Ce este laringita acută?

Laringita acută reprezintă inflamația corzilor vocale, care se manifestă prin voce răgușită sau chiar stinsă și prin tuse zgomotoasă. Repausul vocal este extrem de important în tratamentul laringitei. Aceasta este o boală auto-limitată, iar simptomele dispar în una sau două săptămâni. La SANADOR, pacienții au acces la consultații de specialitate și la investigații avansate, pentru diagnosticul laringitei acute, astfel încât medicul să poată recomanda cel mai potrivit tratament.

Laringita acută trebuie diferențiată de epiglotită, care este o urgență medicală. Laringita acută subglotică sau crupul este o infecție virală care afectează copiii sub cinci ani. Severitatea sa este calculată de medicul pediatru cu ajutorul scorului Westley. Formele de laringită subglotică sunt de obicei ușoare sau moderate și nu necesită investigații suplimentare.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Cauze și factori de risc pentru laringita acută

Cauza cea mai frecventă a laringitei acute este o infecție virală de căi respiratorii superioare, precum infecția cu virusul SARS-COV2 sau infecția cu virusul gripal (gripa). Bacteriile sunt rareori implicate în dezvoltarea laringitei.

Folosirea excesivă a vocii, de exemplu la cântăreți, și țipatul pot cauza inflamația corzilor vocale. În cazuri rare, tumorile laringelui, polipii corzilor vocale sau paralizia corzilor vocale pot provoca laringită. Factorii de risc pentru dezvoltarea laringitei acute sunt infecțiile respiratorii, fumatul, boala de reflux gastroesofagian, poluarea sau utilizarea excesivă a vocii.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Semne și simptome de laringită acută

Tusea lătrătoare și disfonia (vocea răgușită) sunt principalele manifestări clinice întâlnite în laringita acută. Acestea se pot asocia cu tuse seacă, durere în gât sau senzația de gât uscat și dificultate la înghițire. În formele severe, pacienții își pot pierde vocea și prezintă în inspir un sunet anormal, denumit stridor. Acesta apare datorită trecerii aerului prin zona laringelui mult îngustată. Simptomele sistemice sunt cele de infecție virală, precum febra sau starea generală modificată.

Laringita acută la copil se manifestă clasic prin debut brusc în timpul nopții. Copilul se trezește tușind lătrător, cu voce răgușită și chiar stridor. Dacă prezintă dificultăți în respirație sau stridor, atunci este necesară prezentarea la un Compartiment de Primiri Urgențe, deoarece fără tratament există pericolul de obstrucție laringiană din cauza edemului (umflării) corzilor vocale.

Complicațiile laringitei acute

Laringita acută este auto-limitată, iar complicațiile sale sunt rare. Cea mai frecventă este persistența tusei un timp îndelungat. În formele severe, boala se poate complica cu efort respirator crescut. Cea mai de temut complicație a laringitei acute este obstrucția căii respiratorii superioare, prin edem subglotic.

Infecția se poate răspândi și la alte părți ale tractului respirator, precum bronhii sau bronhiole. De asemenea, există un risc de suprainfecție bacteriană, ce va necesita tratament antibiotic.

Stabilirea diagnosticului de laringită acută

Diagnosticul de laringită acută pus de medicul pediatru sau de medicul orelist este clinic, prin ascultarea vocii pacientului, a tusei sau a stridorului. Întrucât laringita acută este cauzată cel mai frecvent de infecții virale, investigații suplimentare nu sunt necesare pentru diagnostic.

Laringoscopia directă sau indirectă este o procedură prin care corzile vocale pot fi vizualizate și poate fi indicată în anumite cazuri selecționate sau în laringitele cronice. Laringoscopia presupune utilizarea unei oglinzi și a unei lanterne sau a unui tub subțire flexibil denumit endoscop. În laringitele acute necomplicate, medicul va vizualiza corzile vocale inflamate, roșii. Dacă în timpul laringoscopiei se evidențiază zone suspecte, medicul poate realiza o biopsie, pentru investigații suplimentare.

Tratamentul pentru laringita acută

Primul pas al tratamentului laringitei acute este repausul vocal. Vorbitul în șoaptă nu este o variantă, deoarece presupune un stres al corzilor vocale. Este indicată umidificarea aerului din încăpere și evitarea variațiilor bruște de temperatură, precum petrecerea timpului afară în timpul iernii, când este ger. Frigul extrem poate cauza obstrucție importantă suplimentară în căile aeriene și intensificarea simptomelor.  Folosirea anti-inflamatoarelor și analgezicelor pot ameliora simptomele sistemice și disconfortul local.

Antibioticele nu sunt recomandate în tratamentul laringitei acute, datorită cauzei predominant virale a acesteia. Medicul orelist poate recomanda tratament corticosteroid oral. Serul fiziologic în aerosol ajută la limitarea simptomatologiei, putând fi repetat de mai multe ori pe zi.

Tratamentul pentru laringita acută la copii presupune și administrarea adrenalinei în aerosol. Aceasta este recomandată de obicei ca tratament în spital, din cauza reacției adverse – tahicardie tranzitorie (puls crescut). În anumite cazuri, aerosolii cu adrenalină pot fi recomandați și acasă, dacă riscul de sufocare este crescut (în formele severe de laringită). Adrenalina nu ameliorează tusea sau răgușeala, ci doar previne sufocarea.

Măsuri de prevenție pentru laringita acută

Pentru a preveni laringita acută, este recomandată evitarea fumatului și a alimentelor ce favorizează refluxul gastroesofagian, precum mâncăruri picante, alcool, cafeină, ciocolată. Evitarea infecțiilor respiratorii în sezonul rece este de asemenea importată. Este recomandată spălarea corectă a mâinilor și purtarea măștii în colectivitate, dacă sunt prezente persoane bolnave.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații asigurate de medici pediatri sau oreliști experimentați și, în funcție de indicația medicală stabilită, la toate analize și investigațiile necesare pentru stabilirea diagnosticului corect. Tratamentul pentru laringita acută este stabilit individualizat, pentru fiecare pacient în parte, în funcție de severitatea manifestărilor clinice.

În cazul unor urgențe medicale, provocate de complicații ale laringitei acute, pacienții primesc asistență medicală de specialitate în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din țară.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR