Insuficiența venoasă cronică

Ce este insuficiența venoasă cronică

Insuficiența venoasă cronică apare atunci când sunt afectate venele superficiale sau profunde de la nivelul picioarelor, fapt care duce la stagnarea sângelui și la creșterea presiunii în vene. Boala venoasă cronică este foarte frecventă, afectând 1 din 20 de adulți, fiind întâlnită mai ales la persoanele trecute de 50 de ani. În plus, riscul de afectare crește direct proporțional cu îmbătrânirea.

  • Dacă observi modificări ale pielii gambelor sau ai senzația de „picioare grele”, programează-te la SANADOR pentru o consultație!

Cauzele și factorii de risc pentru boala venoasă cronică

Închiderea incompletă a valvelor, care fac parte din structura venelor, duce la scăderea întoarcerii venoase (sângele din vene nu mai circulă în direcția „corectă”, către inimă, ci stagnează în vene), iar de multe ori, din cauza gravitației, apare refluxul venos. În timp, toate aceste fenomene duc la distrugerea vaselor de sânge, cu apariția semnelor și simptomelor de boală venoasă cronică.

Watch on YouTube

Afectarea valvelor poate fi congenitală (diferite anomalii venoase din naștere) sau dobândită (caz în care poate fi primară, adică moștenită, sau secundară anumitor tulburări care distrug structura venelor, precum sindrom May-Thurner, tromboza venoasă profundă ori intervențiile chirurgicale de la nivelul picioarelor).

La toate acestea contribuie și anumiți factori care favorizează instalarea insuficienței venoase cronice, precum obezitatea, fumatul, folosirea de contraceptive orale, sarcina sau statul prelungit în picioare (mai ales în cazul anumitor meserii, precum ospătarii, frizerii).

Semnele și simptomele de insuficiență venoasă cronică

Simptomele și semnele care pot indica o insuficiență venoasă cronică includ:

  • senzația de arsură sau de „picioare grele”, însoțită de multe ori de crampe musculare (care apar mai ales noaptea);
  • edemul (umflarea) picioarelor, mai ales la nivelul gleznelor;
  • schimbarea culorii pielii din treimea inferioară a gambelor, care poate deveni roșie sau maronie, și poate fi însoțită de prurit (mâncărime);
  • ulcere venoase de diferite dimensiuni, plăgi deschise care se vindecă foarte greu și care de obicei nu sunt dureroase (dacă nu sunt infectate);
  • vene varicoase (varice) vizibile la examinarea clinică.

Toate aceste semne și simptome pot apărea simultan, dar, de cele mai multe ori, boala venoasă cronică debutează insidios. Astfel, afectarea venelor se cuantifică pe baza clasificării CEAP:

  • C0 – fără leziuni vizibile;
  • C1 – telangiectazii sau vene „păianjen”;
  • C2 – vene varicoase;
  • C3 – edeme;
  • C4a – hiperpigmentare (dermatită de stază);
  • C4b – atrofie sau hipopigmentare;
  • C5 – ulcer venos vindecat;
  • C6 – ulcer venos prezent la momentul examinării.

Diagnosticul de insuficiență venoasă cronică se stabilește începând cu stadiul C3. Cu alte cuvinte, prezența varicelor nu indică întotdeauna o insuficiență venoască cronică, dar este un semn clar de afectare a circulației venoase și ar trebui să orienteze bolnavul către un consult de specialitate, la un medic cardiolog.

Posibile complicații provocate de boala venoasă cronică

Dacă nu este tratată la timp, boala venoasă cronică poate duce la durere cronică, disconfort, celulită recurentă, ulcere venoase (care se pot suprainfecta), tromboflebită, leziuni ale pielii (precum dermatita de stază, lipodermatoscleroza sau atrofia Blanche) ori limfedem secundar.

Metodele de diagnostic pentru insuficiența venoasă cronică

Examinarea clinică efectuată de medic în cabinet este de ajutor pentru identificarea semnelor de boală venoasă cronică, precum schimbarea culorii pielii de la picioare sau prezența cicatricilor rezultate din vindecarea unor ulcere mai vechi. De asemenea, din anamneză se pot obține informații utile, cum ar fi istoricul de intervenții chirurgicale la nivelul picioarelor sau prezența insuficienței venoase cronice la alți membrii ai familiei, situație în care poate fi indicat și un sfat genetic.

O investigație foarte utilă este ecografia Doppler venoasă a membrelor inferioare. Această metodă de stabilire a diagnosticului permite vizualizarea structurii venelor și măsurarea fluxului de sânge care circulă prin acestea. Poate fi folosită atât pentru a analiza atât venele superficiale, cât și pe cele profunde. În plus, permite și investigarea arterelor (ecografia Doppler arterio-venoasă), care, în unele cazuri, sunt afectate concomitent. De asemenea, această investigație permite diferențierea insuficienței venoase cronice de tromboza venoasă profundă sau de sindromul post-trombotic.

  • La SANADOR ai acces la investigații performante pentru diagnosticul afecțiunilor venoase. Programează-te!

Alte investigații efectuate mai rar includ pletismografia (care evidențiază refluxul venos, eventualele zone de obstrucție și determină fluxul de sânge prin vene) și venografia prin tomografie computerizată sau examinare RMN cu substanță de contrast (folosită și în reconstrucția chirurgicală a venelor).

Tratamentele pentru boala venoasă cronică

Există multiple opțiuni de tratament pentru boala venoasă cronică. În principiu, tratamentul conservator presupune purtarea ciorapilor medicinali compresivi, care stimulează circulația sangvină și aplică o presiune ușoară pe picioare (între 30 și 50 mmHg), ce favorizează întoarcerea sângelui către inimă.

Ulcerele trebuie tratate din timp, cu diferite creme și pansamente hidrocoloide. Dacă examenul bacteriologic din rană este pozitiv, atunci se poate recomanda tratament sistemic sau local cu antibiotice. Întrucât de cele mai multe ori pereții vaselor de sânge (inclusiv ai capilarelor) sunt distruși din cauza presiunii ridicate a sângelui, trebuie reținut faptul că vindecarea ulcerelor este anevoioasă și necesită o perioadă lungă de tratament.

Modificarea stilului de viață poate ameliora simptomele insuficienței venoase cronice și include scăderea în greutate, renunțarea la fumat, repausul la pat, cu ridicarea picioarelor (timp de 20-30 de minute, de cel puțin 3 ori pe zi) și efectuarea de exerciții fizice ușoare, care să stimuleze circulația sângelui, precum mersul pe bicicletă, alergarea ușoară sau înotul. La toate acestea se poate adăuga și tratamentul medicamentos cu venotonice sau anticoagulante.

Dacă disconfortul și dizabilitatea sunt severe sau bolnavul are contraindicații de tratament compresiv (de exemplu, are și boală arterială periferică, pe lângă insuficiență venoasă cronică), ori sunt prezente ulcere venoase care nu se vindecă prin terapie locală, atunci se recomandă chirurgia vasculară.

Intervențiile chirurgicale pentru tratamentul varicelor includ terapia ablativă cu laser sau radiofrecvență, ligatura chirurgicală și scoaterea venelor varicoase (care se poate realiza în orice stadiu CEAP de afectare vasculară), iar pentru venele de tip „păianjen” – scleroterapia, care include injectarea, sub anestezie locală, de diferite substanțe sclerozante. De asemenea, poate fi indicată venoplastia.

  • Spitalul Clinic SANADOR asigură tratament prin chirurgie vasculară pentru cazurile severe de insuficiență venoasă cronică. Vino la consultație!

Dacă bolnavul are un risc ridicat de afectare vasculară (de exemplu, are antecedente de tromboză venoasă profundă sau are rude cu boală venoasă cronică), acesta trebuie să se prezinte la medic din timp și să ceară un consult imediat cum observă modificări la nivelul picioarelor. În funcție de stadiul bolii, dar și de opțiunile pacientului, medicul va alege metoda de tratament cea mai potrivită.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR