Ce este insuficiența ovariană prematură?
Insuficiența ovariană prematură sau primară este o afecțiune definită de disfuncția ovarelor înainte de vârsta de 40 de ani, adesea de cauză idiopatică. Tulburarea afectează sănătatea oaselor, sistemul cardiovascular, fertilitatea și sănătatea mintală. La SANADOR, pacientele beneficiază de consultații de ginecologie și de endocrinologie realizate de medici dedicați și comunicativi și de toate procedurile necesare pentru diagnostic corect și tratament cu rezultate bune.
Deși se manifestă în mod similar cu menopauza, cele două situații sunt complet diferite. Menstruațiile neregulate sau absente reprezintă un simptom important, care impune consultația de specialitate.
Insuficiența ovariană precoce sau prematură apare atunci când ovarele încep să nu mai funcționeze corect, astfel încât nu mai produc suficient estrogen și nu mai eliberează ovule în mod regulat. Astfel, se poate instala infertilitatea.
Chiar dacă insuficiența ovariană primară este similară cu menopauza precoce, cele două au cauze distincte. La menopauză, ovarele nu mai funcționează deloc. În schimb, în insuficiența ovariană prematură, menstruația poate apărea ocazional. Prin urmare, ovulele sunt în continuare produse, însă sunt eliberate la intervale neregulate.
Afecțiunea este foarte rară – apare la 1% din femeile cu vârste între 15 ani și 44 de ani. Deși afectează mai frecvent femeile de peste 30 de ani, aceasta poate apărea uneori încă din adolescență.
Clinic, diagnosticul de insuficiență ovariană prematură este stabilit atunci când pacienta prezintă amenoree (lipsa menstruațiilor) timp de 4-6 luni, în asociere cu scăderea nivelului de estradiol și creșterea nivelului de hormon foliculo-stimulant (FSH).
-
La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!