Insuficiența hepatică cronică

Ce este insuficiența hepatică cronică

  • Insuficiența hepatică cronică necesită tratament medical. Vino la SANADOR!

Insuficiența hepatică cronică este un proces de deteriorare progresivă, de peste 6 luni, a funcțiilor hepatice, precum metabolizarea substanțelor (detoxifierea organismului), producerea factorilor de coagulare și secreția bilei. Întregul proces constă în inflamația și distrugerea parenchimului hepatic, fapt care duce la arii de fibroză și, în final, la ciroză, care reprezintă ultimul stadiu al fibrozării ficatului.

Cauze și factori de risc

Cel mai adesea, insuficiența hepatică cronică este o consecință a:

Alte cauze mai rare includ bolile genetice, precum deficitul de α1-antitripsină (descoperit mai ales la copii), hemocromatoza (depunerea de fier pe organe), boala Wilson (depunerea de cupru pe organe) și fibroza chistică. Insuficiența hepatică cronică poate fi cauzată și de afecțiunile autoimune precum ciroza biliară primară, angiocolita/colangita sclerozantă primară (asociată adesea cu rectocolita ulcero-hemoragică) și hepatita autoimună.

Administrarea pe termen lung a anumitor medicamente sau suplimente alimentare, precum extractele din ceai verde, amiodarona, izoniazida, metotrexatul, fenitoina sau nitrofurantoina, crește riscul de insuficiență hepatică cronică. De asemenea, afecțiunea poate să apară ca o agravare a unei boli hepatice în sarcină. La aproximativ 15% dintre bolnavi nu poate fi descoperit niciun factor cauzator, situație în care insuficiența hepatică cronică este denumită idiopatică sau criptogenă.

Obezitatea, consumul de alimente grase și ultraprocesate, alături de diabetul zaharat reprezintă factori de risc pentru steatoza hepatică non-alcoolică. În plus, ingestia cronică de alcool (20-30 ml de alcool pur zilnic) poate duce la hepatită alcoolică (forma acută de afectare hepatică), insuficiență hepatică cronică și, în final, la ciroză.

Semnele și simptomele de insuficiență hepatică cronică

Insuficiența hepatică cronică se dezvoltă după mulți ani de afectare progresivă a ficatului. În general, semnele și simptomele sunt nespecifice și constau în:

Pe măsură ce boala avansează, simptomele se înrăutățesc și pot include icter prelungit (colorarea în galben a pielii și a sclerei), prurit cutanat (mâncărime de piele), oboseală extremă, dezorientare și acumularea de lichid în abdomen și membre inferioare (ascită și edeme periferice). În situația în care insuficiența hepatică cronică se decompensează, apar semne și simptome de acutizare, precum vărsături cu sânge (din cauza varicelor esofagiene sparte), tulburări de coordonare și de mers, confuzie până la comă (din cauza acumulării de amoniac), precum și anasarcă (edem extrem generalizat).

În insuficiența hepatică cronică apare un dezechilibru al hormonilor cu creșterea nivelurilor de estrogeni, fapt care duce la manifestări precum eritrodermie palmară (înroșirea palmelor), angioame păianjen (vase sparte pe piele în formă de pânză de păianjen), ginecomastie (creșterea sânilor la bărbați) și atrofie testiculară.

Tulburările de coagulare sunt frecvente în insuficiența hepatică cronică din cauza incapacității ficatului de a mai produce factori de coagulare, situație care se manifestă prin echimoze (vânătăi) la traumatisme minime și sângerări frecvente.

Analize și investigații pentru diagnostic

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Distrugerea celulelor hepatice se reflectă în analizele de sânge prin creșterea transaminazelor (TGP și TGP). Markerul consumului de acool este creșterea GGT (γ-glutamil transpeptidaza). În plus, în caz de icter apar creșterea bilirubinei și a fosfatazei alcaline. Trombocitopenia (scăderea numărului de trombocite) se observă în splenomegalie (mărirea splinei) care poate apărea în insuficiența hepatică cronică din cauza hipertensiunii portale. Analiza AMA, testarea prezenței anticorpilor antimitocondriali (AMA) joacă un rol important, în special în depistarea unor boli autoimune asociate, cum ar fi ciroza biliară primitivă.

Scăderea nivelului de albumină și creșterea nivelului de amoniac se observă în formele decompensate de insuficiența hepatică cronică, iar creșterea ureei și a creatininei indică o afectare renală concomitentă.

Ecografia abdominală este o investigație importantă în insuficiența hepatică cronică deoarece permite vizualizarea ficatului și a splinei. Astfel, se observă dimensiunea ficatului, prezența sau absența nodulilor hepatici ori a ascitei (lichidului în abdomen) și se poate măsura diametrul venei porte.

Tomografia computerizată (CT) se recomandă în caz de suspiciune de carcinom hepatocelular, un tip de cancer hepatic care poate apărea din cauza insuficienței hepatice cronice, sau de obstrucție a căilor biliare.

Endoscopia digestivă superioară se recomandă pentru evaluarea și tratarea varicelor esofagiene, iar testele de genetică medicală sunt efectuate în cazul suspiciunii unor boli ereditare (de exemplu, în boala Wilson).

Biopsia hepatică este analiza care poate confirma insuficiența hepatică cronică, fiind efectuată de regulă percutanat. O alternativă la puncția-biopsie hepatică este testul neinvaziv Fibroscan care permite cuantificarea gradului de fibroză hepatică specifică hepatitelor cronice și cirozei.

Complicațiile insuficienței hepatice cronice

Hipertensiunea portală reprezintă creșterea presiunii în vena portă (peste 7 mmHg) și apare în stadiile tardive ale insuficienței hepatice cronice, respectiv în ciroză. Clinic, hipertensiunea portală se manifestă prin hematemeză (vărsături cu sânge) și melenă (scaun negru cauzat de digestia sângelui din tractul gastrointestinal superior), hemoroizi rectali și ascită.

Encefalopatia hepatică este un sindrom neuropsihiatric cauzat de incapacitatea ficatului de a detoxifia organismul de compuși toxici precum amoniacul. Aproximativ 50% dintre bolnavii de insuficiență hepatică cronică dezvoltă encefalopatie care se manifestă prin letargie, confuzie, dezorientare temporo-spațială, comportament anormal și chiar comă.

Peritonita bacteriană spontană este o complicație acută, dureroasă a insuficienței hepatice cronice care apare din cauza infectării lichidului de ascită cu bacterii din tractul gastrointestinal (de exemplu, infecția cu E. Coli). Se manifestă prin febră, durere apărută brusc și contractură abdominală.

Sindromul hepatorenal reprezintă afectarea funcției renale în contextul insuficienței hepatice cronice din cauza substanțelor vasoconstrictoare secretate de organism, care îngustează vasele de sânge de la nivelul rinichilor și scad debitul sangvin (hipoperfuzie renală). Oliguria (scăderea producției de urină) și creșterea creatininei și a ureei sunt modificări specifice sindromului hepatorenal.

Ciroza și carcinomul hepatocelular (ultimul apare mai frecvent în hepatita cronică cu virusul B, mai ales în formele peste care se suprapune și virusul hepatitic D) sunt stadiile finale ale insuficienței hepatice cronice, fiind complicații severe care au o rată ridicată de deces.

Tratamentul recomandat

Watch on YouTube

Tratamentul insuficienței hepatice cronice depinde de etiologia bolii și de gradul de afectare hepatică. De exemplu, hepatita C poate fi tratată prin tratamente antivirale moderne care și-au arătat eficacitatea. Corticosteroizii și alte medicamente imunosupresoare sunt administrate în hepatitele autoimune. Terapia cu agenți chelatori ai fierului este esențială în managementul hemocromatozei.

Întreruperea consumului de alcool și adoptarea unui stil de viață sănătos (bazat pe consumul de fructe și legume și evitarea mâncărurilor grase, ultraprocesate) sunt esențiale în steatohepatita alcoolică și în forma non-alcoolică. La toate acestea poate contribui și administrarea suplimentelor alimentare și a vitaminelor care susțin regenerarea hepatică. Evitarea constipației prin administrarea de laxative poate preveni acumularea de toxine în colon (printre care și amoniac) care contribuie la instalarea encefalopatiei hepatice.

Complicațiile insuficienței hepatice cronice vor fi tratate de medicul gastroenterolog sau internist și constau în evacuarea lichidului de ascită, administrarea intravenoasă de albumină sau antibiotice în caz de peritonită bacteriană spontană și scleroza endoscopică a varicelor esofagiene.

Chemoembolizarea hepatică cu microsfere absorbabile este o alternativă de tratament foarte eficientă în carcinomul hepatocelular inoperabil. La aceasta se adaugă frecvent și chimioterapia sau radioterapia externă.

Transplantul hepatic rămâne ultima variantă de terapie indiferent de etiologia insuficienței hepatice, fiind singurul tratament în colangita sclerozantă primară și în deficitul de α1-antitripsină. Acesta este o metodă curativă de tratament și se efectuează în centre specializate, fiind necesari donatori compatibili.

Cum poate fi prevenită insuficiența hepatică cronică?

Metodele de prevenție a insuficienței hepatice cronice includ:

  • evitarea consumului de alcool;
  • vaccinarea împotriva hepatitelor A și B;
  • adoptarea unui stil de viață sănătos (bazat pe consumul de fructe și legume) și efectuarea regulată de exerciții fizice;
  • respectarea măsurilor de igienă și spălarea regulată pe mâini cu apă și săpun;
  • folosirea acelor de unică folosință în recoltarea de analize, în transfuzii de sânge sau în hemodializă;
  • folosirea prezervativului în timpul contactului sexual;
  • evitarea combinării alcoolului cu anumite medicamente și respectarea dozelor de medicamente, fără a depăși numărul recomandat de comprimate;
  • vizite periodice la medic și teste de screening efectuate regulat.

Tratament la SANADOR

Pacienții cu insuficiență hepatică cronică necesită o abordare personalizată, multidisciplinară. De aceea, în cadrul Spitalului Clinic SANADOR funcționează Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice, condus de reputatul Prof. DR. Irinel Popescu. Centrul asigură servicii medicale de top, la standarde internaționale, atât în ce privește investigațiile, cât și tratamentul.

Medici de diferite specializări își aduc aportul în realizarea planurilor terapeutice pentru fiecare pacient. Calitatea actului medical și intervențiile în premieră, printre care și primul transplant hepatic din sistemul medical privat românesc și prima recoltare de hemificat de la donator viu asistată laparoscopic din țară, demonstrează standardele de excelență ale SANADOR.

Alături de pregătirea și dedicarea medicilor, dotările de top din cadrul Spitalului Clinic SANADOR contribuie la reușita procedurilor terapeutice, fie că este vorba de chemoembolizare hepatică cu microsfere absorbabile sau alte forme de tratament pentru insuficiența hepatică cronică și complicațiile acesteia.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR