Cum recunoști înțepătura de păianjen

Înțepătura de păianjen este una dintre cele mai rare înțepături, deoarece păianjenii înțeapă doar atunci când sunt provocați. Mușcătura de păianjen se manifestă prin prezența a două puncte roșii apropiate, prin inflamația zonei afectate, înroșire, durere și mâncărimi. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații realizate de medici cu experiență, pentru diagnostic corect și tratament adecvat.

Ciupitura de păianjen produce simptome similare cu cele ale unor înțepături de insecte. În general, veninul de păianjen este mult prea slab pentru a produce reacții severe în organismul uman. Totuși, există anumite specii de păianjen care pot cauza semne și simptome severe. Manifestările cliice sunt diferite dacă ai fost mușcat de specii veninoase, printre care cele mai cunoscute sunt văduva neagră (Latrodectus mactans) și pustnicul maro (Loxosceles reclusa).

Mușcătura de păianjen de casă este foarte rară. În general, păianjenii nu înțeapă decât dacă simt ca sunt amenințați, cum ar fi dacă sunt atinși accidental. Aceștia nu vin în apropierea oamenilor sau nu circulă prin locuință foarte mult și nu sunt agresivi.

Foarte puține specii de păianjen prezintă colți care pot penetra pielea omului. Cei mai mulți păianjeni sunt inofensivi, iar colții lor sunt prea mici pentru a leza tegumentele.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Factori de risc pentru ciupitura de păianjen

Riscul de mușcătură de păianjen este mai ridicat la:

  • Persoanele care lucrează în domeniul curățeniei;
  • Fermieri;
  • Grădinari;
  • Copii care petrec mult timp în natură, printre plante, frunze și pietre;
  • Persoane care obișnuiesc să meargă în drumeții – în exterior, păianjenii sunt ascunși în locuri uscate și întunecate, cum ar fi sub stânci sau în șanțurile ascunse ale copacilor;
  • Persoanele care călătoresc în zone din America de Sud și Statele Unite unde sunt prezente specii de păianjeni veninoși;
  • Persoane care petrec timp sau locuiesc în încăperi insuficient curățate – păianjenii preferă locurile ascunse, uscate sau prăfuite, subsolurile și podurile aglomerate, dulapurile rar utilizate, grămezile de lemne, magaziile și garajele;
  • Persoane care îngrijesc păianjeni.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Semne de mușcătură de păianjen

În mod tipic, poate fi dezvoltată o umflătură după mușcătura de păianjen, de culoare roz sau roșiatică. Aceasta poate fi asociată cu durere și mâncărimi. O înțepătură inofensivă nu produce, de regulă, simptome adiționale.

Mușcătura de păianjen la copii produce simptome mai severe, cum ar fi o umflătură extinsă sau urticarie.

Înțepătura de păianjen văduva neagră cauzează senzația bruscă de înțepătură, asociată cu o durere ascuțită, în momentul mușcăturii. Totuși, unele persoane nu simt nimic atunci când sunt înțepate. În următoarea oră, pot fi dezvoltate:

Păianjenul văduva neagră poate fi recunoscută pe baza culorii sale negre, dimensiunii mari (2,5 cm lungime) și semnului roșu de pe corp (în formă de clepsidră).

Ciupitura de păianjen pustnic maro este adesea asimptomatică, însă cauzează ulterior următoarele simptome:

  • În prima oră, apare înroșirea zonei afectate. Pot fi observate două puncte roșii;
  • În următoarele 8 ore, centrul mușcăturii capătă o culoare palidă, în timp ce pielea de jur împrejur este roșie și crește. Pot apărea, de asemenea: febră, frisoane, dureri musculare din ce în ce mai intense, greață, oboseală, dureri de cap;
  • În următoarele zile, are loc formarea unei vezicule albe, iar ulterior o crustă dură.  Leziunea capătă, apoi, culoarea albastru închis, violet sau negru, având aspectul unui crater. În următoarele săptămâni, crusta se desprinde.

Pustnicul maro are o culoare aurie sau maro închis, picioare lungi, 6 ochi și o lungime de 1,2 cm. În mod particular, acesta are un semn în formă de vioară în partea superioară a corpului.

Uneori, simptomele lipsesc, însă pot fi observate cele două puncte pe piele.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Complicațiile provocate de mușcătura de păianjen

Cei mai mulți păianjeni sunt inofensivi, iar mușcătura lor nu produce manifestări severe.

Totuși, scărpinarea excesivă poate cauza leziuni și răni deschise care pot favoriza infecțiile cutanate. Mușcăturile de păianjen pot duce la infecția cu spori de Clostridium tetani, care provoacă tetanos. Bacteria produce neurotoxine care determină contracții musculare puternice și pun viața în pericol.

De asemenea, în cazuri rare, alergia la mușcătura de păianjen poate provoca brusc manifestări severe și amenințătoare de viață, cum ar fi anafilaxie potențial fatală. Printre simptomele grave care necesită tratament de urgență sunt umflarea feței, buzelor și gâtului, dificultăți de respirație, urticarie, pierderea stării de conștiență, amețeli.

Copiii mici, vârsnicii, persoanele cu afecțiuni cronice serioase, pacienții imunodeprimați prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta reacții alergice severe.

Vindecarea unei leziuni provocate de păianjenul pustnic maro poate fi dificilă. Uneori, aceasta poate cauza cicatrici sau ulcerații (răni deschise) care trebuie închise chirurgical. 

Primul ajutor în cazul unei mușcături de păianjen

Dacă prezinți simptome și semne de mușcătură de păianjen, adoptarea următoarelor măsuri de prim ajutor în cazul înțepăturii de insecte sunt esențiale:

  • Spălarea zonei înțepată cu apă caldă și săpun;
  • Aplicarea unei comprese cu gheață învelită într-un prosop timp de 15 minute, pentru a reduce inflamația;
  • Menținerea zonei afectate ridicată sau mai sus decât nivelul inimii;
  • Administrarea unui medicament antialergic (antihistaminic) și un analgezic pentru durere;
  • În cazul în care nu există răni deschise, poate fi folosit un unguent pentru calmarea mâncărimilor provocate de înțepăturile de insecte;
  • Dacă persoana prezintă simptome de șoc anafilactic și are la îndemână injecția cu epinefrină prescrisă de medic, este indicată utilizarea imediată, apoi solicitarea îngrijirilor medicale de urgență.

De asemenea, este esențial evitarea scărpinatului erupției cutanate, pentru a preveni rănile și infecțiile.

Analize și investigații în cazul unei înțepături de păianjen

Este importantă adresarea de urgență la medic, dacă pacientul a fost înțepat de o specie veninoasă și periculoasă de păianjen, cum ar fi văduva neagră, dacă prezintă simptome severe sau dacă mușcătura de păianjen s-a infectat.

Medicul va inspecta leziunea pentru a stabili ce tip de insectă a înțepat. Unele infecții cutanate pot provoca simptome similare cu cele ale unei mușcături de păianjen infectate. Dacă pacientul prezintă o secreție purulentă, specialistul va preleva o probă de la nivelul erupției și o va trimite la laborator pentru analiză. Astfel, va putea identifica tipul de infecție, precum cea cauzată de stafilococul auriu, ceea ce permite alegerea unui tratament corespunzător.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Tratamentul pentru mușcătura de păianjen

În general, vindecarea leziunilor și umflăturilor după mușcătura de păianjen au loc de la sine în aproximativ o săptămână (cu excepția înțepăturii provocate de pustnicul maro, care are o vindecare mai lentă).

În cazul leziunilor deschise și ulcerațiilor produse de înțepăturile păianjenilor veninoși, sunt recomandate măsuri corespunzătoare de îngrijire, cum ar fi curățarea cu ser fiziologic de mai multe ori pe zi și aplicarea unei soluții antiseptice cu iod povidonă, pentru prevenirea infectării.

Medicul poate prescrie analgezice sau miorelaxante dacă pacientul prezintă dureri sau spasme musculare. Mușcătura de păianjen infectată impune administrarea de terapie cu antibiotice.

Dacă o persoană a fost înțepată de văduva neagră, va avea nevoie de administrarea intravenoasă de antivenin specific, un medicament cu anticorpi împotriva veninului acestei specii de păianjen.

De asemenea, poate avea nevoie de o doză de vaccin antitetanos.

Cum să previi înțepătura de păianjen

Următoarele măsuri scad riscul de a fi înțepat de un păianjen, precum:

  • Folosirea soluțiilor repelente pentru insecte, care acționează și împotriva păianjenilor;
  • Depozitarea lemnelor pentru foc afară, departe de pereții casei și verificarea atentă înainte de a le aduce în locuință;
  • Folosirea mănușilor de protecție pentru manipularea lemnelor pentru foc,  mutarea pietrelor sau în timpul grădinăritului;
  • Folosirea echipamentelor potrivite, care protejează pielea, în timpul drumețiilor;
  • Curățarea în mod regulat a locuinței, magaziilor, garajului și podului, îndepărtând păianjenii și pânza acestora;
  • Îngrijirea curții și grădinii;
  • Purtarea mănușilor de protecție și alte echipamente recomandate atunci când cureți terariile păianjenilor (persoanele care lucrează în muzee zoologice);
  • Verificarea articolelor vestimentare depozitate în dulapurile rar utilizate, în magazii sau în exterior – scuturarea încălțămintei vechi, mănușilor de iarnă sau de grădinărit, cizmelor de cauciuc și căciulii, înainte de a le purta;
  • Scuturarea sau îndepărtarea păianjenului cu degetul în locul strivirii, în cazul în care acesta a ajuns pe piele;
  • Atenție sporită atunci când sunt manipulate obiecte vechi și prăfuite;
  • Persoanele care petrec mult timp în natură, cum ar fi într-un camping, este necesară verificarea și scuturarea hainelor înainte de a intra înapoi în cort sau rulotă. De asemenea, alegerea un cort dotat cu plase pentru insecte sau montarea plaselor la geamurile rulotei;
  • Informarea cu privire la insectele și riscurile pentru sănătate din regiunile geografice unde călătorește;
  • Achiziționarea unei asigurări medicale de călătorie înainte de vizitarea țării îndepărtate, pentru a putea primi îngirjiri dacă va fi necesar.
  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR oferă acces la consultații necesare pentru evaluarea corectă a semnelor și simptomelor apărute după mușcăturile de insecte, asigurând un tratament potrivit care reduce inflamația și previne eventualele complicații. În funcție de situație, medicul va recomanda tratamentul potrivit, cu monitorizarea stării generale de sănătate.

De asemenea, pacienții au acces la teste cutanate pentru depistarea alergiilor cauzate de mușcăturile de insecte, contribuind astfel la un diagnostic rapid și precis. Atunci când înțepătura de păianjen cauzează reacții severe, pacienții beneficiază de îngrijiri medicale prompte în Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR