Cum se tratează laringita?
Laringita poate fi autolimitată, boala evoluând pe o durată de 7-14 zile, însă tratamentul antibiotic este necesar în cazul unei infecții bacteriene. În cazul laringitei virale, antibioticul nu prezintă beneficii decât dacă aceasta se suprainfectează.
Corticosteroizii sunt medicamente antiinflamatoare puternice, recomandate de medic, ce au acțiune importantă în sistemul respirator. Aceștia dilată zonele îngustate și sunt utili pentru pacienții care prezintă dificultate în respirație. Alte antiinflamatoare uzuale, nesteroidiene, pot fi utilizate pentru a diminua disconfortul și durerea locală.
Tratamentul antifungic este necesar în tratamentul laringitei fungice determinate de Candida.
Tratamentul la domiciliu al laringitei trebuie să includă repaus vocal, folosirea unui umidificator al aerului și hidratare. Gargara cu apa sărată sau pastilele de supt dulci, ce hidratează mucoasa, pot ameliora simptomele.
Laringofaringita, boala dată de refluxul gastroesofagian și laringoesofagian, se tratează cu ajutorul regimului alimentar strict și cu medicație antireflux recomandată de medicul gastroenterolog, care poate recomanda inhibitori de pompă de protoni sau antiacide.
Boala care durează peste trei săptămâni este denumită laringită cronică și necesită investigații și tratament specializat.