Ce este ischemia mezenterică?

Ischemia mezenterică sau ischemia entero-mezenterică este o afecțiune severă, provocată de reducerea fluxului sanguin spre intestinul subțire. La SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale complete pentru diagnosticul rapid și tratamentul sigur și eficace al acestei afecțiuni.

Fluxul sanguin redus determină un deficit de oxigen în organe, afectând funcționarea lor. În cazurile severe, oxigenarea insuficientă poate duce la deteriorarea țesuturilor sau chiar la insuficiența organelor.

Ischemia mezenterică afectează în primul rând persoanele în vârstă, în special pe cele cu probleme cardiovasculare sau cu tulburări de coagulare a sângelui. Având în vedere consecințele potențial fatale, diagnosticarea și tratamentul precoce pentru ischemia mezenterică sunt cruciale.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de ischemie mezenterică

Ischemia mezenterică este de două tipuri, în funcție de debutul acesteia: ischemie mezenterică cronică și ischemie mezenterică acută.

Ischemia entero-mezenterică cronică apare treptat, în urma acumulării de plăci aterosclerotice în arterele mezenterice (ateroscleroză). Aceste plăci de aterom îngreunează fluxul sanguin și pot fi tratate prin intervenții chirurgicale sau prin proceduri endovasculare, cum este angioplastia periferică. În lipsa tratamentului, ischemia mezenterică cronică poate evolua spre un stadiu acut și poate duce la complicații, provocând pierderea semnificativă în greutate și malnutriție.

Ischemia acută mezenterică se manifestă brusc și sever, adesea determinată de un cheag de sânge care obstrucționează fluxul sanguin către intestinul subțire. Astfel de cheaguri de sânge își au adesea originea în inimă, în special la persoanele cu aritmii sau cu alte afecțiuni cardiovasculare. Această formă de ischemie necesită tratament chirurgical de urgență, pentru a preveni un infarct de mezenter.

Cauze și factori de risc

Ischemia entero-mezenterică apare în urma reducerii fluxului sanguin către intestinul subțire. Mai mulți factori de risc contribuie la această afecțiune:

Ischemia acută mezenterică este adesea rezultatul blocării arterelor mezenterice cu cheaguri de sânge. Aceste cheaguri pot apărea direct în aceste artere, pot ajunge acolo după ce se formează în altă parte a corpului sau pot să se dezvolte în venele mezenterice adiacente, din cauza tulburărilor de coagulare. În plus, ischemia mezenterică non-ocluzivă poate apărea fără blocaje fizice, fiind declanșată de factori precum administrarea unor medicamente sau diferite proceduri medicale. Alți factori de risc sunt septicemia, deshidratarea și tensiunea arterială scăzută.

Ischemia mezenterică cronică apare de obicei în urma unor boli circulatorii care cauzează îngustarea arterelor sau formarea de cheaguri în vasele de sânge mezenterice.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum se manifestă ischemia mezenterică?

Ischemia mezenterică se manifestă adesea prin durere abdominală severă, un simptom predominant atât în formele acute, cât și în cele cronice. În plus, pot să apară și alte manifestări clinice, precum diaree, constipație, sângerare rectală și pierdere în greutate.

Ischemia acută mezenterică prezintă durere abdominală bruscă și intensă, însoțită uneori de incontinență fecală, febră, greață și vărsături.

Ischemia entero-mezenterică cronică se prezintă ca durere abdominală severă care apare la 15-60 de minute după masă, însoțită de greață, vărsături, diaree sau flatulență.

Stadiul incipient al ischemiei mezenterice se caracterizează de obicei prin durere severă, dar cu constatări fizice minime la nivelul abdomenului. Ulterior, pe măsură ce leziunile tisulare se agravează, apar semnele și simptomele de peritonită, cum ar fi sensibilitatea abdominală crescută, rigiditate abdominală, absența sunetelor intestinale. De asemenea, pot să apară hemoragii oculte în scaun, pe măsură ce ischemia progresează.

Apariția bruscă a durerii sugerează o potențială embolie arterială, în timp ce apariția treptată a acesteia indică o tromboză venoasă. Antecedentele de disconfort abdominal postprandial ar putea duce cu gândul la o tromboză arterială.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Stabilirea diagnosticului de ischemie mezenterică

Diagnosticul de ischemie mezenterică implică o abordare cuprinzătoare, care începe cu o anamneză amănunțită, examen fizic cu accent pe identificarea unor simptome specifice, cum ar fi durerea abdominală severă.

Examinarea fizică implică și observarea semnelor vizibile, cum ar fi balonarea și pierderea în greutate, palparea abdomenului, pentru a detecta sensibilitate sau rigiditate, și utilizarea unui stetoscop, pentru a asculta sunetele intestinale sau sunetele vasculare neobișnuite.

Investigațiile avansate sunt cruciale în confirmarea diagnosticului de ischemie entero-mezenterică:

  • Arteriografia mezenterică: Implică introducerea unui cateter în artera inghinală, pentru a vizualiza arterele mezenterice prin injectarea unei substanțe care apare la vizualizarea radiologică. Acest lucru ajută la localizarea blocajelor și permite și inițierea tratamentului prin intermediul cateterului.
  • Angio-CT și angio-RM: Ambele teste utilizează tehnici imagistice avansate pentru a crea imagini 3D detaliate, ajutând la diagnosticarea îngustării arteriale.
  • Ecografia Doppler: Utilizează ultrasunete pentru a evalua fluxul sanguin în interiorul vaselor, oferind informații despre o posibilă îngustare a arterelor, prin detectarea modificărilor vitezei fluxului sanguin. Aceste informații ajută la identificarea potențialelor blocaje sau stenoze arteriale.

Testele de laborator sunt utile în diagnosticarea ischemiei mezenterice prin evaluarea nivelului de oxigen din sânge, a capacității de coagulare, a semnelor de infecție și a markerilor care indică leziuni celulare sau moartea țesuturilor.

Diagnosticul precoce este esențial, în special la pacienții cu vârsta peste 50 de ani, cu afecțiuni predispozante și cu dureri abdominale cu debut brusc. Este esențial să fie luată în considerare ischemia mezenterică atunci când simptomatologia indică spre această afecțiune, deoarece un diagnostic întârziat crește semnificativ riscul de deces.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Complicațiile ischemiei mezenterice

Ischemia mezenterică, dacă nu este tratată, poate duce la complicații severe, variind între cazurile acute și cele cronice.

Ischemia mezenterică acută poate determina leziuni ireversibile în intestine, din cauza fluxului sanguin insuficient, ceea ce poate duce la moartea anumitor porțiuni de intestin (infarct mezenteric). Infarctul de mezenter necesită asistență medicală urgentă, pentru că poate duce la necroza țesuturilor, la septicemie și chiar deces. Măsurile imediate includ adesea o intervenție chirurgicală de urgență și sunt esențiale pentru a restabili fluxul sanguin și a salva țesutul intestinal afectat.

Ischemia mezenterică cronică poate determina pacienții să dezvolte o teamă de a mânca, din cauza durerii resimțite după mese, ceea ce duce la opierdere în greutateinvoluntară. În timp, ischemia mezenterică cronică poate evolua pre acutizare, manifestându-se cu exacerbarea simptomelor.

Aceste complicații subliniază necesitatea diagnosticării precoce și a tratamentului pentru ischemie entero-mezenterică.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Tratamentul pentru ischemia mezenterică

Tratamentul este stabilit în funcție de gravitatea și tipul de ischemie mezenterică.

Ischemia acută mezenterică adesea necesită tratament de urgență, de obicei prin proceduri de cardiologie intervențională, precum angioplastia, unde un balon este folosit pentru a redeschide artera blocată, sau prin intervenții chirurgicale cum ar fi endarterectomia sau bypassul arterial. Prioritatea este restabilirea fluxului sanguin, urmată de evaluare pentru îndepărtarea țesutului afectat.

Pentru ischemia mezenterică non-ocluzivă, accentul se pune pe abordarea cauzelor care stau la baza acesteia, cum ar fi constricția vaselor legată de medicamente sau de afecțiuni asociate. Proceduri precum angioplastia cu balonpot ajuta la lărgirea vaselor îngustate.

La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul intervențional este realizat în deplină siguranță, cu echipamente medicale de ultimă generație.

Ischemia mezenterică cronică poate necesita intervenții chirurgicale sau proceduri minim invazive, cum ar fi angioplastia cu sau fără plasare de stent, pentru a gestiona îngustarea arterelor. De asemenea, pot fi administrate medicamente, pentru a dizolva cheagurile și a susține fluxul sanguin.

În cazurile acute, pot fi administrate analgezice narcotice și pot fi necesare proceduri de urgență, inclusiv îndepărtarea cheagurilor sau repararea leziunilor intestinale. În cazurile cronice, tratamentele minim invazive sunt adesea principala opțiune de tratament.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de toate serviciile medicale necesare pentru diagnosticul rapid și corect și tratamentul eficace al ischemiei mezenterice și al altor tipuri de ischemie intestinală. Pentru diagnostic avansat, pacienții au acces la arteriografie mezenterică, intervenție care poate fi urmată de angioplastie, în același timp operator. De asemenea, în funcție de indicația medicală stabilită, tratamentul poate fi și chirurgical, prin bypass sau endarterectomie.

Indiferent de tipul de tratament stabilit, intervenția este efectuată în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, care dispune de echipamente medicale de ultimă generație. Postoperator, pacienții primesc îngrijirile de specialitate necesare pe Secția de Terapie Intensivă, acreditată ca secție ATI de categoria I – nivel de competență extinsă.

Pentru cazurile care constituie urgență medicală, Spitalul Clinic SANADOR dispune de Compartiment de Primiri Urgențe, singurul din sistemul medical privat din București.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR