Ce este intoleranța la lactoză?
Intoleranța la lactoză este des întâlnită în special în rândul adulților, fiind provocată de incapacitatea tractului digestiv de a descompune și digera lactoza, ca urmare a unui deficit de lactază (enzima care o degradează). Principala modalitate de a gestiona această tulburare digestivă este renunțarea la alimentele care conțin lactoză. La SANADOR, pacienții au acces la diagnostic corect și la tratament modern pentru tulburările gastrointestinale.
Pentru că acest tip de intoleranță poate fi cauzat, uneori, de alte afecțiuni gastrointestinale, este important ca pacientul să se adreseze medicului gastroenterolog, pentru investigații amănunțite și stabilirea diagnosticului corect.
Lactoza este un dizaharid, un tip de carbohidrați (sau glucide), compus dintr-o moleculă de glucoză și una de galactoză. Acesta este un element de bază al laptelui mamiferelor. Intoleranța la lactoză duce la apariția unor manifestări digestive neplăcute la scurt timp după consumul laptelui proaspăt și al altor produse lactate sau dulciuri bogate în lactoză. La nivel global, aproximativ 70% dintre adulți suferă de intoleranță primară la lactoză, dar nu toți sunt simptomatici.
Intensitatea simptomelor diferă de la un pacient la altul. Cele mai multe persoane pot tolera cantități moderate de lactoză zilnic, însă unii pacienți au un deficit atât de sever de lactază, încât se confruntă cu manifestări puternice chiar și la consumul unei cantități mici de lactoză.
Este important de știut că intoleranța la lactoză este diferită de alergia la proteina din lapte, care implică un răspuns imun împotriva lactalbuminei, lactoglobulinei (din zer) sau cazeinei. Acestea reprezintă alți compuși din lapte, iar simptomele sunt diferite de cele ale intoleranței la lactoză – pot include urticarie și alte simptome de alergie. Aceasta debutează, în general, încă din primele luni de viață, declanșarea alergiei la proteina din lapte la adulți fiind rar întâlnită.
În schimb, intoleranța la lactoză la copiii sub 5 ani este rară, deoarece în primii ani de viață consumul de lapte este ridicat, lactaza fiind produsă în cantități suficiente pentru digestia ei. În acest caz, afecțiunea debutează mai frecvent la vârstă adultă. De obicei, producția începe să scadă progresiv pe fond genetic odată cu înaintarea în vârstă, după reducerea aportului de lapte și înlocuirea sa cu alte alimente. Multe cazuri sunt depistate în adolescență sau după vârsta de 20 de ani.
-
Vino la SANADOR! Sună la 021.9699!