Înțepătura de albină sau viespe

Diferența dintre înțepătura de albină și înțepătura de viespe

Înțepătura de albină și înțepătura de viespe provoacă reacții similare în organism, dar există totuși diferențe importante, de care trebuie ținut cont. La SANADOR, pacienții cu complicații provocate de înțepături de insecte sau cu alergie la înțepături de insecte au acces la consultații de specialitate și la tratament eficace.

Viespile sunt mai agresive ca albinele, pot să atace chiar dacă nu sunt agresate sau deranjate și pot să înțepe de mai multe ori la rând, pentru că acul lor nu rămâne în piele. În schimb, albina atacă numai dacă se simte în pericol, acul ei rămâne blocat în piele și trebuie scos, iar insecta moare ulterior. În plus, înțepătura de viespe este de obicei mai dureroasă ca o înțepătură de albină.

Watch on YouTube

Ambele înțepături pot duce însă la complicații grave, la infecții și la alergii severe, inclusiv la anafilaxie, care necesită tratament medical urgent. De aceea, este important să știm cum să acordăm primul ajutor în caz de înțepături de insecte. Dacă o persoană are alergie la înțepătură de albină nu înseamnă automat că are reacție alergică și la înțepătura de viespe.

Ce trebuie făcut în cazul unei înțepături de albină sau viespe

În cazul unei înțepături de albină, primul pas constă în îndepărtarea imediată a acului, dacă acesta este încă prezent în piele. Nu trebuie să apăsăm sau să frecăm zona afectată, deoarece aceste acțiuni pot determina eliberarea unei cantități mai mari de substanțe toxice, cât timp acul este încă în piele.

Zona înțepată de o albină sau de viespe trebuie spălată cu apă și săpun, după care este aplicată o compresă rece, pentru a diminua inflamația și iritația. Ulterior, persoana înțepată trebuie monitorizată atent, pentru detectarea semnelor unei reacții alergice severe, cum ar fi dificultăți de respirație, umflarea feței, gâtului sau limbii, sau pierderea cunoștinței.

În prezența acestor semne și simptome, trebuie cerut ajutor medical de urgență, deoarece un șoc anafilactic poate fi letal dacă nu este tratat la timp. În cazul reacțiilor ușoare, manifestate prin durere, edem și prurit la locul înțepăturii, pot fi aplicate tratamente la domiciliu, pentru ameliorarea simptomatologiei. Totuși, dacă manifestările persistă ori se agravează, este indicat un consult de specialitate.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum se manifestă înțepătura de viespe sau albină

Reacțiile la înțepăturile de albine și viespi pot varia în severitate, de la minore, la potențial fatale. Cel mai des, aceste înțepături sunt doar deranjante, provocând o durere scurtă și ascuțită, însoțită de o papulă - o mică umflătură în locul înțepăturii.

Veninul din înțepăturile de albine sau viespi provoacă o reacție toxică locală la locul atacului. O reacție locală tipică include durere instantanee, ascuțită și arzătoare, care durează câteva secunde, o umflătură decolorată, pruriginoasă și dureroasă, precum și urticarie sau pustule care ating apogeul după 48 de ore.

Unele înțepături însă pot da reacții locale severe, numite medical reacții locale extinse, care pot include:

  • decolorare extremă și umflare ce afectează o suprafață a pielii de 10 cm sau peste;
  • umflarea întregului membru, care poate persista câteva zile;
  • în caz de înțepături multiple, pot apărea erupții cutanate, febră, greață și dureri de cap;
  • rar, pot apărea inflamații și dureri articulare, care tind să se dezvolte după câteva zile.

Înțepăturile multiple pot fi uneori fatale la copii, iar la unele persoane, componentele veninului pot declanșa o reacție alergică sistemică severă, precum șocul anafilactic.

Complicațiile înțepăturii de viespe sau albină

Între complicațiile frecvente se numără formarea de vezicule (bășici), infecții bacteriene secundare ale pielii, inclusiv celulită și limfangită, reacții persistente ce pot dura săptămâni sau luni, vasculite, sindromul de tip boala serului, efecte neurologice și impact asupra calității vieții anxietate care duce la restricții sociale.

În cazuri extrem de rare, înțepăturile de viespe la copii pot contribui la complicații ce implică sistemul nervos. Este cunoscut faptul că viespea poate înțepa repetat până la pierderea acului, iar veninul său este mai puternic. La acești mici pacienți, pot apărea simptome precum slăbiciune musculară, dilatarea pupilelor și afazie motorie (afectarea abilităților de vorbire și scriere), declanșate de formarea unui cheag de sânge în urma unei reacții severe la înțepătura de viespe.

Când este o urgență medicală înțepătura de albină sau de viespe

O înțepătură de albină sau de viespe poate deveni o urgență medicală în câteva situații. În primul rând, dacă la acea persoană apare o reacție alergică severă, numită anafilaxie sau șoc anafilactic. Aceasta poate pune viața în pericol, iar simptomele apar brusc și includ:

  • urticarie;
  • umflarea feței sau a gurii;
  • respirație rapidă și superficială;
  • ritm cardiac rapid;
  • piele rece și umedă;
  • anxietate sau confuzie;
  • amețeală;
  • grețuri și vărsături;
  • crampe stomacale și diaree;
  • buze palide sau cianotice;
  • scăderea rapidă a tensiunii arteriale;
  • leșin sau pierderea cunoștinței.

În al doilea rând, o înțepătură de albină sau de viespe poate deveni o urgență dacă are loc o reacție locală severă, cu umflarea unui întreg membru. De asemenea, înțepăturile în gură sau în gât pot obstrua căile respiratorii, iar cele în ochi, netratate prompt, pot duce la orbire. De aceea, orice semn de reacție alergică severă (sistemică sau locală), trebuie tratat ca o urgență medicală.

Primul ajutor în cazul unei înțepături de viespe sau albină

În cazul unei înțepături de viespe sau albină, este esențială o acțiune rapidă, pentru a diminua disconfortul și a preveni complicațiile. Următorii pași sunt recomandați pentru acordarea primului ajutor:

  • îndepărtarea acului – dacă este prezent, trebuie îndepărtat imediat prin răzuire cu un obiect plat, cum ar fi un card, evitându-se folosirea unei pensete, metodă care poate elibera mai mult venin;
  • curățarea zonei afectate cu apă și săpun, pentru a elimina eventualele urme de venin și a preveni infecțiile, iar aplicarea unei comprese reci ajută la reducerea inflamației și durerii;
  • pentru forme ușoare –  în cazul unor semne ca edemul și înroșirea locală, se poate administra un antihistaminic oral și aplica o cremă cu hidrocortizon pentru ameliorarea disconfortului;
  • prevenirea infecțiilor – evitarea zgârierii zonei înțepate este foarte importantă pentru a preveni infecțiile. În cazul apariției semnelor de infecție, cum ar fi roșeață, edem, căldură locală sau durerea persistentă, este recomandată consultarea unui medic;
  • înțepături în timpul sarcinii - cu excepția cazului în care există o alergie cunoscută la venin sau gravida a avut reacții severe în trecut, înțepăturile de viespe nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Se pot urma aceleași măsuri de prim ajutor, evitându-se antihistaminicele cu ingrediente decongestionante. În cazul unei reacții alergice severe, atât mama, cât și copilul pot fi în pericol, fiind esențială asistența medicală de urgență;
  • reacții alergice severe: în caz de reacție alergică severă, locală sau sistemică (anafilaxie), manifestată prin dificultăți de respirație, umflarea feței, a gâtului sau a limbii, sau dacă persoana are un istoric de reacții alergice severe, se impune solicitarea imediată a asistenței medicale de urgență.

În astfel de cazuri la limită, trebuie verificat dacă persoana are un injector cu epinefrină, care trebuie administrat, și apelat numărul 112. Până la sosirea echipajului medical, persoana trebuie așezată într-o poziție confortabilă și, dacă a vomat, întoarsă pe o parte. Pacientul nu trebuie lăsat singur până la sosirea ambulanței, întrucât unele persoane pot necesita mai multe injecții cu adrenalină. Dacă simptomele nu se ameliorează în 5-15 minute sau reapar, trebuie utilizat un al doilea injector, dacă este disponibil.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Tratamentul pentru înțepătura de viespe sau albină

În cazul unei înțepături de albină sau viespe, după un consult amănunțit, medicul va recomanda tratamentul adecvat, care poate include:

  • îngrijirea plăgii – dacă există o singură înțepătură fără probleme alergice, este nevoie de îngrijirea locală a plăgii (curățarea și aplicarea unui unguent antibiotic), iar acul rămas va fi îndepărtat;
  • tratarea mâncărimii se poate face prin administrarea unui antihistaminic oral;
  • tratamentul erupțiilor – dacă există simptome alergice ușoare, cum ar fi o erupție cutanată și mâncărime pe tot corpul, dar fără probleme respiratorii, se poate administra un antihistaminic;
  • tratarea problemelor respiratorii – dacă există o reacție alergică moderată, cum ar fi o erupție cutanată pe tot corpul și probleme ușoare de respirație, probabil vor fi administrate injecții cu antihistaminice, corticosteroizi și epinefrină;
  • tratarea unei reacții alergice severe – dacă există tensiunea arterială scăzută și blocarea căilor respiratorii este vorba de o urgență medicală. Tratamentul poate implica intubarea, administrarea de injecții cu antihistaminice, corticosteroizi și epinefrină, dar și de fluide intravenos. Unele dintre aceste tratamente pot începe la fața locului sau în ambulanță, iar pacientul va fi monitorizat îndeaproape la urgență și internat în spital, la nevoie în secția de terapie intensivă.

Prevenirea înțepăturii de viespe sau albină

Pentru a evita înțepăturile de albine și de viespi, sunt indicate următoarele măsuri:

  • menținerea unei distanțe adecvate față de stupi;
  • contactarea unui specialist în cazul în care sunt observate cuiburi de viespi în jurul locuinței;
  • atenție sporită la consumul de alimente în aer liber, în special la băuturi dulci și sandvișuri cu pește;
  • evitarea hainelor de culori stridente sau închise;
  • evitarea parfumurilor;
  • în timpul drumețiilor în zone de pădure sau tufișuri, este recomandată purtarea pălăriilor, cămășilor cu mâneci lungi, pantalonilor lungi și hainelor de culori deschise.

De asemenea, copiii mici sunt deosebit de vulnerabili la înțepăturile de insecte. De aceea, încă de la o vârstă fragedă, copiii trebuie învățați despre modalitățile de prevenire a înțepăturilor de viespe. De pildă, li se poate arăta cum arată albinele, viespile și cuiburile acestora și cum să le evite. Alte măsuri de siguranță includ evitarea mersului desculț în aer liber și evitarea consumului de băuturi zaharoase lăsate afară, deoarece acestea pot atrage insecte.

Pentru persoanele care au avut o reacție anafilactică la o înțepătură, este esențial să aibă mereu la îndemână un kit special care să conțină: un stilou cu epinefrină, o soluție de inhalat cu ventolin (salbutamol) și un antihistaminic. Acestea pot fi prescrise de un medic, care, în unele cazuri, poate recomanda pacientului și imunoterapia cu venin de albine, adică administrarea periodică de cantități mici de venin de albină, pentru a preveni reacțiile severe ale organismului în viitor.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Primul ajutor și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții înțepați de albină sau de viespe au acces la consultații realizate de medici experimentați, care decid tratamentul necesar în funcție de severitatea simptomelor. În cazul unor alergii apărute în urma acestor înțepături, medicii specializați în alergologie stabilesc diagnosticul corect în urma unei evaluări medicale complete și a unor teste alergologice specifice, precum testele cutanate pentru alergii, apoi recomandă tratamentul potrivit.

Dacă apar infecții în urma înțepăturilor de insecte, medicii pot indica tratament cu antibiotice. De asemenea, specialiștii SANADOR oferă pacienților sfaturi corecte despre prevenirea înțepăturilor de albină sau viespe și acordarea primului ajutor. În cazul unei urgențe medicale provocate de o înțepătură, pacienții de pot adresa la orice oră din zi și din noapte Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din sistemul privat de sănătate din București.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR