Diagnosticarea insuficienței renale acute
Insuficiența renală acută poate fi diagnosticată prin mai multe analize de laborator și investigații imagistice de specialitate.
Analize de sânge
Electroliții (potasiul, sodiul, fosforul) sunt eliminați din sânge prin acțiunea rinichilor, iar la pacienții cu insuficiență renală electroliții au valori crescute.
Determinarea ureei și a creatininei reprezintă cea mai simplă metodă de a identifica o insuficiență renală. Acestea sunt substanțe prezente în sânge și, în mod normal, sunt eliminate de către rinichi. În cazul unei insuficiențe renale, ureea și creatinina vor avea valori crescute în sânge.
În funcție de creatinina din sânge, de vârsta și sexul pacientului, se poate măsura rata de filtrare glomerulară (RFG), care exprimă cel mai bine funcția rinichiului. În mod normal, RFG ar trebui să fie aproximativ 100ml/min/1,73m².
În funcție de nivelul creatininei, se stabilesc și stadiile insuficienței renale acute:
- Stadiul 1 înseamnă o creștere a creatininei de 1,5-1,9 ori față de valoarea normală.
- Stadiul 2 reprezintă o creștere de 2-2,9 ori față de valoarea normală a creatininei.
- Stadiul 3 înseamnă o creștere de peste 3 ori față de valoarea normală.
Analize de urină
Medicul va recomanda teste de urină, pentru a verifica prezența sângelui, a proteinelor și a electroliților. Aceste teste ajută la stabilirea diagnosticului de insuficiență renală, dar și la găsirea unei cauze care provoacă semnele și simptomele pacientului.
Monitorizarea diurezei
Diureza reprezintă cantitatea de urină eliminată în 24 de ore. Pacienții cu insuficiență renală acută elimină mai puțină urină și pot avea: anurie sau oligurie (100ml - 500 ml în 24 de ore). O parte din pacienții cu insuficiență renală acută pot avea și diureză păstrată.
Teste imagistice
Ecografia abdominală, tomografia computerizată și examenul RMN pot arăta dacă rinichii sunt măriți, dacă există afecțiuni ale vaselor de sânge renale sau dacă există un blocaj în eliminarea urinii.
Biopsia renală
Biopsia renală este o metodă prin care medicul introduce un ac subțire prin piele, pentru a preleva o mică porțiune de rinichi. Aceasta va fi examinată la microscop și se va stabili dacă rinichiul este afectat și care este cauza.
-
Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient.
Programează-te!