Cum recunoști o înțepătură de țânțar

Înțepătura de țânțar este o problemă frecventă în sezonul cald, în special în regiunile geografice din apropierea apelor. Doar femelele înțeapă oamenii și animalele pentru a se hrăni cu sânge, iar contactul cu saliva insectei produce reacții cutanate, cum ar fi umflături și mâncărime. La SANADOR, pacienții cu complicații provocate de înțepături de țânțari au acces la consultații de specialitate și la tratament rapid.

În general, mușcăturile de țânțari sunt inofensive, însă uneori aceste insecte pot fi vectorii unor boli serioase. Manifestările variază de la o persoană la alta, fiind mai severe în cazul bebelușilor, copiilor mici și persoanelor imunodeprimate.

Ciupitura de țânțar produce apariția spontană a unei leziuni denivelate, roz sau cu nuanță roșiatică, dure la atingere, asociată cu mâncărimi intense. Acestea apar în câteva minute după mușcătură, au o formă circulară și pot avea margini neregulate.

Disconfortul, inflamația și pruritul sunt puternice imediat după înțepătură, apoi are loc ameliorarea și micșorarea leziunii de la sine. Totuși, mâncărimile pot apărea din nou în următoarele zile.

Fiecare persoană reacționează diferit la mușcătura de țânțar. În unele cazuri, mai ales în copilărie, pielea poate deveni foarte inflamată sau pot să apară reacții alergice puternice.

Persoanele pot auzi bâzâitul de țânțari în jurul lor sau chiar pot obseva insecta pe piele în momentul mușcăturii. Totuși, saliva țânțarului conține o serie de substanțe, precum și compuși cu rol anestezic, astfel încât aceștia pot să nu simtă înțepătura.

Pe de altă parte, unele specii de țânțari, cum ar fi cei tigru (tropicali), sunt silențioși. Pentru că nu produc sunete de atenționare a prezenței acestora, persoanele nu observă când au fost înțepate.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Factori de risc pentru mușcăturile de țânțar

Oricine poate fi înțepat de un țânțar. Totuși, factorii care predispun persoanele la mușcătura insectei sunt:

  • Locuirea în regiuni din apropierea apelor stătătoare, cum ar fi în delte sau lacuri;
  • Transpirația excesivă sau realizarea sportului în aer liber;
  • Persoanele care expiră mai mult dioxid de carbon – cum ar fi în cazul obezității, femeile însărcinate sau persoanele care practică sport intens;
  • Persoanele cu grupa de sânge 0;
  • Vizitarea țărilor din zone tropicale sau subtropicale, unde este prezent un număr mare de țânțari;
  • Folosirea parfumurilor sau cremelor cu miros floral;
  • Purtarea hainelor închise la culoare, roșii sau portocalii;
  • Persoanele cu temperatură corporală ridicată.

Atunci când un țânțar înțeapă, folosește sângele drept hrană și saliva acestuia intră în circulația sangvină, iar organismul o percepe ca fiind un alergen. Astfel, sunt declanșate reacții ale sistemului imun pentru a elimina alergenul, cum ar fi producția de histamină care este responsabilă de mâncărimi și umflături. De asemenea, pot să apară alergii la înțepături de insecte.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Semne și simptome provocate de o ciupitură de țânțar

Ciupitura de țânțar poate fi recunoscută pe baza următoarelor simptome:

  • Apariția unei leziuni denivelate, roz sau roșiatică și dură la atingere, asociată cu prurit intens, la locul înțepăturii – atunci când oamenii sunt înțepați de mai mulți țânțari concomitent, dezvoltă erupții cutanate multiple;
  • Inflamația, înroșirea și iritația pielii;
  • Erupție cutanată extinsă, similară cu urticaria, inflamația ganglionilor limfatici și febră ușoară – în cazul unei reacții alergice severe.
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Complicațiile unei înțepături de țânțar

În general, mușcăturile de țânțar trec de la sine fără a produce complicații serioase. Totuși, acestea pot fi asociate uneori cu:

  • Sindromul Skeeter sau alergia la înțepătura de țânțar: Mușcăturile de țânțari la bebeluși și copii mici sunt mai frecvent asociate cu reacții severe, deoarece sistemul imun nu este fortificat la vârste fragede și reacționează exagerat la alergenii cu care iau contact. Totuși, sindromul Skeeter poate afecta și adulții, cum ar fi cei cu imunodeficiențe, sau vârstnicii. Chiar dacă toată viața manifestările au fost obișnuite la ciupitura de țânțar, pot să apară brusc simptome mai severe. De asemenea, acestea pot fi cauzate de înțepătura unei specii de țânțar diferite, cu care persoanele nu au mai luat contact în trecut;
  • Infecție: Scărpinarea și zgârierea pielii pot duce la sângerări. O rană deschisă reprezintă poarta de intrare pentru bacterii, care pot cauza diferite infecții (infecții cutanate, infecții bacteriene). Mușcătura de țânțar infectată provoacă durere și apariția de vezicule sau abcese pline cu lichid purulent în zona afectată.

De asemenea, un număr mare de mușcături de țânțari umflate afectează aspectul estetic și pot produce prurit intens timp de câteva zile, până la vindecare.

Pe de altă parte, țânțarii pot fi vectorii unor agenți patogeni periculoși, cum ar fi virusuri și paraziți.

Boli transmise de mușcăturile de țânțar

Unele afecțiuni pot fi transmise prin mușcătura unui țânțar infectat cu agentul patogen:

  • Boala Zika – este cauzată de țânțarii vectori din specia Aedes aegypti și Aedes albopictus (țânțarul tigru asiatic). Cele mai multe persoane au simptome ușoare, care includ erupție cutanată, febră, dureri articulare și durere de cap, conjunctivită. Dacă este contactată în timpul sarcinii, boala poate produce defecte congenitale;
  • Infecția cu West Nile – este transmisă, în general, de țânțarul obișnuit. Poate fi asimptomatică sau poate provoca simtome similare cu cele ale unei răceli. Boala poate cauza encefalită sau meningită cu o serie de complicații care pun viața în pericol;
  • Febra Dengue – este des întâlnită în țări tropicale și subtropicale. Majoritatea persoanelor infectate nu prezintă simptome. Manifestările pot include erupție cutanată, febră ridicată, dureri de cap și musculare, greață. Cazurile severe pot avea complicații fatale;
  • Febra galbenă – este transmisă de țânțarii din specia Aedes aegypti și este mai întâlnită în Africa și America de Sud. Poate provoca vărsături, dureri de cap și musculare, lipsa apetitului, icter, febră ridicată, dureri abdominale și, uneori, deces;
  • Malaria – este cauzată de infecția cu un parazit din genul Plasmodium transmis de țânțarii vectori din specia Anopheles, prezent în regiuni tropicale/subtropicale. Simptomele pot include febră, frisoane, dureri de cap, confuzie, oboseală, convulsii, dificultăți de respirație. În cazurile severe, boala afectează grav organele interne și poate cauza deces;
  • Boala Chikungunya – virusul Chikungunyaeste transmis de specia de țânțari Aedes aegypti. Boala a fost raportată în Africa, America de Nord și America de Sud, Asia, Europa și insulele din Oceanul Indian și Pacific. Produce dureri articulare și musculare, oboseală, dureri de cap, febră.

În general, cu excepția bolii West Nile, care este transmisă de specii obișnuite de țânțari (Culex pipiens), țânțarii tropicali sunt mai frecvent asociați cu riscul de transmitere a acestor afecțiuni.

Sunt mai susceptibili la complicații amenințătoare de viață persoanele din grupele de risc, cum ar fi copiii mici, femeile însărcinate și persoanele cu imunodeficiențe.

Tratamentul pentru înțepăturile de țânțar

Înțepăturile de țânțar trec adesea de la sine în câteva zile, fără tratament. Pentru a ameliora mâncărimile, pot fi aplicate creme sau loțiuni speciale pentru înțepăturile de insecte, cum ar fi cele pe bază de calamină, antihistaminice, corticosteroizi sau mentă (cum ar fi mixtura mentolată).

Totodată, poate fi util și primul ajutor în caz de înțepătură de insecte, precum aplicarea regulată a unui cub de gheață timp de 30 de secunde pentru calmarea pruritului și reducerea inflamației prin efectul vasoconstrictor. O altă soluție este menținerea unei comprese cu gheață învelite într-un prosop timp de 10 minute, pe zona afectată.

De asemenea, aplicarea presiunii cu degetul timp de 10 secunde pe înțepătură, pentru a calma temporar mâncărimea. Evitarea scărpinării mușcăturii de țânțar pe cât de mult posibil. Scărpinatul nu numai că agravează inflamația și simptomatologia, întârziind vindecarea, dar crește și riscul de sângerări și infecții.

În cazul reacțiilor alergice puternice, este recomandată administrarea medicamentelor antialergice pe cale orală (antihistaminice). Mușcătura de țânțar infectată trebuie examinată de către medic și tratată cu antibioticoterapie, pentru a preveni complicațiile.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Cum pot fi prevenite ciupiturile de țânțar

Mușcăturile de țânțar pot fi prevenite prin câteva metode simple, precum:

  • Folosirea soluțiilor repelente împotriva insectelor pe zonele de piele expuse, cum ar fi cele cu substanța activă DEET 5%. Acestea au efect de la 6 la 8 ore. Nu toate produsele sunt recomandate în cazul copiilor. Mușcăturile de țânțari la copii trebuie prevenite cu produse adecvate vârstei;
  • Acoperirea pielii cu pantaloni lungi și bluze cu mânecă lungă de culoare deschisă, dacă vremea este favorabilă. Totuși, înțepătura țânțarilor poate pătrunde prin haine subțiri;
  • Repararea ferestrelor sau ușilor, dacă prezintă găuri pe unde pot intra insecte;
  • Montarea plaselor pentru țânțari la geamuri;
  • Folosirea plaselor pentru insecte speciale pentru căruciorul/pătuțul copilului;
  • Optarea pentru un cort cu plasă pentru insecte în camping;
  • Evitarea timpului petrecut în orele de vârf, când țânțarii sunt cei mai activi – cum ar fi la apus, noaptea și la răsărit;
  • Eliminarea bălților de apă din jurul casei sau din grădină și schimbarea frecventă a apei păsărilor de curte;
  • Tăierea regulată a ierbii din curte și a buruienilor înalte;
  • Evitarea călătoriilor în zone cu o prevalență ridicată a bolilor transmise de țânțar sau vaccinarea împotriva afecțiunilor respective.

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR oferă acces la consultații pentru evaluarea și tratarea reacțiilor cauzate de înțepăturile de țânțar, pentru a reduce disconfortul și a preveni complicațiile.

Totodată, medicii specielizați în boli infecțioase gestionează cu profesionalism eventuale afecțiuni severe transmise prin mușcătura de țânțar. În sprijinul acestora, laboratoarele SANADOR realizează analize rapide și precise pentru identificarea infecțiilor.

Persoanele care manifestă reacții alergice grave la înțepăturile de insecte se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, care funcționează nonstop.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR