Cum recunoști o înțepătură de țânțar
Înțepătura de țânțar este o problemă frecventă în sezonul cald, în special în regiunile geografice din apropierea apelor. Doar femelele înțeapă oamenii și animalele pentru a se hrăni cu sânge, iar contactul cu saliva insectei produce reacții cutanate, cum ar fi umflături și mâncărime. La SANADOR, pacienții cu complicații provocate de înțepături de țânțari au acces la consultații de specialitate și la tratament rapid.
În general, mușcăturile de țânțari sunt inofensive, însă uneori aceste insecte pot fi vectorii unor boli serioase. Manifestările variază de la o persoană la alta, fiind mai severe în cazul bebelușilor, copiilor mici și persoanelor imunodeprimate.
Ciupitura de țânțar produce apariția spontană a unei leziuni denivelate, roz sau cu nuanță roșiatică, dure la atingere, asociată cu mâncărimi intense. Acestea apar în câteva minute după mușcătură, au o formă circulară și pot avea margini neregulate.
Disconfortul, inflamația și pruritul sunt puternice imediat după înțepătură, apoi are loc ameliorarea și micșorarea leziunii de la sine. Totuși, mâncărimile pot apărea din nou în următoarele zile.
Fiecare persoană reacționează diferit la mușcătura de țânțar. În unele cazuri, mai ales în copilărie, pielea poate deveni foarte inflamată sau pot să apară reacții alergice puternice.
Persoanele pot auzi bâzâitul de țânțari în jurul lor sau chiar pot obseva insecta pe piele în momentul mușcăturii. Totuși, saliva țânțarului conține o serie de substanțe, precum și compuși cu rol anestezic, astfel încât aceștia pot să nu simtă înțepătura.
Pe de altă parte, unele specii de țânțari, cum ar fi cei tigru (tropicali), sunt silențioși. Pentru că nu produc sunete de atenționare a prezenței acestora, persoanele nu observă când au fost înțepate.
-
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!