Ce este ischemia de membre

Ischemia de membre apare atunci când fluxul de sânge la nivelul extremităților este diminuat, iar țesuturile nu mai primesc oxigen și nutrienți. Afecțiunea poate fi acută sau critică și se asociază cu rată crescută de morbiditate și mortalitate. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de diagnostic rapid și de tratament performant, pentru obținerea celor mai bune rezultate.

Ischemia membrelor nu numai că afectează semnificativ calitatea vieții, însă crește riscul de amputație și deces prematur. Cu cât tratamentul este efectuat mai curând, cu atât șansele de recuperare sunt mai mari.

Watch on YouTube

Afecțiunea apare din cauza unei obstrucții în lumenul arterial, care poate fi reprezentată de un tromb (cheag de sânge) sau de o placă de aterom (depunere de grăsimi și alte substanțe pe pereții arterei).

Ischemia la picior este mai frecventă comparativ cu ischemia la mână, care este foarte rar întâlnită.

Tipuri de ischemie a membrelor

Ischemia extremităților poate fi de două tipuri, în funcție de patogeneză și evoluție:

  • Ischemie acută de membre: Apare spontan, în urma unei ocluzii acute la nivelul unei artere, care întrerupe brusc perfuzia de sânge. Se asociază cu manifestări acute și are o progresie rapidă, care poate duce la pierderea membrului;
  • Ischemie cronică de membre (ischemie critică de membre): Se instalează progresiv, fiind stadiul avansat al bolii arteriale periferice, definit de ateroscleroza membrelor. Este mai frecvent întâlnită în practica clinică, în comparație cu forma acută.

Cauze și factori de risc pentru ischemia membrelor

Ischemia de membru inferior și superior poate avea cauze diferite, în funcție de forma clinică (acută sau cronică).

În general, ischemia acută la picior sau brațe este cauzată de un tromb (cheag de sânge) sau de o placă de aterom severă, care blochează fluxul sangvin. Acesta poate apărea în contextul plăcilor ateromatoase instabile rupte, stării de hipercoagulare, traumatismelor, anevrismelor, fibrilației atriale, vasculitei.

În schimb, forma cronică este cauzată de boala arterială periferică, un tip de ateroscleroză. Aceasta este caracterizată de depuneri de grăsimi la nivelul pereților arterelor, care îngreunează circulația sangvină.

Factorii de risc pentru ischemia extremităților includ:

Semne și simptome de ischemie a extremităților

Ischemia acută de membru inferior poate fi recunoscută pe baza următoarelor manifestări, apărute spontan (în decurs de câteva minute, ore sau zile):

  • Claudicație intermitentă – durere la mers;
  • Durere severă a piciorului în repaus;
  • Slăbiciune musculară;
  • Pierderea senzațiilor cutanate – amorțeli sau chiar paralizia membrului;
  • Paloarea pielii;
  • Puls redus la nivel periferic;
  • Cianoza degetelor (învinețirea);
  • Gangrenă (moartea celulară, manifestată prin înnegrirea țesutului).

Ischemia critică de membre, în schimb, produce manifestări care apar treptat:

  • Piele rece la atingere;
  • Lipsa pilozității, piele lucioasă și uscată;
  • Amorțeala membrului;
  • Ulcerații care nu se vindecă;
  • Lipsa pulsului sau puls slab la nivelul membrului;
  • Unghii groase la nivelul picioarelor;
  • Durere severă a membrului în repaus;
  • Paloarea pielii membrului afectat în repaus și înroșirea acesteia în ortostatism (rubor dependent);
  • Gangrenă.

Complicațiile în ischemia membrelor

Principalele complicații ale ischemiei membrelor, atât ale celei acute, cât și ale formei cronice, sunt pierderea membrului, scăderea speranței de viață și decesul.

În cazul ischemiei acute de membre, aceasta avansează rapid în aproximativ 2 săptămâni, iar mortalitatea și riscul de amputație în 30 de zile de la debut au o rată de 10-15%. În ceea ce privește forma cronică, în primul an de la instalarea afecțiunii, 1 din 3 pacienți necesită amputație și 1 din 4 decedează ca urmare a evenimentelor cardiovasculare majore (infarct miocardic acut și accident vascular cerebral).

Amputația este debilitantă, afectând semnificativ calitatea vieții pacientului, capacitatea de a realiza activități obișnuite și sănătatea psihoemoțională.

O altă complicație posibilă a ischemiei membrelor este exacerbarea afecțiunilor preexistente, cum ar fi decompensarea insuficienței cardiace și a bolilor pulmonare sau deteriorarea funcției renale.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diagnosticul de ischemie a membrelor

Medicul realizează un examen clinic și evaluează istoricul medical al pacientului. În cadrul consultației, specialistul evaluează manifestările clinice, verifică sensibilitatea cutanată și măsoară indicele gleznă-braț, care presupune compararea tensiunii arteriale la nivelul membrelor superioare și inferioare.

Apoi, recomandă investigații adiționale pentru localizarea embolului, cum ar fi:

  • Ecografie Doppler – constă în măsurarea fluxului de sânge în artere, prin deplasarea unui transductor cu ultrasunete pe piele;
  • Angiografie periferică – reprezintă o metodă diagnostică de cardiologie intervențională, care se efectuează prin inserarea unui tub subțire și flexibil în artere, numit cateter. Cu ajutorul unei substanțe de contrast, sunt evidențiate blocajele pe ecranul angiografului (aparat cu raze X);
  • Angio-CT și angio-RMN – presupune vizualizarea în detaliu a structurii arterelor, cu ajutorul razelor X sau a câmpului magnetic și unei substanțe de contrast.

Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tratamentul pentru ischemia de membre

Tratamentul pentru ischemia membrelor presupune diferite metode de revascularizare, menite să restabilească fluxul sanguin normal. Acestea diferă în funcție de forma clinică și severitate. În caz de ischemie acută a membrelor, se impune revascularizarea de urgență, pentru a preveni necroza și nevoia de amputație.

Metodele de revascularizare includ:

  • Tromboliza medicamentoasă: Presupune administrarea de medicamente care înlătură cheagul de sânge;
  • Trombectomie prin aspirare: Medicul extrage cheagul de sânge cu ajutorul unui cateter, pe cale endovasculară, cu sau fără administrare de medicamente trombolitice;
  • Angioplastie periferică cu balon și stent: Se efectuează prin cateterism și presupune lărgirea vasului de sânge cu ajutorul unui balon mic expandat în interiorul lumenului și prin montarea unui stent (dispozitiv metalic cilindric, ce menține artera deschisă);
  • Aterectomie: Se efectuează în mod similar cu angioplastia, însă în loc de a monta un stent sau a umfla un balon, medicul folosește un cateter prevăzut la capăt cu un dispozitiv rotativ abraziv, care dezintegrează placa de aterom;
  • Intervenție chirurgicală de bypass arterial: Specialistul grefează o arteră sănătoasă prelevată din altă zonă a corpului pe artera afectată, creând astfel o rută care ocolește zona stenozată.

De asemenea, medicul prescrie medicamente anticoagulante, antihipertensive și hipolipemiante, după caz. În cazuri severe, când gangrena s-a instalat, leziunile sunt ireversibile și singura opțiune rămâne amputarea membrului.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum poate fi prevenită ischemia picioarelor și a mâinilor

Pentru a reduce riscul de ischemie a extremităților, este importantă adoptarea unor măsuri de prevenție pentru bolile cardiovasculare precum ateroscleroza și tromboembolismul. Aceste măsuri includ:

  • O alimentație cardioprotectivă, în stil mediteranean – bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase (pește, nuci și semințe, avocado, ulei extravirgin de măsline). Evită alimentele procesate, excesul de grăsimi animale și de zahăr;
  • Mișcare zilnic, în limita toleranței, în funcție de recomandarea cardiologului;
  • O greutate normală și măsuri pentru tratamentul obezității – optimizarea obiceiurilor alimentare și creșterea nivelului de activitate fizică;
  • Controlul afecțiunilor diagnosticate, cum ar fi diabetul zaharat, hipercolesterolemia, hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare, prin respectarea medicației prescrise și a recomandărilor specialistului;
  • Gestionarea stresul cotidian;
  • Renunțarea la fumat;
  • Monitorizarea stării de sănătate prin consultații și investigații de rutină.

Chiar dacă deja s-au instalat afecțiunile cardiovasculare incriminate pentru ischemie, măsurile de prevenție pot ajuta la profilaxia complicațiilor.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de cardiologie, la analize de laborator și la investigații avansate pentru diagnosticul bolilor cardiovasculare. Examinările pot include, în funcție de recomandarea medicului, ecografie Doppler, arteriografie periferică sau angio-RM cu echipamente RMN 3 Tesla de ultimă generație.

La Spitalul Clinic SANADOR, procedurile de cardiologie intervențională sunt realizate de medici foarte experimentați, cu echipamente performante.

După stabilirea diagnosticului de ischemie de membre, medicul stabilește tratamentul adecvat. Procedurile de cardiologie intervențională sunt efectuate în Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR, dotat cu două angiografe performante Philips Azurion 7.

Atunci când este indicată o intervenție de chirurgie vasculară, operația se realizează într-un bloc operator bine dotat, cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I. În cazul ischemiei acute de membre, pacienții se pot adresa pentru îngrijiri medicale de urgență în Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din București.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR