Insuficiența ovariană prematură

Ce este insuficiența ovariană prematură

Insuficiența ovariană prematură sau primară este o afecțiune definită de disfuncția ovarelor înainte de vârsta de 40 de ani, adesea de cauză idiopatică. Tulburarea afectează sănătatea oaselor, sistemul cardiovascular, fertilitatea și sănătatea mintală. La SANADOR, pacientele beneficiază de consultații de ginecologie și de endocrinologie realizate de medici dedicați și comunicativi și de toate procedurile necesare pentru diagnostic corect și tratament cu rezultate bune.

Watch on YouTube

Deși se manifestă în mod similar cu menopauza, cele două situații sunt complet diferite. Menstruațiile neregulate sau absente reprezintă un simptom important, care impune consultația de specialitate.

Insuficiența ovariană precoce sau prematură apare atunci când ovarele încep să nu mai funcționeze corect, astfel încât nu mai produc suficient estrogen și nu mai eliberează ovule în mod regulat. Astfel, se poate instala infertilitatea.

Chiar dacă insuficiența ovariană primară este similară cu menopauza precoce, cele două au cauze distincte. La menopauză, ovarele nu mai funcționează deloc. În schimb, în insuficiența ovariană prematură, menstruația poate apărea ocazional. Prin urmare, ovulele sunt în continuare produse, însă sunt eliberate la intervale neregulate.

Afecțiunea este foarte rară – apare la 1% din femeile cu vârste între 15 ani și 44 de ani. Deși afectează mai frecvent femeile de peste 30 de ani, aceasta poate apărea uneori încă din adolescență. 

Clinic, diagnosticul de insuficiență ovariană prematură este stabilit atunci când pacienta prezintă amenoree (lipsa menstruațiilor) timp de 4-6 luni, în asociere cu scăderea nivelului de estradiol și creșterea nivelului de hormon foliculo-stimulant (FSH).

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauzele insuficienței ovariene precoce

În 90% dintre cazuri, nu se cunosc cu certitudine cauzele insuficienței ovariane premature.

Cauza poate fi o disfuncție la nivelul foliculilor ovarieni, săculeții din interiorul ovarelor, în care se dezvoltă și se maturează ovulul. Factorii care pot afecta funcția ovariană includ:

Istoricul de intervenții chirurgicale la nivel ovarian crește riscul de a dezvolta afecțiunea. De asemenea, prezența aceleiași tulburări în istoricul medical familial crește predispoziția de a o dezvolta. Femeile cu vârste cuprinse între 30 de ani și 40 de ani sunt cel mai frecvent afectate.

Cum se manifestă insuficiența ovariană prematură?

Insuficiența ovariană precoce determină manifestări similare cu cele ale menopauzei:

  • Menstruații neregulate sau amenoree (lipsa menstruațiilor);
  • Bufeuri;
  • Transpirații nocturne;
  • Libido scăzut;
  • Uscăciune vaginală și dispareunie (durere în timpul contactului sexual);
  • Tulburări de dispoziție și iritabilitate;
  • Anxietate și depresie;
  • Fertilitate redusă – incapacitatea de a obține o sarcină;
  • Probleme de concentrare și de memorie;
  • Ochi uscați.

Complicațiile provocate de insuficiența ovariană primară

Afecțiunea poate provoca o serie de complicații, după cum urmează:

  • Infertilitate – inabilitatea de a obține o sarcină, deoarece ovulul matur nu mai este eliberat lunar. Cele mai multe paciente cu insuficiență ovariană prematură descoperă afecțiunea după ce se adresează medicului pentru investigarea infertilității;
  • Osteoporoză – estrogenul menține integritatea oaselor, iar atunci când nivelul său scade, crește riscul de demineralizare osoasă;
  • Boli cardiovasculare – nivelul scăzut de estrogen favorizează instalarea bolilor de inimă, deoarece deteriorează pereții arteriali, iar aceștia pot acumula plăci de aterom (compuse, în principal, din grăsimi);
  • Demență și boala Parkinson – instalarea precoce a acestor afecțiuni a fost asociată cu intervenția chirurgicală de îndepărtare a ovarelor la femei cu vârste sub 43 de ani, atunci când nu este urmată de terapie hormonală de substituție;
  • Anxietate și depresie – fertilitatea redusă poate produce dezechilibre emoționale puternice în cazul femeilor care își doresc o sarcină;
  • Hipotiroidism – afecțiune caracterizată de reducerea producției de hormoni tiroidieni, ceea ce interferă cu procesele metabolice;
  • Tulburări de vedere – ochii uscați permanent favorizează leziunile pe suprafața acestora, iar pacienta se poate confrunta cu vedere încețoșată.

Poți rămâne însărcinată dacă ai insuficiență ovariană prematură?

Chiar dacă ai insuficiență ovariană prematură, acest lucru nu înseamnă că nu mai ai deloc ovulații. Cu toate acestea, ele sunt mai rare. Femeile cu insuficiență ovariană precoce prezintă ovulații intermitente, neregulate. Așadar, există o șansă mică de a rămâne însărcinată în continuare.

Dintre pacientele diagnosticate, 5-10% rămân însărcinate fără a beneficia de tratament pentru sporirea fertilității.

Tratamentul pentru insuficiența ovariană prematură

Insuficiența ovariană precoce este gestionată, în principal, prin terapie de substituție hormonală, cu estrogen și progesteron. Tratamentul nu numai că ține sub control simptomele, însă ajută și la prevenirea complicațiilor.

Sunt indicate suplimentele cu vitamina D și calciu, în doze recomandate de medic, pentru a susține mineralizarea osoasă și a reduce riscul de osteoporoză.

Atunci când nu poate fi obținută o sarcină prin metode naturale, medicul poate oferi alte soluții, cum ar fi fertilizarea in vitro.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Poate fi prevenită insuficiența ovariană precoce?

Nu există măsuri de prevenție pentru insuficiența ovariană precoce. Cu toate acestea, trebuie luate în considerare evitarea expunerii la toxine (cum ar fi pesticide) și menținerea sub control a afecțiunilor cronice.

De asemenea, dacă pacienta prezintă un risc ridicat de a dezvolta această afecțiune, poate opta pentru metode de prezervare a fertilității, cum ar fi crioconservarea ovocitelor sau congelarea embrionilor.

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură acces la servicii medicale complete pentru screeningul, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor ginecologice. Atunci când este necesar, pacientele beneficiază de o abordare multidisciplinară, care implică medici cu diferite specializări, pentru gestionarea corectă a problemelor de sănătate asociate cu insuficiența ovariană prematură.

Astfel, pacientele au acces la consultații de endocrinologie, cardiologie și reumatologie și la investigații avansate, precum osteodensitometrie DEXA, realizată cu unul dintre cele mai performante echipamente disponibile, Lunar iDEXA.

Pentru gestionarea tulburărilor emoționale, pacientele beneficiază de consiliere psihologică, iar recomandările pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, oferite de medici cu experiență, contribuie la ameliorarea simptomatologiei. Pacientele care nu pot obține o sarcină pe cale naturală se pot adresa, pentru consultație și investigații de specialitate, Centrului FIV SANADOR, unde sunt disponibile diferite proceduri de fertilizare in vitro, în funcție de indicația stabilită de medicul specialist.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR