Ce este keratoza seboreică?

Keratoza seboreică este o afecțiune cutanată caracterizată de apariția unor leziuni benigne (necanceroase) pe piele, necontagioase. Denumite și veruci seboreice, acestea au aspectul unor excrescențe ușor denivelate, mai închise la culoare decât pielea și o textură solzoasă sau aspră. Leziunile apar progresiv, în special pe spate, gât, piept sau față. Pentru diagnostic rapid și corect, vino la SANADOR!

Cheratoza seboreică este o patologie frecventă la adultul de vârstă mijlocie, iar în general nu necesită tratament. Cu toate acestea, leziunile necesită evaluare de specialitate, pentru a primi un diagnostic corect, deoarece pot fi confundate cu alte tipuri de patologii dermatologice.

  • 021 9699 Vino la SANADOR!

Cauze și factori de risc pentru keratoza seboreică

Nu se cunosc cu certitudine cauzele keratozei seboreice. Totuși, afecțiunea tinde să se transmită ereditar. Aproximativ jumătate dintre cazuri apar în aceeași familie. Astfel, dacă un membru al familiei a fost diagnosticat cu această patologie, există un risc ridicat ca și alte persoane înrudite genetic să dezvolte keratoză seboreică.

Afecțiunea apare după vârsta de 40 de ani și este mai des întâlnită la persoanele cu pielea deschisă la culoare. În schimb, persoanele cu pielea închisă la culoare pot prezenta o afecțiune similară, numită dermatosis papulosa nigra, care este considerată un subtip de cheratoză seboreică.

Cum se manifestă keratoza seboreică?

În keratoza seboreică apar leziuni cutanate rotunde sau ovale, denivelate, unitare sau grupate, având dimensiuni variabile, de până la 2,5 cm diametru. Culoarea acestora variază de la cafeniu deschis până la maro sau negru.

Textura leziunilor este aspră, solzoasă și par acoperite cu ceară – ca și cum o bucată de ceară de albine a fost lipită pe piele. De asemenea, poate părea că prezintă fisuri pe suprafața lor. Aceste leziuni cresc lent, iar în timp se pot îngroșa sau pot crește în dimensiuni.

Alte manifestări asociate:

  • Mâncărimi;
  • Iritație, din cauza fricțiunii;
  • Sângerări.

Leziunile sunt nedureroase și pot apărea pe spate, umeri, piept, față, gât, cu excepția palmelor, tălpilor și buzelor.

Diferența dintre keratoza seboreică și keratoza actinică

Consultația de dermatologie este esențială pentru un diagnostic corect, deoarece manifestările keratozei seboreice pot fi similare cu cele ale altor afecțiuni cutanate mai serioase, mai ales cu cele ale keratozei actinice.

Deși ambele apar în jurul vârstei de 40 de ani și au textura unei cruste, cele două tipuri de patologii sunt diferite. Keratoza actinică apare din cauza expunerii excesive la soare, sub forma unor leziuni aglomerate în zonele cutanate cele mai expuse (față, buze, urechi, antebrațe, scalp, gât, mâini). În schimb, keratoza seboreică pe scalp este rar întâlnită. Spre deosebire de leziunile keratozei seboreice, care nu sunt considerate precanceroase, cele ale keratozei actinice se asociază cu un risc de 5-10% de progresie spre cancer de piele.

În comparație cu leziunile keratozei seboreice, cele ale keratozei actinice sunt mai puțin pigmentate, având o culoare similară cu cea a pielii (bej), roz, roșie, maro, albă sau o combinație de culori, rar având nuanțe închise. Pot fi plate sau ușor denivelate și au, de asemenea, o textură aspră, solzoasă. Astfel, ele pot fi dificil de observat cu ochiul liber, însă sunt ușor de sesizat la atingere. În timp, aceste leziuni devin mai denivelate și capătă un aspect similar cu al negilor. În mod similar cu verucile seboreice, acestea pot provoca mâncărimi și pot sângera.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Complicațiile provocate de keratoza seboreică

Keratoza seboreică este o afecțiune benignă, necanceroasă. Dar, dacă verucile seboreice sunt prezente într-un număr mare, ele pot face dificilă detectarea unor posibile leziuni maligne.

Principalele complicații sunt iritația, durerile și disconfortul, în funcție de localizarea lor – spre exemplu, în contextul fricțiunii, sub acțiunea articolelor de vestimentație. O leziune de keratoză seboreică ruptă sau zgâriată determină sângerări, ceea ce crește riscul de infecții.

De asemenea, pentru unele persoane, keratoza seboreică poate reprezenta o problemă estetică supărătoare. Odată îndepărtate, leziunile nu tind să recidiveze, însă pot apărea leziuni noi în viitor.

Tratamentul pentru keratoză seboreică

Diagnosticul este stabilit prin examenul clinic al leziunilor, dermatoscopie (examinarea cu ajutorul microscopului de mână) și biopsie, dacă medicul suspectează un tip de cancer de piele.

Keratoza seboreică nu se vindecă de la sine, însă nu necesită tratament. Îndepărtarea verucilor seboreice este o opțiune, dacă acestea produc iritație, sângerări sau dacă afectează aspectul estetic.

În situația în care specialistul stabilește diagnosticul de keratoză seboreică, poate recomanda diferite metode de îndepărtare a leziunilor:

  • Crioterapie – medicul îngheață excrescențele anormale folosind nitrogen lichid, iar acestea cad în câteva zile sau săptămâni. Acest tratament este recomandat atunci când diagnosticul este cert și nu este necesară biopsia. Totuși, metoda poate fi ineficientă în cazul leziunilor groase sau puternic denivelate. În zona tratată, pielea își poate pierde pigmentul în mod permanent, astfel încât rămâne mai deschisă la culoare;
  • Electrocauterizare – specialistul utilizează curentul electric pentru a distruge verucile seboreice prin ardere. Poate fi necesară îndepărtarea mecanică a resturilor, prin chiuretaj;
  • Chiuretaj – verucile seboreice sunt îndepărtate mecanic, sub anestezie locală, prin răzuirea suprafeței acestora cu ajutorul unei lame de bisturiu. Tehnica poate fi combinată cu metoda crioterapiei, în cazul leziunilor fine;
  • Terapia laser – este o alternativă la chirurgie, care distruge țesutul prin ardere, sterilizând și cicatrizând în același timp rana;
  • Tratament topic cu peroxid de hidrogen – medicul poate aplica o soluție cu peroxid de hidrogen pe leziuni, în mai multe ședințe.

Uneori, specialistul poate considera utilă aplicarea unor unguente care reduc severitatea leziunilor. În orice caz, acestea nu vindecă afecțiunea și pot avea o eficacitate scăzută.

Diagnostic și tratament la SANADOR

Pacienții cu afecțiuni cutanate sunt diagnosticați la Spitalul Clinic SANADOR de către medici experimentați, care folosesc tehnologii de ultimă generație pentru scanarea leziunilor pielii. De exemplu, dermatoscopia computerizată FotoFinder facilitează diagnosticul precis al circa 50 de leziuni cutanate superficiale sau profunde, stabilirea indicației de biopsie și monitorizarea în evoluție a bolilor de piele. Keratoza seboreică este o afecțiune cutanată inofensivă, dar care poate fi tratată dacă se asociază cu disconfort sau probleme estetice. La SANADOR, specialiștii diagnostichează rapid și corect leziunile pielii și oferă cele mai bune soluții pentru fiecare caz.

Pacienții beneficiază de tratamente moderne, cum ar fi electrocauterizare, care se asociază cu o recuperare rapidă. Pe lângă patologiile dermatologice, echipa medicală efectuează și diferite proceduri de cosmetică, care au ca scop îmbunătățirea aspectului estetic al pielii. În cazul depistării unor leziuni precanceroase sau canceroase, pacienții au acces la tratament integrat, modern în Centrul Oncologic SANADOR.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR