Întinderea ligamentului încrucișat anterior

Ce este întinderea de ligament încrucișat anterior?

Întinderea de ligament încrucișat anterior este o leziune frecventă, care apare în special în timpul activităților sportive, dar și în activitatea de zi cu zi. La SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale complete pentru diagnosticul și tratamentul problemelor ortopedice.

Ligamentul încrucișat anterior (LIA) reprezintă una dintre structurile majore ale genunchiului responsabile de stabilizarea articulației, conectând femurul cu tibia, pentru a preveni deplasarea anterioară a tibiei în raport cu femurul.

Cauze și factori de risc pentru întinderea ligamentului încrucișat anterior

Cel mai important factor de risc pentru întinderea ligamentului încrucișat anterior, indiferent de sex, este reprezentat de antecedentele de leziuni ale acestui ligament. Chiar și după procesul de vindecare, o întindere a LIA predispune la un risc crescut de recidivă.

Al doilea cel mai important factor de risc este tipul de activitate sportivă practicat, cu o prevalență notabilă a leziunilor ligamentare în rândul jucătorilor de fotbal și de baschet. În plus, sporturile precum schiul, snowboardingul și baseballul sunt considerate cu risc crescut pentru astfel de leziuni, în special în rândul femeilor.

Vârsta reprezintă un factor de risc esențial, iar în contrast cu alte afecțiuni musculo-scheletale, întinderea LIA este mai frecventă la persoanele mai tinere. Statistic, majoritatea leziunilor LIA apar la persoanele de 16-18 ani.

Întinderile ligamentului încrucișat anterior sunt mai frecvente la femei. Peste 60% dintre leziunile LIA suferite de femei rezultă din mișcări incorecte, precum rotirea, aterizarea incorectă pe picior sau decelerările bruște.

Există diverse teorii legate de predispoziția femeilor la astfel de leziuni. Unii sugerează că estrogenul sensibilizează ligamentele, determinându-le să devină mai laxe, în timp ce alții consideră că structura anatomică a genunchiului feminin, caracterizată printr-un unghi Q mai larg (format de intersecția unei linii trasate prin șold și rotulă și alta care duce de la rotulă la tibie), conferă în mod natural o instabilitate mai mare articulației genunchiului.

Cercetările asupra mișcărilor atleților în timpul antrenamentelor au evidențiat diferențe semnificative între sexe în ceea ce privește secvența de activare a grupelor musculare implicate în anumite mișcări. De exemplu, în timpul activităților sportive, femeile își activează inițial cvadricepșii în timpul unei mișcări de pivotare pe genunchi, ceea ce nu asigură aceeași stabilitate articulației ca în cazul activării inițiale a mușchilor biceps femurali, așa cum se întâmplă în cazul bărbaților.

Cum se manifestă întinderea ligamentului încrucișat anterior?

Întinderile de ligament încrucișat anterior sunt clasificate în grade, variind de la gradul 1, care reprezintă o întindere ușoară, până la gradul 3, asociat cu o instabilitate completă a genunchiului.

La momentul leziunii ligamentului încrucișat anterior (LIA), pacientul poate percepe un zgomot distinct de "popping", însoțit de o durere de genunchi intensă. Uneori, poate apărea și o instabilitate imediată, în care individul nu își poate susține greutatea pe piciorul afectat, din cauza pierderii controlului voluntar.

În primele ore care urmează leziunii, se poate observa o umflare progresivă a genunchiului, manifestată prin formarea unui hematrom (acumulare de sânge la nivelul articulației) în primele 24 de ore. Persoanele afectate pot resimți disconfort, rigiditate și pot avea dificultăți în a-și mobiliza genunchiul în toate direcțiile.

Stabilirea diagnosticului de întindere a ligamentului încrucișat anterior

Testele diagnostice indicate de medicul ortoped pentru diagnosticul leziunilor de ligament încrucișat anterior (LIA) implică utilizarea unui set variat de metode pentru evaluarea corectă și detaliată a afecțiunii.

Artrocenteza, o procedură de puncție articulară, furnizează informații precum prezența sângelui cu celule grase în cavitatea articulară, indicator pentru fracturi osteocondrale sau tibiale.

Radiografiile simple, în vizualizările anteroposterioare și laterale, permit detectarea rupturilor și identificarea fracturilor specifice, precum fractura Segond sau fractura de șanț femural lateral.

Imagistica este cu atât mai importantă cu cât aceasta ajută la diagnosticul diferențial cu alte tipuri de leziuni la nivelul articulației, decelează gradul de afectare și poate evidenția leziuni asociate sau concomitente, cum este cazul „triadei groaznice”, care implica asocierea întinderii LIA, întinderea ligamentului colateral medial (leziune LCM) și rupturile de menisc.

În plus, teste precum KT-1000, care evaluează excursia tibială, aduc informații valoroase privind stabilitatea articulației genunchiului. Aceste metode complexe și complementare contribuie la diagnosticul precis și la evaluarea minuțioasă a leziunilor de LIA în context medical.

Tratamentul pentru întinderea ligamentului încrucișat anterior

Managementul inițial al leziunilor de LIA implică odihnă, gheață, compresie și ridicarea membrului afectat.

Tratamentul chirurgical sau non-chirurgical depinde de factori precum nivelul de activitate, leziuni asociate și așteptările pacientului.

Intervenția chirurgicală poate fi indicată pentru persoanele care practică sporturi intens solicitante din punct de vedere fizic. Criteriile pentru alegerea tratamentului chirurgical în favoarea celui conservator includ factori precum: translația anterioară a tibiei, testul pivot shift pozitiv și nivelul de activitate al pacientului. Opțiunile de grefă pentru reconstrucția LIA includ autogrefe (de exemplu, tendonul rotulian) sau allogrefe (tendoane de la cadavre).

Momentul intervenției chirurgicale depinde de starea genunchiului și de criterii ce trebuie îndeplinite preoperator, precum: gamă completă de mișcare, efuziune minimă și forță suficientă.

Managementul non-invaziv este asociat cu riscuri crescute, inclusiv cu ruptura meniscului și cu probleme cronice ale genunchiului. În anumite cazuri, poate fi indicată doar terapie fizică, cu accent pe biomecanica genunchiului. Atela genunchiului cu balamale poate fi utilizată în timpul primei etape a recuperării.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații oferite de medici ortopezi foarte experimentați, la investigații imagistice avansate, pentru stabilirea diagnosticului corect și la toate metodele de tratament disponibile, în funcție de indicație.

Atunci când este recomandat tratamentul chirurgical, operațiile se desfășoară în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR, care dispune de unul dintre cele mai avansate blocuri operatorii din țară și de o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I. Pentru o recuperare optimă, pacienții beneficiază de un program personalizat de reabilitare medicală, stabilit de un medic specialist.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR