Regim alimentar în cazul intoleranței la histamină
Regimul alimentar în intoleranța la histamină presupune evitarea sau limitarea alimentelor bogate în histamină și alte amine biogene, precum și a celor eliberatoare de histamină endogenă.
Este dificil de cuantificat nivelul de histamină din alimente, deoarece cantitatea poate varia chiar și în același tip de produs alimentar, în funcție de diferiți factori (cum ar fi condiții de procesare și depozitare).
Unele alimente nu conțin histamină, însă declanșează eliberarea acesteia în organism. Mai mult decât atât, alimentele care conțin alte amine biogene (cum ar fi tiramină, putrescină și cadaverină) au un efect de potențare a toxicității histaminei. Deoarece aceste substanțe sunt similare, ele concurează cu histamina pentru enzima DAO. Astfel, DAO folosește ca substrat celelalte amine biogene în locul histaminei, care se acumulează în loc să fie descompusă. Alcoolul are, de asemenea, un efect inhibitor asupra DAO, motiv pentru care trebuie evitat.
În general, cantitatea de histamină din alimente crește proporțional odată cu fermentarea, maturarea, brunificarea enzimatică, învechirea sau alterarea. Prin urmare, este important ca toate alimentele consumate să fie în stare cât mai proaspătă. Se recomandă alegerea celor integrale, în stare brută (naturală), precum și evitarea celor intens procesate industrial care conțin un număr mare de aditivi.
Printre alimentele bogate în histamină se numără:
- Alimentele fermentate: brânză maturată sau cu mucegai, varză murată, castraveți murați;
- Alimente învechite sau care nu mai sunt proaspete;
- Fructe și legume foarte coapte;
- Produse care conțin drojdie;
- Alimente ambalate la conservă (cum ar fi pește la conservă);
- Ketchup și alte sosuri;
- Vinete;
- Produsele gata de consum sau semipreparate și orice alte alimente procesate industrial, cum ar fi dulciuri, snacks-uri, mezeluri;
- Pește afumat;
- Ton, anșoa;
- Seitan;
- Crustacee și alte fructe de mare;
- Băuturi alcoolice (cum ar fi vinul roșu și berea);
- Ciocolată;
- Spanac;
- Fructe uscate (deshidratate);
- Avocado;
- Măsline;
- Ciuperci;
- Oleaginoase depozitate pentru perioade lungi (nuci, migdale, fistic, caju etc.).
Printre băuturile și alimentele eliberatoare de histamină, cele bogate în amine biogene sau care blochează activitatea DAO, se numără:
- Citricele – lamai, portocale, grepfruit, lime;
- Cacao și ciocolata;
- Papaya;
- Ananas;
- Prune;
- Kiwi;
- Banane;
- Roșii;
- Leguminoase boabe (soia, linte);
- Oțet;
- Arahide;
- Nuci obișnuite;
- Germeni de grâu;
- Aditivii alimentari;
- Alcoolul;
- Ceai negru, verde și mate;
- Energizante.
Alimentele sărace în histamină și alte amine biogene, care pot fi consumate fără restricție, includ:
- Majoritatea fructelor proaspete, cu excepția celor menționate anterior;
- Majoritatea legumelor proaspete, cu excepția spanacului, roșiilor și vinetelor;
- Lapte proaspăt pasteurizat și brânzeturi proaspete, iaurt natural;
- Înlocuitori vegetali de lapte;
- Ouă;
- Carne de pasăre, vită, porc în stare proaspătă și congelată;
- Pește proaspăt sau congelat, cum ar fi merluciu și păstrăv;
- Cereale, pseudocereale și produse cerealiere (cum ar fi fulgi de ovăz, fulgi de porumb, pâine integrală, quinoa, orez, paste);
- Semințe crude (in, chia, psyllium, dovleac);
- Ierburi aromatice;
- Infuzii de plante;
- Uleiuri vegetale extravirgine.
Medicii recomandă evitarea lăsării alimentelor ușor perisabile (cum ar fi carnea crudă) un timp prelungit la temperatura camerei. Alimentele trebuie păstrate în frigider sau congelator, iar zona de preparare a alimentelor trebuie să fie mereu curată.
O dietă de eliminare a histaminei se recomandă timp de 4-8 săptămâni, după care alimentele pot fi reintroduse treptat, sub monitorizarea specialistului, pentru a stabili pragul de toleranță.
Este importantă notarea într-un jurnal alimentar a alimentelor care par să declanșeze simptomele, alături de cantitatea consumată. În timp ce unele alimente trebuie evitate complet, altele pot fi consumate în cantități limitate fără a se asocia cu simptome.