Diferența dintre keratoza seboreică și keratoza actinică
Consultația de dermatologie este esențială pentru un diagnostic corect, deoarece manifestările keratozei seboreice pot fi similare cu cele ale altor afecțiuni cutanate mai serioase, mai ales cu cele ale keratozei actinice.
Deși ambele apar în jurul vârstei de 40 de ani și au textura unei cruste, cele două tipuri de patologii sunt diferite. Keratoza actinică apare din cauza expunerii excesive la soare, sub forma unor leziuni aglomerate în zonele cutanate cele mai expuse (față, buze, urechi, antebrațe, scalp, gât, mâini). În schimb, keratoza seboreică pe scalp este rar întâlnită. Spre deosebire de leziunile keratozei seboreice, care nu sunt considerate precanceroase, cele ale keratozei actinice se asociază cu un risc de 5-10% de progresie spre cancer de piele.
În comparație cu leziunile keratozei seboreice, cele ale keratozei actinice sunt mai puțin pigmentate, având o culoare similară cu cea a pielii (bej), roz, roșie, maro, albă sau o combinație de culori, rar având nuanțe închise. Pot fi plate sau ușor denivelate și au, de asemenea, o textură aspră, solzoasă. Astfel, ele pot fi dificil de observat cu ochiul liber, însă sunt ușor de sesizat la atingere. În timp, aceste leziuni devin mai denivelate și capătă un aspect similar cu al negilor. În mod similar cu verucile seboreice, acestea pot provoca mâncărimi și pot sângera.
-
La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect.
Programează-te!