Metode de tratament recomandate pentru instabilitatea genunchiului
Opțiunile de tratament pentru instabilitatea femuro-patelară pot fi împărțite în două categorii principale: nechirurgicale și chirurgicale.
Tratamente nechirurgicale
Abordările nechirurgicale sunt de obicei prima linie de tratament. Un medic specialist poate efectua o manevră de reducere manuală, împingând ușor rotula înapoi în poziția sa normală.
Alte tratamentele nechirurgicale pentru luxația de rotulă și instabilitatea genunchiului pot include:
- Orteza de imobilizare, folosită pentru a imobiliza genunchiul și a menține rotula la locul ei și a ameliora durerea. Aceasta poate fi purtată timp de câteva săptămâni, adesea însoțită de folosirea cârjelor.
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, prescrise pentru a ameliora durerea și a reduce edemul genunchiului.
- Fizioterapie, care se concentrează pe întărirea mușchilor responsabili de stabilizarea rotulei și îmbunătățirea amplitudinii de mișcare.
Tratamente chirurgicale
Opțiunile chirurgicale sunt luate în considerare în cazul în care tratamentul nechirurgical eșuează sau în cazurile de instabilitate rotuliană cronică sau de luxație de rotulă completă. Cele mai multe intervenții chirurgicale la nivelul genunchiului sunt efectuate prin artroscopie.
Procedurile chirurgicale pentru instabilitatea genunchiului pot include:
Artroscopie de genunchi cu lateral release. Implică tăierea ligamentelor laterale strânse care deplasează rotula, reducând presiunea asupra cartilajului și prevenind dislocarea.
Reconstrucția ligamentului patelo-femural medial lezat. Acesta este îndepărtat și reconstruit cu ajutorul unor grefe, adesea din tendoanele ischiogambiere. Grefele pot fi obținute de la pacient (autogrefă) sau de la un donator (alogrefă).
Repararea ligamentului patelo-femural median. Întărirea și repararea ligamentelor responsabile de menținerea rotulei în poziția sa normală.
Transpoziția tuberozității tibiei implică ajustarea poziției tuberculului tibial, un os aflat sub tendonul rotulei, pentru a preveni instabilitatea rotulei. În cadrul acestei proceduri se utilizează, de obicei, șuruburi pentru reatașare.
Trohleoplastia. Rareori, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a adânci șanțul trohlear sau pentru a repoziționa o rotulă amplasată mai sus față de normal.
Osteotomia genunchiului (Transferul tuberculului tibial) realiniază tibia, femurul, rotula și țesuturile conjunctive. Această procedură necesită o incizie mai mare și o recuperare mai îndelungată decât chirurgia artroscopică.
Artroplastia de genunchi. Se înlocuiește rotula cu o proteză.