Ce este intoleranța la histamină?

Intoleranța la histamină este o afecțiune rară, caracterizată de incapacitatea de a metaboliza histamina, ceea ce duce la acumularea acestei substanțe în organism. Simptomele tulburării sunt similare cu cele ale altor alergii și intoleranțe alimentare, ceea ce face dificilă diagnosticarea. Regimul alimentar este principala metodă de tratament și se bazează pe evitarea alimentelor bogate în histamină, eliberatoare de histamină sau care blochează activitatea enzimei aferente acesteia. Vino la SANADOR pentru tratament modern!

Watch on YouTube

Histamina este o amină biogenă sintetizată din aminoacidul histidină. Aceasta este un mesager chimic produs de către sistemul imun ca răspuns la o reacție alergică, fiind răspunzătoare de apariția simptomelor de alergie, cum ar fi urticaria și anafilaxia.

Totuși, histamina are și alte roluri în organism, cum ar fi transmiterea unor informații către creier și declanșarea producției de suc gastric implicat în digestie. Histamina nu este doar sintetizată în organism, ci este prezentă și în anumite alimente.

Intoleranța la histamină apare atunci când se acumulează niveluri ridicate de histamină în organism, deoarece acesta nu este capabil să descompună substanța în mod eficient.

Intoleranța la histamină este o afecțiune descoperită relativ recent și rar întâlnită, care apare la aproximativ 1-3% din populația Globului. Cu toate acestea, condiția este confundată adesea cu alte alergii și intoleranțe alimentare, ceea înseamnă că prevalența reală ar putea fi mai ridicată.

  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

De ce apare intoleranța la histamină?

Intoleranța la histamină apare din cauza producției deficitare de enzimă DAO (diaminoxidaza), responsabilă de descompunerea histaminei. În condițiile acestei deficiențe enzimatice, histamina se acumulează excesiv în organism dacă sunt consumate alimente bogate în acest compus.

Deficiența de diaminoxidază poate apărea din cauza unei mutații genetice sau unor afecțiuni gastrointestinale (cum ar fi boli inflamatorii intestinale, malabsorbții, boala celiacă și suprapopularea bacteriană a intestinului subțire). De asemenea, boala cronică de rinichi, hepatita virală și ciroza hepatică pot reduce nivelurile de diaminoxidază.

Nu numai producția insuficientă de DAO este răspunzătoare de această afecțiune, ci și disfuncția enzimei. Alcoolul, unele alimente și medicamente pot bloca temporar funcționarea enzimei DAO.

Afecțiunea este mai frecvent întâlnită la persoane cu vârsta peste 40 de ani. Intoleranța la histamină la copii apare, în general, împreună cu alte alergii și afecțiuni gastrointestinale.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cum se manifestă intoleranța la histamină?

Manifestările intoleranței la histamină sunt similare cu cele ale altor intoleranțe și alergii alimentare:

Diagnosticul de intoleranță la histamină

Diagnosticarea intoleranței la histamină poate fi dificilă, din cauza simptomatologiei care poate fi sugestivă pentru o mare varietate de afecțiuni, intoleranțe și alergii.

Anamneza și analiza jurnalului alimentar reprezintă primul pas în depistarea cauzelor manifestărilor. Medicul îți va adresa întrebări cu privire la simptome și istoricul medical. Acesta îți va cere să notezi într-un jurnal alimentele consumate, alături de manifestări.

Dacă medicul suspicionează intoleranța la histamină, acesta poate recomanda efectuarea unui prick test, care presupune înțeparea pielii cu o cantitate mică de histamină și observarea reacției. Ca alternativă, poate fi administrată o capsulă cu histamină. Alte analize recomandate sunt testarea genetică a diaminoxidazei și măsurarea concentrației și activității DAO în sânge.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Stabilirea diagnosticului diferențial

Medicul poate recomanda și alte investigații, pentru a exclude alte afecțiuni ce pot cauza simptome similare. Pe lângă consultația de alergologie, este indicată și consultația de gastroenterologie. Printre testele care pot fi efectuate pentru diagnosticul diferențial se numără:

  • Profilul multidisciplinar al Spitalului Clinic SANADOR ajută la diagnosticarea precisă a afecțiunilor. Programează-te!

Tratamentul pentru intoleranța la histamină

Tratamentul presupune, în principal, modificarea obiceiurilor alimentare pentru a reduce aportul exogen de histamină și pentru a preveni disfuncția temporară a diaminoxidazei.

Pentru controlul simptomelor pe termen scurt, specialistul poate prescrie antihistaminice, care blochează receptorii de histamină din organism, și corticosteroizi. De asemenea, un supliment alimentar cu diaminoxidază poate ajuta la digerarea histaminei din alimente.

Pe de altă parte, unele medicamente pot avea efecte inhibitorii asupra activității DAO, ceea ce afectează descompunerea histaminei, exacerbând simptomatologia.

Printre medicamentele interzise în intoleranța la histamină se numără unele antibiotice (cum ar fi acid clavulanic, cefuroxima), antihipertensive (cum ar fi verapamil, clonidină), anumite analgezice (diclofenac, metamizol), mucolitice (acetilcisteină), antiemetice (metoclopramid) și altele. Medicul va oferi mai multe detalii în legătură cu ce medicamente trebuie evitate.

Regim alimentar în cazul intoleranței la histamină

Regimul alimentar în intoleranța la histamină presupune evitarea sau limitarea alimentelor bogate în histamină și alte amine biogene, precum și a celor eliberatoare de histamină endogenă.

Este dificil de cuantificat nivelul de histamină din alimente, deoarece cantitatea poate varia chiar și în același tip de produs alimentar, în funcție de diferiți factori (cum ar fi condiții de procesare și depozitare).

Unele alimente nu conțin histamină, însă declanșează eliberarea acesteia în organism. Mai mult decât atât, alimentele care conțin alte amine biogene (cum ar fi tiramină, putrescină și cadaverină) au un efect de potențare a toxicității histaminei. Deoarece aceste substanțe sunt similare, ele concurează cu histamina pentru enzima DAO. Astfel, DAO folosește ca substrat celelalte amine biogene în locul histaminei, care se acumulează în loc să fie descompusă. Alcoolul are, de asemenea, un efect inhibitor asupra DAO, motiv pentru care trebuie evitat.

În general, cantitatea de histamină din alimente crește proporțional odată cu fermentarea, maturarea, brunificarea enzimatică, învechirea sau alterarea. Prin urmare, este important ca toate alimentele consumate să fie în stare cât mai proaspătă. Se recomandă alegerea celor integrale, în stare brută (naturală), precum și evitarea celor intens procesate industrial care conțin un număr mare de aditivi.

Printre alimentele bogate în histamină se numără:

  • Alimentele fermentate: brânză maturată sau cu mucegai, varză murată, castraveți murați;
  • Alimente învechite sau care nu mai sunt proaspete;
  • Fructe și legume foarte coapte;
  • Produse care conțin drojdie;
  • Alimente ambalate la conservă (cum ar fi pește la conservă);
  • Ketchup și alte sosuri;
  • Vinete;
  • Produsele gata de consum sau semipreparate și orice alte alimente procesate industrial, cum ar fi dulciuri, snacks-uri, mezeluri;
  • Pește afumat;
  • Ton, anșoa;
  • Seitan;
  • Crustacee și alte fructe de mare;
  • Băuturi alcoolice (cum ar fi vinul roșu și berea);
  • Ciocolată;
  • Spanac;
  • Fructe uscate (deshidratate);
  • Avocado;
  • Măsline;
  • Ciuperci;
  • Oleaginoase depozitate pentru perioade lungi (nuci, migdale, fistic, caju etc.).

Printre băuturile și alimentele eliberatoare de histamină, cele bogate în amine biogene sau care blochează activitatea DAO, se numără:

  • Citricele – lamai, portocale, grepfruit, lime;
  • Cacao și ciocolata;
  • Papaya;
  • Ananas;
  • Prune;
  • Kiwi;
  • Banane;
  • Roșii;
  • Leguminoase boabe (soia, linte);
  • Oțet;
  • Arahide;
  • Nuci obișnuite;
  • Germeni de grâu;
  • Aditivii alimentari;
  • Alcoolul;
  • Ceai negru, verde și mate;
  • Energizante.

Alimentele sărace în histamină și alte amine biogene, care pot fi consumate fără restricție, includ:

  • Majoritatea fructelor proaspete, cu excepția celor menționate anterior;
  • Majoritatea legumelor proaspete, cu excepția spanacului, roșiilor și vinetelor;
  • Lapte proaspăt pasteurizat și brânzeturi proaspete, iaurt natural;
  • Înlocuitori vegetali de lapte;
  • Ouă;
  • Carne de pasăre, vită, porc în stare proaspătă și congelată;
  • Pește proaspăt sau congelat, cum ar fi merluciu și păstrăv;
  • Cereale, pseudocereale și produse cerealiere (cum ar fi fulgi de ovăz, fulgi de porumb, pâine integrală, quinoa, orez, paste);
  • Semințe crude (in, chia, psyllium, dovleac);
  • Ierburi aromatice;
  • Infuzii de plante;
  • Uleiuri vegetale extravirgine.

Medicii recomandă evitarea lăsării alimentelor ușor perisabile (cum ar fi carnea crudă) un timp prelungit la temperatura camerei. Alimentele trebuie păstrate în frigider sau congelator, iar zona de preparare a alimentelor trebuie să fie mereu curată.

O dietă de eliminare a histaminei se recomandă timp de 4-8 săptămâni, după care alimentele pot fi reintroduse treptat, sub monitorizarea specialistului, pentru a stabili pragul de toleranță.

Este importantă notarea într-un jurnal alimentar a alimentelor care par să declanșeze simptomele, alături de cantitatea consumată. În timp ce unele alimente trebuie evitate complet, altele pot fi consumate în cantități limitate fără a se asocia cu simptome.

Diagnostic și tratament la SANADOR

Medicii specializați în alergologie și imunologie de la SANADOR efectuează consultații amănunțite pentru investigarea manifestărilor care pot indica intoleranța la histamină, astfel încât să stabilească precis diagnosticul și să asigură tratamentul adecvat. La SANADOR, pacienții au acces la o gamă vastă de investigații pentru depistarea alergiilor și intoleranțelor, necesare pentru diagnosticul diferențial, ca, de exemplu, testul Allergy Explorer/ALEX, care poate identifica 282 alergeni.

Profilul multidisciplinar al Spitalului Clinic SANADOR facilitează accesul la diferite specialități utile și la investigații efectuate cu echipamente performante, ca endoscopiile digestive sau tomografia computerizată. Medicii experimentați ai SANADOR recomandă tratamentul adecvat și oferă recomandări pentru adaptarea stilului de viață și alimentației la intoleranța la histamină.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR