Tratamentele pentru boala venoasă cronică
Există multiple opțiuni de tratament pentru boala venoasă cronică. În principiu, tratamentul conservator presupune purtarea ciorapilor medicinali compresivi, care stimulează circulația sangvină și aplică o presiune ușoară pe picioare (între 30 și 50 mmHg), ce favorizează întoarcerea sângelui către inimă.
Ulcerele trebuie tratate din timp, cu diferite creme și pansamente hidrocoloide. Dacă examenul bacteriologic din rană este pozitiv, atunci se poate recomanda tratament sistemic sau local cu antibiotice. Întrucât de cele mai multe ori pereții vaselor de sânge (inclusiv ai capilarelor) sunt distruși din cauza presiunii ridicate a sângelui, trebuie reținut faptul că vindecarea ulcerelor este anevoioasă și necesită o perioadă lungă de tratament.
Modificarea stilului de viață poate ameliora simptomele insuficienței venoase cronice și include scăderea în greutate, renunțarea la fumat, repausul la pat, cu ridicarea picioarelor (timp de 20-30 de minute, de cel puțin 3 ori pe zi) și efectuarea de exerciții fizice ușoare, care să stimuleze circulația sângelui, precum mersul pe bicicletă, alergarea ușoară sau înotul. La toate acestea se poate adăuga și tratamentul medicamentos cu venotonice sau anticoagulante.
Dacă disconfortul și dizabilitatea sunt severe sau bolnavul are contraindicații de tratament compresiv (de exemplu, are și boală arterială periferică, pe lângă insuficiență venoasă cronică), ori sunt prezente ulcere venoase care nu se vindecă prin terapie locală, atunci se recomandă chirurgia vasculară.
Intervențiile chirurgicale pentru tratamentul varicelor includ terapia ablativă cu laser sau radiofrecvență, ligatura chirurgicală și scoaterea venelor varicoase (care se poate realiza în orice stadiu CEAP de afectare vasculară), iar pentru venele de tip „păianjen” – scleroterapia, care include injectarea, sub anestezie locală, de diferite substanțe sclerozante. De asemenea, poate fi indicată venoplastia.
-
Spitalul Clinic SANADOR asigură tratament prin chirurgie vasculară pentru cazurile severe de insuficiență venoasă cronică.
Vino la consultație!
Dacă bolnavul are un risc ridicat de afectare vasculară (de exemplu, are antecedente de tromboză venoasă profundă sau are rude cu boală venoasă cronică), acesta trebuie să se prezinte la medic din timp și să ceară un consult imediat cum observă modificări la nivelul picioarelor. În funcție de stadiul bolii, dar și de opțiunile pacientului, medicul va alege metoda de tratament cea mai potrivită.