Ce este intubația oro-traheală?

Intubația oro-traheală (IOT) este o procedură medicală utilizată atunci când este necesară eliberarea căilor aeriene ale pacientului. Metoda este frecvent utilizată în anestezia generală, la pacienții critici cu insuficiență multiplă de organe sau în urgențe precum stop cardiac sau stop respirator. La Spitalul Clinic SANADOR, toate procedurile medicale se desfășoară în deplină siguranță!

Intubația implică introducerea unui tub special prin gura pacientului, prin faringe și trahee, pentru a permite trecerea normală a aerului. Intervenția se mai numește și intubație traheală sau endotraheală și este frecvent utilizată în compartimentele de primiri urgențe și secțiile de terapie intensivă, în special pentru persoanele ce necesită suport respirator și ventilație mecanică.

Există mai multe metode de intubare (de exemplu intubația nazotraheală), însă intubația orotraheală este mai frecvent folosită, datorită ușurinței procedeului, vitezei mai mari de intervenție și al disconfortului mai redus pentru pacient, esențiale în special în situații de urgență.

Când este necesară intubația oro-traheală?

Intubația este necesară într-o varietate de situații critice, precum:

  • În timpul anesteziei generale – Pentru a asigura gestionarea corectă a căilor respiratorii în timpul procedurilor chirurgicale și a altor intervenții medicale.
  • În îngrijirea pacienților critici – Pacienții cu multiple afecțiuni sau cei politraumatizați pot avea dificultăți în respirație sau chiar insuficiență respiratorie severă. Intubarea orotraheală este folosită pentru a asigura o ventilație eficientă și pentru a menține oxigenarea adecvată a sângelui.
  • În urgențe precum stopul cardiac sau respirator – Permeabilitatea căilor aeriene este crucială pentru resuscitarea pacientului. Este adesea una dintre primele măsuri luate în timpul manevrelor de salvare și poate face diferența între viață și moarte.
  • Pentru a preveni aspirația  –  Pacienții cu risc crescut de aspirație a conținutului gastric sau a altor substanțe în căile respiratorii pot necesita intubare pentru a preveni aspirația și complicațiile asociate acesteia.
  • În cazurile de obstrucție preexistentă sau anticipată a căilor respiratorii – Intubația poate fi necesară fie când există o obstrucție cunoscută a căilor respiratorii (formațiuni tumorale sau corpi străini), ori când există un risc ridicat de obstrucție, cum ar fi în cazurile de edem laringian sever sau fracturi ale osului hioid.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Pregătirea pacientului pentru intubație orotraheală

Pregătirea unui pacient pentru intubare implică o serie de etape pentru asigurarea unei proceduri eficiente și sigure. În primul rând, este importantă verificarea stării și accesibilității tuturor echipamentelor necesare manevrei.

Apoi, medicul efectuează verificări, precum umflarea manșonului tubului endotraheal și ajustarea înălțimii patului, pentru a asigura o poziționare optimă a pacientului. Acest lucru îmbunătățește vizibilitatea corzilor vocale și contribuie la preoxigenarea pacientului.

Înainte de procedură, dacă este cazul, sunt îndepărtate protezele dentare și sunt pregătite medicamentele necesare pentru a facilita intubația.

De asemenea, este important de obținut consimțământul informat de la pacient sau de la reprezentantul legal al acestuia, înainte de a demara procedura.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cum se realizează intubarea oro-traheală?

Procedura de intubație se desfășoară în mai multe etape. Înainte de începerea procedurii, medicul este poziționat astfel încât are o vedere adecvată asupra pacientului. Folosind un laringoscop ținut în mâna stângă, medicul deschide gura pacientului cu mâna dreaptă și introduce lama laringoscopului în partea dreaptă a limbii acestuia. Lama trece apoi la centrul gurii, împingând limba spre stânga, până când medicul vizualizează epiglota.

Plasarea ideală a lamei laringoscopului depinde de tipul de lamă utilizat. În cazul unei lame curbate, vârful este plasat între baza limbii și epiglotă, în timp ce pentru o lamă dreaptă, vârful este plasat posterior epiglotei. Cu vârful lamei corect poziționat, medicul ridică laringoscopul în sus și înainte, la un unghi de 45 de grade, pentru a expune corzile vocale. Apoi, cu mâna dreaptă, medicul introduce tubul endotraheal în partea dreaptă a gurii pacientului, având grijă să nu împiedice vizualizarea corzilor vocale.

Tubul este introdus prin corzile vocale până când balonul dispare în trahee. După îndepărtarea laringoscopului, tubul este avansat până când balonul este plasat la 3-4 cm dincolo de corzile vocale și este umflat cu aer, la o presiune minimă, pentru a preveni scurgerile.

În timpul procedurii, o asistentă medicală menține presiunea cricoidiană, până când este confirmată plasarea corectă a tubului în trahee. La final, medicul atașează la capătul tubului un balon de ventilație manuală, pe care îl umflă asistenta de câteva ori. În acest timp, medicul auscultă plămânii, pentru a verifica prezența zgomotelor respiratorii în ambele câmpuri pulmonare.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Detubarea pacientului

Detubarea este procesul de îndepărtare a tubului endotraheal. Toți pacienții aflați sub ventilație mecanică din orice motiv necesită sevrare cât mai curând posibil, pentru a relua funcția respiratorie spontană acolo unde este posibil și a preveni apariția complicațiilor, cel mai de temut fiind infecțiile asociate ventilației mecanice. Acestea din urmă reprezintă cauze principale de mortalitate asociate ventilației mecanice.

Medicul trebuie să ia în considerare cauza insuficienței respiratorii a pacientului, prognosticul, evoluția așteptată a bolii și absența unor motive pentru a ține pacientul pe ventilație mecanică pentru o perioadă mai lungă de timp.

Recomandarea de principiu spune că planificarea detubării începe încă din prima zi de intubație. Înainte de procedura de detubare efectivă, medicii efectuează o serie de teste (perioade scurte de absență a suportului ventilator), pentru a testa respirația spontană a pacientului.

Orice pacient care trece cu succes testul de respirație spontană este detubat, cu excepția cazului în care planul terapeutic impune continuarea suportului respirator pe termen mai lung.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Recuperarea după intubația oro-traheală

În primele ore după detubare, monitorizarea atentă a pacientului este esențială, deoarece acest interval de timp poate fi deosebit de periculos.

Prioritizarea oxigenării adecvate este principiul de bază, utilizându-se diverse metode intermediare de suport a funcției respiratorii, precum canulele nazale sau măștile de oxigen. De asemenea, utilizarea concentratoarelor de oxigen cu debit mare are rezultate promițătoare în cazuri specifice de insuficiență respiratorie hipoxemică, reducând necesitatea reintubației.

Pentru pacienții cu risc crescut de hipoxemie, o metodă utilizată este oxigenoterapia cu presiune pozitivă continuă (CPAP) sau cea cu presiune pozitivă bifazică (BiPAP). Acestea pot ajuta la prevenirea necesității reintubării pentru insuficiență respiratorie.

Managementul eficient al secrețiilor acumulate în căile aeriene, inclusiv încurajarea tușitului și a respirației profunde, este vital, împreună cu menținerea hidratării căilor respiratorii. Bronhodilatatoarele pot fi utilizate la nevoie. Este încurajată ridicarea și mobilizarea cât mai precoce a pacientului după detubare, dacă este posibil. Introducerea atentă a alimentației orale este recomandată, cu alimentație enterală prin sondă nazogastrică continuată la pacienții cu risc, până la posibilitatea alimentării orale sigure.

Detubarea neplanificată prezintă riscuri semnificative, inclusiv creșterea mortalității și prelungirea spitalizării în secția de terapie intensivă.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Când este contraindicată intubarea și ce alte opțiuni există?

În situații de urgență, intubarea orotraheală este esențială, dar există și câteva contraindicații relative. Un exemplu de contraindicație a intubării orotraheale ar fi un pacient cu trahee parțial lacerată. În acest caz ar fi necesară gestionarea chirurgicală a căilor respiratorii. O leziune instabilă a coloanei cervicale nu este o contraindicație, dar trebuie obținută o stabilizare strictă a coloanei pe parcursul procedurii de intubare.

Riscurile și beneficiile intubației endotraheale trebuie evaluate cu atenție, deoarece în unele cazuri pot fi indicate alte modalități de ventilație și oxigenare. Nu există contraindicații absolute, însă decizia de intubare trebuie să țină cont de statusul clinic al fiecărui pacient.

Atunci când intubația orotraheală este dificilă sau contraindicată, pot fi utilizate metode alternative de acces și suport al căilor respiratorii. Acestea includ:

  • Modalități de ventilație non-invazivă (ventilația cu presiune pozitivă continuă în căile respiratorii (CPAP) sau presiune pozitivă bifazică (BPAP);
  • Utilizarea măștilor de oxigen, a canulelor nazale sau de măști tip Venturi, în funcție de necesitățile individuale ale pacientului;
  • Gestionarea chirurgicală a căilor respiratorii, cum ar fi realizarea de traheostomă sau efectuarea unei cricotiroidotomii, atunci când este necesară o cale respiratorie definitivă și intubația orotraheală nu este fezabilă pe termen lung sau nu este sigură.

Alternativele metodelor de suport respirator trebuie discutate cu pacientul sau cu reprezentantul legal al acestuia.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Intubarea oro-traheală la SANADOR

Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din țară care dispune de un Compartiment de Primiri Urgențe. Astfel, pacienții au acces la asistență medicală de urgență și la orice oră din zi și din noapte, la analize de laborator efectuate prin protocolul point-of-care și de la investigații imagistice performante. Atunci când este necesară intubația oro-traheală, procedura se realizează în deplină siguranță pentru pacient, de către un medic specializat în medicină de urgență sau în anestezie și terapie intensivă, în funcție de situație.

Dacă pacientul este programat pentru o intervenție chirurgicală, operația se desfășoară într-un bloc operator modern, dotat cu echipamente de ultimă generație, iar pacienții beneficiază de experiență profesională deosebită a echipei chirurgicale.

Secția de Anestezie și Terapie Intensivă este acreditată ca secție ATI de categoria I, cel mai extins nivel de competență existent. Medicii intensiviști asigură cea mai bună asistență medicală de specialitate și au experiență îndelungată în monitorizarea și tratarea pacienților, inclusiv a celor aflați în stare critică. Echipa medicală ATI are experiență în acordarea suportului vital și în stabilizarea pacienților indiferent de vârstă și de problemele de sănătate. Nou-născuții primesc asistență medicală avansată pe Secția de Terapie Intensivă Neonatală, iar pacienții cu afecțiuni cardiovasculare severe sau cei care au trecut printr-o intervenție de chirurgie cardiovasculară sunt monitorizați pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară, complet digitalizată.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR