Tratamentul pentru instabilitatea gleznei
Dacă este lăsată netratată, instabilitatea gleznei duce în timp la tulburări degenerative și implicit la artroza articulației talocrurale. Tratarea corespunzătoare a primei entorse produse este esențială pentru prevenirea instabilității de gleznă. Astfel, în funcție de gradul acesteia, se recomandă fie repaus la pat, aplicarea locală de gheață, compresie (de obicei prin bandaj elastic) și elevarea piciorului afectat, fie, în cazurile mai grave, imobilizarea în aparat gipsat sau intervenția chirurgicală. În cazul în care instabilitatea de gleznă este prezentă, se recomandă respectarea unor măsuri generale precum:
- evitarea sporturilor care solicită glezna și a pantofilor incomozi;
- scăderea în greutate;
- purtarea ortezelor de gleznă înainte de activități care suprasolicită această articulație;
- administrarea de medicație antialgică și/sau antiinflamatore pentru controlul durerii, inclusiv preparate topice.
În prima etapă se începe cu tratamentul conservator, non-chirurgical, care constă în fizioterapie și kinetoterapie. Astfel, masajul terapeutic, fizioterapia prin curenți electrici, cu magneți sau prin căldură pot detensiona musculatura, în timp ce exercițiile efectuate în cadrul programelor de kinetoterapie întăresc ligamentele. Tratamentul de reeducare proprioceptivă face parte din terapia standard a instabilității funcționale de gleznă, deoarece permite restabilirea posturii corecte și controlul echilibrului.
Dacă toate aceste metode nu reușesc să restabilească integritatea gleznei sau instabilitatea mecanică este prea severă ori este însoțită și de alte leziuni, atunci se recomandă intervenția chirurgicală. De obicei, se începe cu artroscopia gleznei, urmată de ligamentoplastie prin diferite tehnici. Astfel, tehnica Broström (clasică sau modificată) reprezintă procedura de elecție în glezna instabilă, prin care se suturează structurile lezate.
În situația în care ligamentele sunt foarte deteriorate, se poate recurge la repararea artroscopică a acestora prin tehnica InternalBrace, folosind autogrefă (porțiune de tendon din altă regiune) sau grefă sintetică, ambele având șanse foarte mari de vindecare (85-95%) cu timp de recuperare și reîntoarcere la activitățile zilnice semnificativ mai scăzut. Postoperatoriu, glezna se imobilizează în aparat gipsat, iar exercițiile de kinetoterapie sunt obligatorii pentru recuperarea funcțională a articulației talocrurale.
-
La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă.
Programează-te!