(Re)Intrarea în colectivitate: 5 pași pentru o imunitate mai bună

Intrarea copilului în colectivitate vine cu multe emoții și dese îmbolnăviri, și reprezintă o provocare în fața căreia părinții trebuie să fie pregătiți.

După cum se știe, toamna, odată cu(re)intrarea în colectivitate, începe și sezonul virozelor respiratorii.
Sistemul imunitar al copiilor, spre deosebire de cel al adulților, este în dezvoltare, cei mai vulnerabili fiind copiii preșcolari. Bolile se transmit mult mai repede în cadrul colectivităților, astfel că riscul de îmbolnăvire este crescut.

Pentru a trece mai ușor peste această perioadă, Dr. Gabriela Paștin, medic pediatru la SANADOR, vă recomandă câteva sfaturi ce pot crește imunitatea celui mic:

  1. Alimentația sănătoasă

O alimentație sănătoasă și echilibrată întărește imunitatea. Este important ca cei mici să consume zilnic legume și fructe crude, proaspete, colorate, bogate în vitamine și minerale. Printre recomandările medicului se numără: citrice, mere, fructe de pădure, struguri, ardei gras, broccoli, leguminoase cu frunze verzi, dar și lactate, ouă, carne slabă de pasăre, pește – aceste alimente asigură un aport adecvat de vitamina A, vitamina C, vitamina D, vitamina E, fier, seleniu, zinc.

2. Mișcarea și activitățile în aer liber

Fie că se joacă sau practică un sport afară, merg în excursii la munte sau la mare, înoată, toate activitățile în aer liber favorizează un sistem imunitar mai puternic.

3. Respectarea programului de odihnă al copilului

Somnul fortifică imunitatea. Fără odihnă suficientă, copiii sunt mai susceptibili la îmbolnăviri. Este important să le respectăm orele de somn, păstrând un program zilnic, și să le asigurăm un mediu care să permită o odihnă adecvată (camera să fie foarte bine aerisită, cu o umiditate optimă a aerului, citind o povestioară înainte de culcare).

4. Respectarea regulilor de igienă

Pentru a opri răspândirea germenilor este bine să învățăm copilul să se spele corect pe mâini, folosind apă curată și săpun, timp de minim 20 de secunde. Alte recomandări extrem de utile sunt: spălarea fructelor și legumelor înainte de consum, spălarea în mod regulat a articolelor care ar putea transporta germeni (haine, jucării, etc), folosirea exclusivă a obiectelor personale (sticlă cu apă, pahar, cană, etc).

5. Vitamine și minerale imunostimulatoare

La recomandarea medicului curant sau pediatru, pot fi administrate copilului, sub formă de suplimente alimentare, vitamina C, vitamina D și Zinc. Un rol deosebit de important revine și vaccinărilor, atât cele obligatorii, conform schemei naționale emise de Ministerul Sănătății, cât și cele opționale, recomandate după caz, de medicul curant.

Pentru un start bun în colectivitate este recomandată o evaluare a stării de sănătate a copilului, prin efectuarea următoarelor investigații de laborator: exudat nazal, exudat faringian, examen coproparazitologic, coprocultură.

Material realizat cu sprijinul Dr. Gabriela Paștin, medic specialist Pediatrie la SANADOR.

Abonamente medicale de pediatrie SANADOR

La SANADOR, suntem alături de tine din primele zile de viață ale copilului tău, până la vârsta majoratului, cu servicii medicale de pediatrie la cele mai înalte standarde, medici empatici și simpatici, cu vastă experiență și înaltă pregătire profesională, disponibili 24/24H, și echipamente medicale și de laborator performante.

Serviciile pot fi accesate în sistem ambulatoriu, cu programare sau în urgență, sau prin internare pe Secția de Pediatrie a Spitalului Clinic SANADOR, în rezerve special dedicate.

Compartimentul de Primiri Urgențe Pediatrie are intrare separată de cea a pacienților adulți, recepție proprie, cabinete de pediatrie dotate la cele mai înalte standarde și sală de recoltare a analizelor medicale adaptată micuților pacienți. Pentru diagnosticare rapidă, medicii au acces nonstop la un laborator de tip Point-of-Care (unde pot fi procesate pe loc o serie de analize medicale), dar și o linie completă de imagistică în cadrul ambulatoriului integrat (RMN, CT, ecograf).

În plus, îți punem la dispoziție abonamentele medicale de pediatrie, prin care ai discounturi pentru o serie de servicii medicale: consultații, analize medicale, intervenții chirurgicale pediatrice, internare, etc. și sunt personalizate în funcție de necesitățile pacienților.

Descoperă abonamentele medicale de pediatrie SANADOR.

SANADOR