Ce este insuficiența cervicală?

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Insuficiența cervicală, cunoscută și sub denumirea de incompetență cervicală sau incompetență cervico-istmică, este o problemă care apare rar în timpul sarcinii și afectează aproximativ 1% dintre femeile însărcinate care se confruntă cu travaliu prematur. Insuficiența cervicală se caracterizează prin incapacitatea colului uterin de a menține sarcina, fără prezența contracțiilor uterine sau a travaliului, și are la bază fie un defect funcțional, fie unul structural. În esență, colul uterin se deschide prematur în această situație, ceea ce poate duce la complicații grave.

Dimensiunile colului uterin în sarcină

În timpul sarcinii, lungimea medie a colului uterin este de obicei de 40 de milimetri la 20 de săptămâni de gestație și de aproximativ 34 mm la 34 de săptămâni de sarcină. Se consideră a fi un col uterin scurt în sarcină atunci când acesta are mai puțin de 15 mm în săptămânile de gestație 22-24. Aceste dimensiuni sunt considerate anormal de scurte și sunt asociate cu un risc semnificativ de naștere prematură.

Cauze și factori de risc pentru col uterin scurt în sarcină

  • Sarcina trebuie monitorizată cu regularitate. Vino la SANADOR pentru consultații moderne!

Cauza exactă a colului uterin scurt în sarcină nu este în întregime elucidată. Se presupune că această problemă derivă dintr-o interacțiune complexă între anomalii structurale și factori biochimici, care pot include inflamații sau infecții. Acești factori pot avea atât origini genetice, cât și dobândite.

Există anumiți factori de risc care pot amplifica probabilitatea dezvoltării incompetenței cervicale. Acești factori cuprind aspecte structurale, precum malformații ale colului uterin sau ale uterului, fie congenitale, fie dobândite. Termenul „beanța colului uterin” poate fi utilizat pentru a cuprinde aceste modificări. De asemenea, incidente traumatice, precum lacerații survenite în timpul nașterii sau proceduri medicale, cum ar fi conizația cervicală sau procedurile de excizie electrochirurgicală în buclă (LEEP), pot contribui la apariția incompetenței cervicale.

Afecțiunile care afectează producția de colagen, cum ar fi sindromul Ehlers-Danlos, pot slăbi structura colului uterin. Sarcinile gemelare sau cu tripleți pot pune o presiune adițională asupra colului uterin. Intervențiile chirurgicale anterioare la nivelul colului uterin, în special atunci când o parte semnificativă a colului a fost îndepărtată, pot crește riscul de incompetență cervicală. Anomaliile în dezvoltarea canalelor lui Müller pot constitui o cauză congenitală a incompetenței cervicale. De asemenea, istoricul pierderii a 1-2 sarcini în timpul celui de-al doilea trimestru poate crește riscul de recurență. Întreruperile multiple de sarcină sunt asociate cu un risc sporit de naștere prematură.

Semnele și simptomele unui col uterin deschis sau scurtat

Colul uterin deschis sau scurtat, spre deosebire de alte semne de travaliu prematur, poate să nu prezinte întotdeauna simptome evidente. Adesea, acesta rămâne asimptomatic până când are loc nașterea prematură. Cu toate acestea, unele persoane pot prezenta semne și simptome precoce, cum ar fi presiunea pelviană, sângerări vaginale sau pete, disconfort abdominal sau lombar și modificări ale secrețiilor vaginale.

În timpul unui examen pelvian, medicul ginecolog poate observa că este mai moale colul uterin, mai subțire sau ușor deschis (dilatat). Însă aceste simptome, deși posibile, nu sunt prezente la toate pacientele, iar multe femei cu un col uterin incompetent pot să nu prezinte niciunul dintre ele.

Investigațiile necesare pentru diagnostic

  • La SANADOR, ai acces la investigații de sarcină de ultimă generație. Programează-te!

Colul uterin incompetent este diagnosticat de obicei printr-o combinație de anamneză și teste de diagnosticare. Anamneza presupune trecerea în revistă a sarcinilor și avorturilor din istoricul medical personal, afecțiuni preexistente și eventuale malformații ale uterului.

Ecografia transvaginală la 15-16 săptămâni de gestație este cel mai des folosită. Femeile cu simptome sau factori de risc pot fi supuse unei ecografii transvaginale pentru a măsura lungimea colului uterin. Colul uterin scurt în sarcină, măsurând mai puțin de 25 mm, dilatarea colului uterin sau proeminența membranelor fetale în canalul cervical pot fi constatări sugestive. În caz de incertitudine sau atunci când sunt prezenți factori de risc, pacientele pot fi monitorizate prin ultrasonografie transvaginală serială de la 15-16 săptămâni până la 23-24 săptămâni pentru a observa schimbările în lungimea colului uterin.

Pe lângă măsurarea lungimii colului uterin, se pot utiliza și alte teste, cum ar fi fibronectina fetală (fFN), pentru a evalua riscul de naștere prematură, în special la femeile cu antecedente de naștere prematură.

Complicațiile insuficienței cervicale

Beanța colului uterin poate avea consecințe serioase, cum ar fi avortul spontan, ruptura prematură de membrane și nașterea prematură. În situații rare, tratamentul insuficienței colului uterin poate aduce cu sine anumite complicații.

Ruptura uterină reprezintă o complicație potențial gravă ce poate surveni în timpul intervențiilor chirurgicale sau a travaliului.

Hemoragia internă poate să apară ca rezultat al tratamentului sau a unor complicații asociate cu insuficiența colului uterin.

Lacerația colului uterin implică tăieturi sau rupturi ale colului uterin și reprezintă o altă posibilă complicație legată de intervențiile chirurgicale sau tratament. De asemenea, există și riscul de infecții la nivelul colului uterin, care pot apărea ca urmare a procedurilor medicale sau a tratamentului.

Tratamentul recomandat

Tratamentul recomandat pentru insuficiența cervicală poate varia în funcție de gravitatea cazului și de momentul în care este diagnosticată.

Cerclajul cervical este o procedură chirurgicală în care se introduce un material rezistent în jurul colului uterin pentru a-l susține și a preveni dilatarea prematură. Cerclajul cervical este de obicei recomandat în timpul sarcinii, în special în cazurile cu un istoric de insuficiență cervico-istmică sau dacă se observă modificări ale colului uterin în timpul sarcinii. În cazuri severe, pot fi necesare intervenții chirurgicale mai complexe, pentru a preveni nașterea prematură.

Administrarea de progesteron sub formă de injecții sau supozitoare poate fi o opțiune pentru a reduce riscul de naștere prematură la unele femei cu insuficiență cervicală. În unele cazuri, medicul poate recomanda repaus la pat sau reducerea activităților pentru a scădea presiunea asupra colului uterin. Este recomandată monitorizarea sarcinii de către un medic ginecolog, pentru a evalua colul uterin și pentru a observa la timp orice modificări.

Cum poate fi prevenită insuficiența cervicală?

Prevenirea unui col uterin incompetent nu este posibilă. Cu toate acestea, există măsuri care pot fi adoptate pentru a menține o sarcină sănătoasă:

  • prezentarea regulată la controalele medicale prenatale are o importanță deosebită în monitorizarea evoluției sarcinii;
  • menținerea unei diete nutritive și echilibrate;
  • evitarea substanțelor nocive;
  • administrarea de vitamine prenatale pentru a furniza nutrienți esențiali pentru dezvoltarea corespunzătoare a fătului.

Tratament la SANADOR

La Secția de Obstetrică-Ginecologie din Maternitatea SANADOR, pacientele cu insuficiența cervicală au acces la investigații și proceduri de tratament moderne. Controalele amănunțite realizate de medicii obstetricieni experimentați ajută la descoperirea factorilor de risc și la alegerea tratamentului corect. La SANADOR, medicii realizează cerclajul cervical și intervenții chirurgicale în cazuri atent evaluate, în condiții de siguranță și confort maxim pentru paciente.

Maternitatea SANADOR asigură consultații la cel mai înalt standard, astfel că pacientele însărcinate au acces la medici de elită și tehnologie de vârf. La SANADOR, monitorizarea avansată pe parcursul sarcinii ajută la descoperirea potențialelor probleme medicale care pot pune în pericol evoluția fătului și a mamei. De asemenea, Maternitatea SANADOR are 3 blocuri de naștere moderne, aseptice, secție de neonatologie cu dotări moderne și secție de terapie intensivă neonatală cu dotări ultraperformante, care contribuie la nașterea în siguranță și îngrijirea corespunzătoare a mamei și copilului.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR