Ce este ionograma serică

Ionograma serică este o analiză de sânge care măsoară nivelul electroliților din sânge – sodiu, potasiu, clor, magneziu, bicarbonat, fosfor. Electroliții sunt minerale care joacă roluri esențiale în organism. La SANADOR, pacienții au acces la analize de laborator pentru identificarea și monitorizarea eventualelor dezechilibre electrolitice.

Electroliții mențin echilibrul acido-bazic și lichidian, susțin funcția neuromusculară și cardiacă. Astfel, dezechilibrele electrolitice severe pot cauza complicații serioase, uneori amenințătoare de viață, importanța ionogramei serice fiind crucială în anumite cazuri.

Nivelul electroliților din organism poate crește sau poate scădea. Acest lucru se întâmplă, de regulă, atunci când procentul de apă din corp este modificat, cum ar fi în stări de deshidratare sau de hiperhidratare, dar și în contextul unor afecțiuni.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Când este indicată măsurarea electroliților din sânge

Analiza mineralelor din sânge este indicată atunci când există factori de risc pentru dezechilibre hidroelectrolitice sau manifestări care indică o astfel de tulburare. Astfel, investigația pentru ionograma serică poate fi recomandată dacă prezinți:

De asemenea, ionograma serică completă poate fi recomandată persoanelor aflate sub tratament cu diuretice sau cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA).

De multe ori, ionograma serică este efectuată pe parcursul spitalizării pentru a monitoriza evoluția și răspunsul la tratamente, dar și pentru a realiza ajustări corespunzătoare ale terapiei.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Pregătirea pentru analiza de ionogramă serică

Analiza de ionogramă serică nu necesită o pregătire specială. Este important, însă, să nu mâncăm în dimineața în care efectuăm analiza.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Cum se realizează o ionogramă serică

Proba pentru ionograma serică este recoltată din sângele venos, prin puncție venoasă periferică la nivelul brațului. Recoltarea este realizată în incinta laboratorului de analize medicale sau în spital, în cazul pacienților spitalizați.

Interpretarea rezultatelor unei ionograme serice

Interpretarea rezultatelor ionogramei serice se realizează în context clinic de către specialist, în funcție de vârstă, bolile prezente, medicație, simptomatologie și semne clinice.

Valorile anormale nu indică întotdeauna o afecțiune, ci pot reflecta un status de hiperhidratare sau deshidratare. De asemenea, acestea pot apărea în contextul unor tratamente medicamentoase.

Pe baza rezultatelor, medicul va concepe un plan potrivit de tratament, care poate implica administrarea de electroliți. Uneori, cum ar fi la copiii cu diaree severă și vărsături persistente, este necesară administrarea intravenoasă de fluide pentru restabilirea rapidă a echilibrului hidroelectrolitic și prevenirea complicațiilor.

Valori normale pentru ionograma serică

Valorile normale pentru ionograma serică la adulți sunt:

  • Bicarbonat – între 22 și 30 mmol/L;
  • Sodiu – între 136 și 144 mmol/L;
  • Calciu – între 8,5 și 10,2 mg/dL;
  • Potasiu – între 3,7 și 5,1 mmol/L;
  • Clor – între 97 și 105 mmol/L;
  • Magneziu – între 1,7 și 2,2 mg/dL;
  • Fosfor – între 2,5 și 4,8 mg/dL.

Totuși, aceste valori pot varia ușor de la un laborator la altul. De asemenea, ele sunt diferite în funcție de vârstă.

Atunci când rezultatele nu sunt încadrate în aceste intervale normale de referință, ele reflectă un dezechilibru hidroelectrolitic, care poate avea cauze multiple.

Valori anormale în ionograma serică

Valori scăzute pot reflecta hipocalcemia, hipocloremia, hipomagnezemia, hipofosfatemia, hipokaliemia (nivel redus de potasiu), hiponatremia (nivel scăzut de sodiu).

Valori crescute pot indica hipercalcemie, hipercloremie, hipermagnezemie, hiperfosfatemie, hiperkaliemie (nivel ridicat de potasiu) sau hipernatremie (exces de sodiu).

Manifestările acestora variază semnificativ.

Un nivel redus de sodiu în sânge se poate manifesta prin simptome neurologice, cum ar fi durere de cap, confuzie, delir. Un nivel prea crescut poate produce respirație rapidă (tahipnee), tulburări de somn, agitație.

Nivelurile anormale de potasiu pot avea ca rezultat tulburări severe de ritm cardiac. Hipokaliemia poate produce slăbiciune musculară, spasme musculare, oboseală, paralizie hipokaliemică. Un nivel prea ridicat poate avea ca rezultat rabdomioliza și crampele musculare.

Hipomagnezemia poate provoca aritmii ventriculare. În mod similar, hipercalcemia este asociată cu tulburări de ritm cardiac, dar și cu dureri osoase, greață, vărsături și dureri musculare.

Valorile prea scăzute ale bicarbonatului indică acidoza metabolică, iar cel prea ridicat, alcaloza metabolică.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Posibile cauze ale modificărilor în ionograma serică

Modificările ionogramei serice poate apărea în următoarele situații:

  • Stare de deshidratare, cum ar fi cele cauzate de vărsături severe, diaree persistentă, hemoragii;
  • Hiperhidratarea – cum ar fi retenția de apă cauzată de insuficiența cardiacă congestivă;
  • Aport alimentar insuficient sau malnutriție;
  • Insuficiență renală;
  • Boli hepatice;
  • Boli cardiovasculare;
  • Diabet zaharat;
  • Malabsorbție – incapacitatea de a absorbi anumiți nutrienți în tractul digestiv;
  • Anumite infecții severe de tract respirator (cum ar fi tuberculoza);
  • Acidoză – definită de creșterea acidității sângelui și poate fi asociată cu greață, vărsături și oboseală;
  • Alcaloză – caracterizată de creșterea alcalinității sângelui. Poate cauza iritabilitate, spasme musculare și furnicături ale membrelor;
  • Tratamente cu antibiotice, antacide, chimioterapie, diuretice, corticosteroizi.

Prin urmare, ionograma serică completă este un instrument crucial pentru monitorizarea și gestionarea dezechilibrelor hidroelectrolitice, dar și a unor afecțiuni. Dacă bănuiești că prezinți indicație pentru efectuarea ionogramei serice, întreabă medicul dacă această analiză este potrivită pentru tine.

Măsurarea electroliților din sânge la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale de înaltă calitate, inclusiv de analize de laborator, precum ionograma serică, pentru evaluarea nivelurilor de electroliți din sânge. Laboratoarele SANADOR sunt dotate cu echipamente moderne, care asigură rezultate precise și promptitudine în diagnosticare. Probele de sânge necesare pot fi recoltate în orice clinică sau punct de lucru SANADOR.

SANADOR oferă acces la o gamă largă de analize și investigații și la tratamente moderne, adaptate nevoilor fiecărui pacient. Echipa medicală asigură servicii medicale complete, pentru o îngrijire optimă și personalizată.

În cazul unor urgențe medicale provocate de dezechilibre electrolitice, pacienții beneficiază de îngrijire medicală promptă în Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR. În această situație, analizele de laborator sunt efectuate la patul bolnavului, prin protocol point-of-care, pentru rezultate imediate.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR