurt timp!

Spitalul Clinic SANADOR pune la dispoziția pacienților săi unul dintre cele mai puternice lasere pentru chirurgia toracică: sistemul laser ERASER Nd:YAG (120 W) – standardul de aur în chirurgia metastazelor pulmonare, capabil să îndepărteze un număr mare de metastaze din plămâni, cu prezervarea parenchimului pulmonar.

Watch on YouTube

Dotarea de înaltă performanță este completată de o echipă de medici cu o vastă experiență în chirurgia toracică, antrenați inclusiv pentru chirurgia laser. În plus, pentru găsirea celei mai bune soluții, diagnosticul oncologic și indicația pentru metastazectomie sunt analizate de o comisie multidisciplinară, din care fac parte medici din specialități complementare: oncolog medical, radioterapeut, chirurg, radiolog și, în unele situații, imunolog, anatomopatolog sau medic de medicină nucleară (Tumor Board).

Află mai mult despre toracotomiile efectuate la Spitalul Clinic SANADOR și cum poți programa un consult de specialitate, accesând pagina: www.SANADOR.ro/chirurgie-toracica sau prin apel la 021 9699, Call Center disponibil nonstop.

Solicită o programare!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR