Ce este instabilitatea articulației umărului?
Instabilitatea umărului apare atunci când pacientul are senzația că articulația „cedează” ușor la efort, nu mai poate să execute anumite mișcări fără să simtă durere sau are impresia că umărul „sare” singur din articulație. Atunci când apar aceste manifestări clinice, este important ca pacientul să ajungă cât mai repede la o consultație la un medic ortoped cu experiență.
Articulația umărului este, prin natura ei, o articulație mobilă și mai superficială decât alte articulații, tocmai pentru a permite marea varietate și complexitate a mișcărilor pe care le fac membrele superioare în viața de zi cu zi. Structurile osoase ale articulației umărului cuprind humerusul cu capul humeral și cavitatea numită glenoid. Capul humeral este ținut în cavitatea articulației de căptușeala articulației (capsula) și de o margine cartilaginoasă numită labrum. Există și mai multe ligamente și tendoane care consolidează tot acest ansamblu.
-
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!
Instabilitatea articulației umărului descrie situația în care capul rotund al humerusului se separă de cavitatea care îi este destinată, adică de glenoid. Această separare poate fi foarte rapidă, cu o durată scurtă, de până la câteva secunde și poartă numele de subluxație sau poate fi o problemă mai serioasă, în care capul humerusului rămâne blocat, dislocat într-o anumită poziție.