Tratamentul în insuficiența valvei pulmonare
Tratamentul insuficienței pulmonare constă în primul rând în identificarea și tratarea cauzei care a dus la această afecțiune (hipertensiune pulmonară, boli congenitale, endocardită infecțioasă). Apoi, în funcție de severitatea insuficienței pulmonare și de simptomele pacientului, medicul poate recomanda medicamente, tratament intervențional sau tratament chirurgical.
Tratamentul medicamentos se poate utiliza pentru a trata afecțiunea care a dus la insuficiență pulmonară (ex. medicamente vasodilatatoare la pacienții cu hipertensiune pulmonară, antibiotice la pacienții cu endocardită infecțioasă) sau pentru a reduce simptomele pacienților cu insuficiență pulmonară. Pot fi utile medicamentele diuretice la pacienții cu dificultăți de respirație, edeme la nivelul membrelor inferioare sau lichid acumulat la nivelul abdomenului sau plămânilor. În cazul apariției insuficienței cardiace, este necesar tratamentul specific al acesteia, cu inhibitori ai enzimei de conversie, betablocante și diuretice.
Tratamentul chirurgical al insuficienței pulmonare este indicat la pacienții cu simptome și insuficiență pulmonară severă sau la pacienții fără simptome, dar care prezintă și alte criterii (volum crescut al ventriculului drept, presiune crescută în ventriculul drept, toleranță la efort redusă, scăderea capacității de contracție a ventriculului drept sau stâng). De asemenea, intervenția de chirurgie cardiovasculară este indicată și la pacienții care asociază insuficiență tricuspidiană severă.
Metodele de tratament chirurgical sunt repararea valvei pulmonare sau înlocuirea acesteia cu o proteză. Înlocuirea valvei pulmonare se poate face cu o proteză mecanică (alcătuită din plastic sau metal) sau biologică (confecționată din țesut uman sau de origine animală). Deși valvele biologice se degradează după un interval de aproximativ 15 ani, necesitând adesea o reintervenție, ori de câte ori este posibil, se preferă înlocuirea cu o valvă biologică, deoarece pacienții nu trebuie să urmeze un tratament anticoagulant pe termen lung.
Înlocuirea transcateter a valvei pulmonare (TPVR) este o procedură de cardiologie intervențională de înlocuire a valvei pulmonare care se face fără a necesita o operație pe cord deschis. În timpul acestei proceduri, medicul introduce un cateter (tub subțire) prin vena femurală de la nivelul zonei inghinale, pe care îl ghidează prin sistemul venos până la inimă.
Prin intermediul acestui cateter, este introdusă o proteză valvulară care este plasată peste valva pulmonară afectată și fixată prin umflarea unui balonaș. La finalul intervenției, medicul dezumflă balonașul și extrage cateterul. Această procedură are o rată de succes de 94-98% și o rată redusă de complicații (3-6%). Un alt avantaj al acestei proceduri este timpul scurt de spitalizare (4-5 zile) și recuperarea mai rapidă decât în cazul intervenției pe cord deschis.