Tratamentul pentru insuficiență tricuspidiană
Alegerea tratamentului pentru insuficiența tricuspidiană depinde de severitatea bolii și de cauza care a dus la apariția acesteia.
Tratamentul medicamentos
Tratamentul medicamentos poate include:
- medicamente pentru a trata cauza insuficienței tricuspidiene (ex. insuficiență cardiacă, fibrilație atrială, hipertensiune pulmonară);
- medicamente diuretice, pentru a elimina excesul de lichide din organism și pentru a ajuta pacientul să respire mai bine.
Tratamentul chirurgical
Pacienții cu insuficiență tricuspidiană severă trebuie operați atunci când simptomele sunt prezente în ciuda tratamentului cu medicamente sau când există o marire și o funcție anormală a ventriculului drept. Tratamentul chirurgical poate include mai multe proceduri de chirurgie cardiovasculară:
- anuloplastia;
- repararea valvei tricuspide;
- înlocuirea valvei tricuspide.
Anuloplastia este indicată atunci când insuficiența tricuspidiană este produsă de lărgirea inelului valvei tricuspide. Prin această procedură se aduce inelul tricupidian la o dimensiune normală, pentru ca valva tricuspidă să se poată închide normal. În timpul operației de anuloplastie, medicul plasează un dispozitiv din metal sau plastic asemănător unui inel în jurul valvei tricuspide. Acest inel imită mișcarea naturală a valvei tricuspide și o ajută să se deschidă și să se închidă corect.
Repararea valvei tricuspide poate include repararea rupturilor din valvă, îndepărtarea de țesut de pe valvă sau separarea cuspelor. Toate aceste proceduri ajută la scăderea gradului de regurgitare tricuspidiană.
În cazul în care valva tricuspidă nu poate fi reparată, chirurgul poate îndepărta valva afectată și o poate înlocui cu o proteză mecanică sau biologică. Protezele mecanice sunt confecționate din metal, sunt mai rezistente, însă necesită tratament anticoagulant toată viața. Protezele biologice sunt alcătuite din țesut cardiac de origine umană (de la un donator compatibil) sau de origine animală (țesut de vită sau porc). Acestea sunt mai puțin rezistente (10-15 ani), însă pacienții nu au nevoie de tratament anticoagulant.
Tratamentul intervențional
Tratamentul intervențional presupune introducerea unui tub subțire numit cateter printr-o venă de la nivelul regiunii inghinale, care este apoi avansat prin sistemul venos, până la inimă. Procedurile de tratament intervențional asupra valvei tricuspide au apărut recent, ca o altă metodă de tratament pentru pacienții care nu pot fi operați, din cauza riscurilor prea mari.
Intervențiile prin intermediul cateterului asupra valvei tricuspide sunt în curs de dezvoltare. Studiile au demonstrat reducerea gradului de regurgitare tricuspidiană folosind diverse proceduri minim invazive, precum folosirea unor dispozitive care apropie cuspele valvei tricuspide, anuloplastia percutanată sau înlocuirea valvei tricuspide transcateter. Astfel, tratamentul intervențional al regurgitării tricuspidiene poate fi luat în considerare la pacienții cu simptome severe, care au riscuri prea mari pentru a fi supuși unei operații pe cord deschis.
-
Pentru investigații avansate și tratamente moderne,
alege SANADOR!