Indicații ale intervențiilor hibride
Intervențiile vasculare hibride sunt recomandate pacienților cu boală vasculară periferică, cu afectare multisectorială (etajată), adică persoanelor care prezintă modificări la nivelul axului arterial, cu asocierea de îngustări severe (stenoze) și întreruperi (ocluzii). Acestea pot provoca o ischemie severă în segmentul distal (porțiunea inferioară) al piciorului, adică o lipsă de irigare cu sânge arterial.
Pacienții care beneficiază de intervențiile hibride se adresează medicului de cele mai multe ori în stadii avansate ale bolii vasculare, când au apărut deja leziuni trofice, cu durere severă, ce afectează semnificativ calitatea vieții – așa-numita ischemie critică. Acest punct al evoluției bolii este unul dramatic și poate implica amputația membrului inferior, frecvent la nivel înalt (coapsă). Totodată, acești pacienți au numeroase afecțiuni asociate (comorbidități), care fac ca un act chirurgical extins să aibă riscuri majore.
În mod clasic, patologia vasculară periferică multisectorială era rezolvată în două acte chirurgicale distincte, inițial un act intervențional, endovascular, apoi, un al doilea act chirurgical, cu scopul revascularizării. În situațiile în care pacientul poate prezenta ischemie critică, dat fiind riscul de amputație, de cele mai multe ori nu există timpul necesar intervenției în două acte.